Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasası nedir?

Bilindiği üzere finansal değerde olan piyasalar mevcut işlenen trendlere göre gelişir. Çok daha iyi kar eden yatırım kararları verebilmek için bu trendler arasındaki ilişki ve farkları iyi bir şekilde anlamak çok önemlidir. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? Birbirinden farklı olan piyasa eğilim ve kaldıraçları, çok daha farklı ve değersel piyasa koşullarına yol açabilir. Bu durumda temel eğilimin ve hareketin ne olduğunu ve gidişatın nereye doğru akacağını bilmiyorsanız, bu farklı durum ve koşullara nasıl uyum sağlayacaksınız?

Bir piyasa eğilimin hareketi, aynı zamanda bir piyasanın genel fiyat yönüdür. Bu anlamda ayı piyasasında fiyatlar genellikle düşer. Ayı piyasaları, özellikle yeni başlayan girişimciler ya da yatırımcılar için ticaret yapmak veya yatırım yapmak için zor bir zaman dilimi olabilir.

Çoğu kripto para yatırımcısı ve teknik analist olan girişimciler, Bitcoin’in varlığı söz konusunca yükseliş makroekonomik bir eğilimde olduğu konusunda hemfikir. Birçok ayı piyasası olmasına rağmen, bunlar tipik bir şekilde Bitcoin fiyatında %80’den fazla düşüşle sonuçlanırken, altcoinler %90’dan fazla düşüşleri kolayca görebiliyor. Peki, bu süre zarfında ne yapabilirsiniz?

Bu yazıda ayı piyasasının ne olduğu, buna nasıl hazırlanmanız gerektiğini ve bundan nasıl yararlanabileceğiniz konusunda bilgi vermiş olacağız.

Ayı piyasası nedir?

Ayı piyasası, finansal piyasada fiyatların hızlı bir şekilde düştüğü bir zaman dilimi olarak tanımlanabilir. Ayı piyasaları, deneyimsiz veya yeni olan tüccarlar için ticaret yapmak için son derece riskli ve zor olabilir. Kolay bir şekilde ağır birçok kayıplara yol açabilir ve yatırımcıları finansal piyasalara dönmekten caydırabilirler. Peki, bu nasıl mümkün olabilir?

Tüccarlar arasında “Merdiven çıkarken asansör aşağıya iner” diye bir söz vardır. Bu, yukarı doğru olan hareketlerin yavaş ve istikrarlı olabileceği, aşağı doğru olan hareketlerin ise daha hızlı ve şiddetli olabileceği anlamına geliyor. Fiyat düşmeye başladığı anda, birçok girişimci piyasayı terk edebiliyor. Bunu neden yapıyorlar peki, tabii ki ya yatırımlarını paraya çevirmek ya da uzun vadeli yatırımlarından kazanç elde etmek için yaparlar. Bu, yatırımcıların mevcut risk bölgesinden çıkmak için acele ettiği ve daha da fazla satıcının kendi etki bölgesinden çıkmasına neden olduğu bir domino etkisine hızla yol açabiliyor. Piyasa yüksek derecede kaldıraçlı bir durumdaysa düşüş daha da artabilir. Oldukça etki yaratan kenara çekilmeler ya da piyasadan el çekmeler daha da belirgin bir kademeli etkiye sahip olacak ve şiddetli bir satışa yol açacaktır.

Bununla birlikte, boğa piyasaları da büyük mutluluk ve heyecan uyandıran aşamalarla sürpriz yapabiliyor. Bu zamanlarda fiyatlar aşırı bir oranda yükseliyor, korelasyonlar veya değişken oranlar normalden daha yüksek olunca varlıkların çoğu aynı anda yükseliyor.

Bu anlamda, yatırımcılar bir ayı piyasasında “düşüş”, yani fiyatların düşmesini bekliyorlar. Ayrıca, piyasa duyarlılığının ve değişkenliğinin genellikle zayıf olduğu anlamına gelir. Ancak bu, tüm piyasa yatırımcılarının aktif ve kısa vadeli pozisyonlarda olduğu anlamına gelmeyebilir. Bu sadece fiyatların düşmesini bekledikleri ve fırsat ortaya çıkarsa kendilerini buna göre konumlandırmaya çalıştıkları anlamına gelir.

Ayı piyasasının ne olduğunu, tüccarların kendilerini nasıl koruyabileceklerini ve bundan nasıl kâr edebileceklerini tartıştık. Özetle, en basit strateji, bir ayı piyasasında fonlarınızı nakit olarak tutmak ve ticaret için daha güvenli bir fırsat beklemektir. Ek olarak, birçok yatırımcı kısa pozisyon almak için fırsatlar arayacaktır. Bilindiği üzere, ticaret ya da yatırım söz konusu olduğunda piyasa trendinin yönünü ve değişkenliğini takip etmek akıllıca bir hareket olmuş olur.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/b/bearmarket.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap