Boğa Sezonu Nedir? 

Boğa Sezonu Nedir?

Sıklıkla duymuş olduğunuz ayı ve boğa piyasası kavramları kısacası piyasanın seyrini tanımlayan ifadelerdir. Boğa piyasası, piyasanın yükselişe geçeceğini ve fiyatların iyimser rakamlara ulaşacağı anlamına gelmektedir. Bu durum yatırımcılar için alıma geçme alarmının çaldığı dönemdir. Bu piyasa için bu terimin kullanıma sebebi olarak ise; Boğaların boynuzları aracılığı ile her şeyi yukarı aşağı kaldırdıkları inancından geldiği düşünüldüğü için bu tarz bir isimlendirme tercih edilmiştir. Daha çok hisse borsası ve altın gibi maden piyasasında rastladığımız bu terimlere Coin piyasasında da sıklıkla rastlamaktayız. Eğer ki bu durum ayı piyasası ise durum tam tersi olmaktadır. Yani piyasa düşük rakamlara ulaşacaktır, piyasa düşüştedir. Boğa piyasanın başlamasında en düşük seviyeden %20 lik bir artış olması söz konusu olmalıdır. Boğa piyasası birkaç aşamadan oluşmaktadır.

Boğa Piyasasının Aşamaları?

  • Toplama aşaması:  Genellikle eksilere girmiş ve özgüveni kırılmış yatırımcılar tarafından satışı yapılmış değeri çok fiyatlara inmiş olan malların daha büyük sermaya ile giriş yapmış büyük yatırımcılar tarafından alınmaya başlandığı aşamadır. Henüz ortada bir artış söz konusu değildir ve piyasa karşı tutum diğer yatırımcılar tarafından çok fazla değildir.
  • Alım Dalgası Aşaması: Piyasa değeri düşük mallar piyasadan düşük fiyatlara toplandıktan sonra piyasada artışlar gözlemleye net bir şekilde başlandığında,(artış net gözlenir) küçük yatırımcılarında piyasa ufak ufak dahil olmaya başladığı ve işlemlerin büyüklüğünün arttığı aşamadır.
  • Doygunluk Aşaması: Toplama aşaması ve Alım dalgası aşamasında toplanan malların artık doyum noktalarına ulaşması sonucunda piyasada alıcının talebi düşmesi üzerinde piyasanın bitiminin geldiğine doğru bir işarettir. Bunun ardından piyasa hızlı bir düşüş beklenir.

Genellikle yatırımcılar için yüksek güven verdiği düşünülen piyasa biçimidir. Piyasa içinde alımın çok gerçekleştiği piyasalardan biridir. Doygunluğa ulaşana kadar piyasa devam eder ve bir süre sonra arz talep azalır,  ani düşüşler beklenir. Genellikle yatırımcılar tarafından yükselişin uzun süreler boyunca süreceği düşünülür. Bu durumu etkileyen birçok faktör vardır. Piyasalardaki ortamın hareketleri, ürünün ne olduğu gibi birçok etken boğa piyasanın seyrini etkilemeye müsaittir. Piyasa üzerindeki agresif yükselmeler genellikle boğa piyasanın hakim sürdüğü olarak tanımlanabilir. Boğa piyasaları genellikle ekonominin güçlü olduğu ve işsizliğin az olduğu dönemlerde yaşanmaktadır. Boğa piyasasının olduğu zaman dilimlerinde şirketlerin kar marjının yüksek olduğu dönemler olduğunu söylersek bu tanım yanlış olmaz. Yatırımcı güveni de bu piyasa üzerinde yüksek olacaktır. Boğa piyasası dönemlerinde halka arz yönelimlerde artış olduğu gözlemlenmiştir. Bu süreç içerisinde bazı faktörleri ölçmek mümkün kılınabilirken, bazı faktörleri kesinlikle ölçmek mümkün değildir. Şirket karları ve işsizlik oranlarını ölçebileceğimizi bildiğimiz gibi bu süreç içerisinde piyasadaki yorumlarının ne yönde olduğunu ölçmek kesinlikle kolay olmayacaktır. Bunun sebebi başlangıç olarak genellikle büyük yatırımcılar tarafından tercih edilmesi ve fark edildiği evrede küçük yatırımcıların satın alımlarına başlamasıyla kaynaklanan bir durumdur. Genellikle yatırımcılar bu piyasada satın alımlar yapmaya daha istekli bir şekilde yaklaşırlar.

Bir Boğa Piyasasından Nasıl Avantaj Sağlanır?

Boğa piyasasından en iyi yatırımı yapabilmek için yatırımcılar piyasa üzerinden erken yatırım sağlamalıdır. Bu sayede yükselen fiyatlar sayesinde en iyi kazançları sağlayabilirler. Fiyatlar en üst seyitlere ulaştığı durumlarda satış işlemleri gerçekleştirilmelidir. Yatırımda ki en temel stratejilerinden biri olarak yatırımcıların satın aldıkları ürünlerin elinde tutarak zamanında satış işlemlerini gerçekleştirmesi ile sağlanmaktadır. Bunun arkasındaki temel fikir ise yatırımın yapıldığı ürünün fiyatı arttıkça kazanç onunla beraber doğru orantıda artış göstermektedir. Uygun rakamlara ulaştığında satış gerçekleştirilmelidir.

 

Kaynak:

https://academy.binance.com/en/glossary/bull-market

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap