Bitcoin nedir, ne işe yarar?

Bitcoin nedir, ne işe yarar?

Bitcoin, ortada herhangi bir şekilde merkezi bir otorite olmadan iki taraf arası bir ağa dayalı transfer ve doğrulama sistemidir.

Bitcoin ağının ilk uygulama şekli ve temel olarak kabul edilen yeniliği, hesap birimi bitcoin olan merkezi olmayan bir dijital para birimidir.

Bitcoin, tarafların bitcoin işlemlerini toplu ve otomatik olarak yönetmesine olanak tanıyan bir yazılım ve bir protokolle çalışır. Bu bağlamda bir para birimi olarak bitcoin, hem bir ödeme aracısı hem de bir değer deposudur.

Öte yandan ekonomik analizler, birçok para biriminin aynı anda üç işlevi yerine getirdiği tezini öne sürer:

Ödeme aracı, hesap birimi ve cüzdan bilgisi. Ve çoğu zaman evrensel olarak kabul edilen değer, ilk işlevdir. Bu anlamda bir ödeme aracı olarak bitcoin, e-ticaretin bir aracı olarak kabul edilebilir. Yaklaşık 100.000 tüccar sitesi şu anda bunu bir araç olarak kabul etmektedir. Geleneksel para birimlerinin yanında Bitcoin’i ödeme aracı olarak kabul eden birçok şirket bulunuyor. Bunlardan en tanıdık firmaları; Dell, Expedia, Microsoft ve PayPal şirketleridir. 

Şimdilik Fransa ve Çin gibi devletler her ne kadar Bitcoin’in varlığını ve otoritesini kabul etmese de Almanya, Amerika ve Japonya gibi güçlü ekonomiye sahip ülkeler vergilendirmek şartıyla özel para birimi olarak kabul etmeye hazırlar. 

Bitcoin’i kabul etme süreci şuan için biraz düşük olmakla beraber dünya çapında hizmet veren ticaret siteleri de belirsizliğini korumaktadır.

Bitcoin’in Hızı

Bitcoin’in bir diğer özelliğine baktığımız zaman, Bitcoin dolaşım hızının düşük olduğunu görüyoruz. Dolaşımdaki bitcoinlerin sadece %4’ü haftalık, %24’ü 3 ay içinde kullanılacaktır ve 6 ay içinde %50. Üçte birinden fazlası, yıl boyunca sahipleri tarafından tutulacak.

Bitcoin ne için kullanılır?

Bitcoinler, çevrimiçi bir şekilde doğrudan ödeme aracı olarak kullanılır. Ancak bu amaçla yürütülen piyasalarda dolar veya euroya çevrilebilir. Sanal Bitcoinler veya geleneksel ödeme yöntemleri kullanılarak çevrimiçi olarak satın alınabilen fiziksel paralar bile piyasaya sürüldü. Lakin bu oldukça azınlıkta sayılacak bir miktardadır.

Bitcoin nasıl alınır?

Bitcoinleri hem basit hem de hızlı bir şekilde elde etmek için, onları euro veya başka bir para birimi (coinbase, binance, FTX 3, Kraken, Gate. io vb.) karşılığında satın alabileceğiniz çevrimiçi platformları kullanmanız gerekir.

Bu platformların çoğunda Bitcoin satın alma işlemi üç adımda gerçekleştirilir.

Öncelikle aktif bir kripto satış platformunda kullanıcı adı ve şifre oluşturarak hesap açmanız gerekiyor. Daha sonra bu hesaba euro veya başka bir para biriminde banka havalesi yoluyla para yatırmanız lazım.

Kullanıcı daha sonra sitenin mevcut dijital para sayfasına bakmalıdır. Bu dijital para sayfası, Bitcoin satıcılarının sanal para birimini Euro veya başka bir para birimiyle takas etmeye istekli olduğu fiyatları listeler.

Son olarak, Bitcoin satın almak istediğiniz maksimum fiyat olan bir limit satın alma fiyatı sunarak sipariş vermelisiniz. Emir, yalnızca bir Bitcoin satıcısı limit satın alma fiyatına eşit veya daha düşük bir fiyat teklif ettiğinde gerçekleştirilir. Emir gerçekleştirildikten sonra, kullanıcının hesabı Bitcoins ile beslenir ve varlıkları Euro veya diğer para birimleri cinsinden Bitcoin satıcısına aktarılır.

Satış emri vererek Bitcoin’lerinizi euro veya diğer para birimleri karşılığında satmanız da mümkündür. Çoğu platformda, banka havalesi yoluyla bir banka hesabına euro transfer etmek mümkündür.

Bu nedenle, bir Bitcoin satın alımının geri döndürülemez olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, duruma bağlı olarak kullanıcının lehine olabilecek veya olmayabilecek Bitcoin fiyat değişimlerinden sakınmak ve uzak durmak çok önemlidir.

 

Kaynak:

https://www.forbes.com/advisor/in/investing/what-is-bitcoin-and-how-does-it-work/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap