Chain Ne Demektir?

Chain Ne Demektir?

Chain Türkçe anlam karşılığı olarak zincir demektir. Merkezi olmayan bir borsadır. Hemen hemen her gün birçok haberlerin konusu olan teknolojik bir şirkettir. Blok zincir teknolojisi bitcoinde buna dahil olmak üzere bir çok para birimini bünyesinde barındırıyor. Fakat blokchain’ in işlemleri bununla sınırlı değildir.

Chain protokolü nedir;  Chain paylaşılan ve çok zengin kripto defteri olarak tasarlanmıştır. Ortak sistematik özellikleri olan ve aynı yeteneklere sahip farklı çalışmalarla birden fazla birbirine bağımlı olmayan ağın bir arada bulunması ve beraber çalışmasını destekleyen protokoldür. En az yetki ilkesine dayanarak, varlıklar etkisindeki kontrol, defter senkronizasyonunu üzerindeki kontrolden ayrı tutar. Bu protokol, herhangi bir ağ katılımcısının özel “verme programları” yazarak varlıkları tanımlamasına ve yayınlamasına izin verir.

Yayınlandıktan sonra, bir varlığın birimleri “test programları” tarafınca test edilir. Bu programlar, karmaşık zeki sözleşmeler kurmak için kullanılabilecek elastiki ve Turing-tam bir programlama şeklinde dile getirilir.  Her ağ üzerinde bir blok imzalayanlar federasyonu aracılığıyla güven altına alınır. Bu federasyon ağı takip etmeye devam ettiği süreç içerisinde sistem karmaşlarının yaşanmasına karşı güven oluşturmaktadır. Verimlilik sağlayabilmek için blok oluşturma. Tek bir blok oluşturucu üzerine devredilir. Ağdaki düğüm blokları işlemleri doğrular ve işlemlerin ağa gönderilmesi görevini üstlenir.

Chain Core, Chain protokollerini kurumsal amaçlarla kullanılmasını sağlayan bir yazılımdır. Kaynakları açık olan geliştirici sürümü ücretsiz olarak da sunulmuştur. Chain serbest olarak erişimi olan test ağı olarak kullanılan Chain blok zincir ağını işletir. Blok zinciri ağdaki işlemlerin daimi olarak kaydedilme işlemlerini sağlar. Sistemlerdeki veri tabanı uygulamasına benzer ve kesinlikle bir yeri ve merkezi yoktur. Ağ üzerindeki her bir katılımcı için kendilerine ait bir kullanıcı hesap defteri gibi görev almasını ve tüm işlemlerini görünebilir olmasını mümkün kılar. Her bir blok, kendinden önceki blokla uyumlandırılmıştır ve şifrelere sahiptir. Bunun sebebi olarak sistem üzerinde yaşanabilecek herhangi bir saldırı ve hacklenmesi oldukça imkansızdır. bu özellikleri barındırması sebebiyle günümüz yeni internet yapısının adeta kalbi olabilecek düzeyde bir teknolojidir. 

Birçok konuda yarar sağladığından bahsedebiliriz. Bu yararlara örnek olarak; siber savunma, veri bütünlüğü, tedarik zinciri ve güvenli muhabere gibi askeri alanlar kullanılmaya başladı.Bahsetmiş olduğumuz bu uygulamayı her alım satım işleminin, veri girişlerinin, depolanıp onaylandığı bir platform olarak düşünebiliriz. Bu sistem üzerinde yapılan bütün işlemler saydamdır. İzlenebilir ve görünebilir. Bu durum sistemin yüksek düzeylerde güvenilir olduğunun kanıtı olmakla birlikte sistem üzerinde yaşanması muhtemel olası riskleri ortadan kaldırmaktadır.

Chain Core kullanarak kurumlar bir blok zincirinin ağını oluşturma işlemleri yapabilir ve bu işlemleri çalıştırabilirler veya varlıkların dünya çapında nasıl hareket ettiğini dönüştüren büyüyen bir diğer ağ listesine bağlanabilir. Chain Protokolü, varlıkların bir blok zinciri ağında nasıl yayınlandığını, aktarıldığını ve kontrol edildiğini tanımlar niteliklere sahiptir.

CHAİNCOİN: Sürekli büyüme ve gelişmenin yanında duran kendi kendini idare edebilen bir blokzincir yapısına sahiptir. Daha akılcı ve daha bağlantılı ekonomi sağlama prensibine dayanır. Chain 2018 yılında Stellar vakfının  kolu olan Stellar tarafından satın alındı ve 2020 tarihinde Squence ile anlaşma sağladı. Anlaşmasının ardından daha genel ve sağlam bir finansal bünye inşaat etmek için tekrardan satın alındı. Squence bakiyeleri yönetme konusunda hizmet verir adeta bir defter gibi davranır. İleriye dönük ürün oluşumunu ve ölçeklendirme işlemlerini kolaylaştırır. Squence aracılığı ile  her türlü işlemlerinizi güvenle izleyebilirsiniz. İşlemlerin kaydedilmesi, bakiye hesaplama gibi diğer işlemleriniz içinde buradan yararlanabilirsiniz.

 

Kaynak:

https://www.theverge.com/22654785/blockchain-explained-cryptocurrency-what-is-stake-nft

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap