Arbitraj

Arbitraj

Dalgalanma Arbitrajı Nedir?

Arbitraj bizim paramızın değerini arttırmak adına  yatırım yapmak istediğimiz paramızın farklı yerlerdeki değerlerini karşılaştırıyor. Bu sayede bizim en düşük sermayeli olan piyasadan yatırım yapmamızı sağlayarak, karımızı yükseltmemizi sağlıyor. Dalgalanma dediğimiz olay piyasada ki anlık fiyatların saniyeler ya da dakikalar içinde artıp, düşmesi ile olan bir durumdur. Eğer böyle bir piyasa da kar edebilmek istiyorsan dalgalanmaları takip etmemiz gerekmektedir. Arbitraj, kâr elde edebilmek amacıyla var olan varlıkların satın alınmasını ve yeniden satışa sunulması mantığıyla çalışır. Başka bir düzeyde anlatacak olursak bir çok Pazar arasında ki fiyat farkından yararlanmak demektir. Bu uygulama en çok hisse senetleri ve bunun gibi türevlerinden finansal ticaret yatırımı için uygulanır. 

Arbitraj, bu yatırım piyasasında ki olumsuzlukların sonucunda doğmuştur. Bu fiyatların mevcut piyasadaki ölçülerinden sapmamasını sağlar.  Bu yatırım işiyle uğraşan kişi veya kişilere “arbitrajcı” denir.

Arbitraj Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arbitraj uygulamasında asıl önemli nokta spot fiyat ve teorik fiyat arasında ki köprünün oluşmasıdır. Bu iki fiyatın arasında ki farkı öğrenmek ve buna göre gerekli hesaplamaları yapabilmek için de birkaç formül gereklidir. Gelin bu formülleri inceleyelim. 

 

(Spot Fiyat – Vadeli Fiyat) / Vadeli Fiyat = 

 

(Spot Fiyat – Vadeli Fiyat) / Vadeli Fiyat = Dolaylı Kotasyon  Para Birimi Faizi – Dolaysız Kotasyon Para Faizi

*Dolaylı Kotasyon: Kurun ulusal para karşılığında olan yabancı para miktarı anlamına gelmektedir. 

*Dolaysız Kotasyon: Kurun yabancı olan bir para birimi başına ulusal paranın miktarı olarak tanımlanması demektir.

Arbitraj Uygulaması Nasıl Yapılır?

Arbitraj aslında bizim yatırım yapmamız için en makul yatırım alanlarından biri. Tabii ki risksiz bir iş yoktur  fakat arbitraj diğer kulvarlara göre daha az risk içeriyor. Çünkü aslında yatırımı ucuza yapıp karımızı fazla yaparak risksiz kar metoduyla çalışıyoruz. Arbitraj yaparken alınan varlığın alındığı anda eş zamanlı olarak başka bir piyasa da hemen satılması gerekiyor. Yani şöyle anlatacak olursam siz A pazarından bir telefon aldınız. Bu telefonu vakit kaybetmeden eş zamanlı olarak B pazarına aldığınız fiyatın üstüne fiyatla satıyorsunuz. Bu da sizin risksiz kar yapmanızı sağlıyor. Eğer bu satış işlemini yeterince hızlı yapamazsanız satacağınız piyasada ki insanlar sizin aldığınız ürünün fiyatını fark edebilirler. Eğer fark edilirseniz karına satış yapamazsınız, bu yüzden hızlı olmak zorundasınız. Şuan ki teknolojik ilerlemeler yüzünden piyasa da ki fiyatlandırmada olan hatalar bu arbitraj sisteminden kar elde etmenizi ciddi oranda zorlaştırıyor. Arbitraj kulvarında sürekli yatırım yapan şirketler veya insanlar bu ürünlerde ki fiyat artış ve azalma hızlarını takip etmek amacıyla kendilerine otomatik monitörler edinmektedirler.  Çünkü bu kulvarda ciddi karlar elde etmek istiyorsak anlık fiyat değişikliklerini takip etmeli ve bu fiyat değişiklikleri düştüğünde ürün alıp arttığında hızlı bir şekilde satmamız yani elden çıkarmamız gerekmektedir. 

Bu kulvarda hız gerçekten çok önemlidir. Yeterince hızlı olamazsak ürünlerin ucuz satış fiyatlarını da kaçırabiliriz.

Arbitraj İşlemlerinin Avantajları Nelerdir?

  • Arbitraj işleminin riski çok düşüktür. Hiçbir kazanç risksiz gerçekleşmez evet ama arbitraj sizin kazanma oranınızın yüksek olduğu bir kulvardır. Bu yüzden fazla risk almak istemeyip bu işten kar oranı elde etmek isteyen insanlar için tercih edilen makul bir kulvar.
  • Bu yatırımda yatırımcılar kısa bir süreçte sonuç alırlar. Az zamanda az riskli yüksek karlar edebilmek mümkün. 
  • Albitraj robotları sayesinde diğer piyasalarda oluna fiyatların ani düşüş ve artış hızlarını veya ani oluşan fiyat farklılıklarını farkedebilmektedirler.  

 

Kaynak:

https://www.binance.com/en/blog/p2p/binance-p2p-what-you-need-to-know-about-crypto-arbitrage-421499824684903551

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap