Charlie Lee Kimdir

Charlie Lee Kimdir

Charlie Lee, 1977 yılında bir Batı Afrika ülkesi olan Fil Dişi Sahillerinde dünyaya geldi. 10lu yaşlarının başında ailesi ile beraber Amerika’ya taşındı. 1995 senesinde New Jersey’de bir hazırlık okulu olan Lawrenceville Okulu’ndan mezun oldu. Daha sonra 2000 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden hem lisans hem de yüksek yaparak mezun oldu. 2007 yılına kadar Google’a işe girmeden önce Charlie Lee, Kaliforniya’da önemli teknoloji şirketlerinde 7 yıl kadar yazılım mühendisi olarak çalıştı.

Google Kariyeri ve Litecoin’in Gelişimi (2007- 2013)

2007 yılında Google’da işe başlaya Lee şirket için Chrome OS adında Linux tabanlı bir işletim sistemi için kod yazma işleri ile uğraştı. Chrlie Lee kripto paralarla ilk defa 2011 senesinde, alım satım olarak yalnızca Bitcoin’i kullanan online bir pazar yeri olan Silk Road ile alakalı bir makale okurken tanıştığını söyledi. Bilgisayar alanındaki uzmanlığı ve farklı yatırımlara olan ilgisi, bu makale ile birlikte dikkatini kripto para birimlerine yöneltti. Yeni hedeflerinden birisi olarak blok zinciri teknolojisini (blockchain) geliştirmeye odaklandı. Charlie Lee’nin Bitcoin’in çekirdek blok zincirinin geliştiricilerinden olan Mike Hearn ile konuşması onu harekete geçirdi. Hâlâ Google için çalışırken, ilk Bitcoin’in satın alımını gerçekleştirdi ve özgün dijital para birimini tasarlamak için madenciliğe başladı. Charlie Lee, 7 Ekim 2011’de açık kaynaklı bir istemci aracılığıyla Litecoin’i piyasaya sürdü ve Litecoin ağı 13 Ekim 2011’de piyasa sürüldü.

Litecoin ve Bitcoin

Charlie Lee, Litecoin için her defasında Bitcoin’in rakibi değil tamamlayıcısı olarak tanımladı ve bu tanımı “Bitcoin’in altınının gümüşü” sözleri ile ifade etti. Teknik detaylarda Litecoin, Bitcoin ile birbirlerine benzerlikleri söz konusudur. 2011’de piyasaya çıkmasından bügüne kadar, Litecoin’i online ticaret gibi alanlarda düşük seviyeli işlemler için en uygun olan kripto para birimi ve Bitcoin’i uluslararası ve gelişmiş ödemeler gibi yüksek düzeylerde işlemler için kullanılması gereken kripto para birimi olarak tanımlanırdı. Charlie Lee Bitcoin ile aynı kaynak kodunu kullanan Litecoin’de birkaç önemli değişiklik yaptı ve Bitcoinde kendine göre tanımladığı kusurlarda da düzeltmeler gitti. Bu düzeltmeler erişilebilirlik, hız, hacim ve maliyet alanlarında gerçekleşti.

Coinbase Dönemi

2013 yılana gelindiğinde Charlie Lee kendi dijital parası olan Litecoin’e daha fazla zaman ayırmak amacı ile Google’dan ayrıldı ve o yıllarda yeni kurulmuş olan bir kripto para birimi değişim platformu olan Coinbase’de işe başladı. Önce Mühendislik Müdürü 2 yıl sonra ise Mühendislik Direktörlüğüne yükseldi.

Litecoin Vakfı Genel Müdürlüğü

2017 yılına gelindiğinde Charlie Lee, Litecoin üzerinde tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. Coinbase’den “en gelişmiş blok zinciri teknolojilerini geliştirerek ve teşvik ederek Litecoin’i toplumun iyiliği için ilerletmek” sloganıyla kurulan, kâr amacı gütmeyen bir toplululuk olan Litecoin Vakfı’nın Genel Müdürü olmak için ayrıldı.

Litecoin ve Kripto Paraların Geleceği Hakkında Düşünceleri

2019 yılında bir konuşmasında ilk hedefinin “sağlam para yaratmak” olduğunu söyledi. Bitcoin’i ilk gördüğünden itibaren, kripto para biriminin “insan uygarlığının şimdiye kadar gördüğünden daha iyi bir para biçimi” olduğuna inandığını belirtti. Merkez bankalarının yakında kripto para birimi çıkaracağını düşünüp düşünmediği sorulduğunda, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda kripto paralar için hiçbir artı görmediğini belirten Lee en sonunda piyasada sadece çok çok az kripto para kalacağına inandığının belirtti. Bu noktaya gelindiğinde, piyasada işlemlerine devam eden para birimlerini için “gerçek değerlerini temsil edebilir” olacağını söyleyen Lee bir diğer adımın ise kripto coinlerin dönüştürülebilir duruma gelebileceğine inanıyor. Lee’e göre alım satım işlemi gerçekleştiren birisi Litecoin gönderebilir ve alıcı otomatik olarak dönüştürerek Bitcoin olarak gönderebileceğine inandığını belirtti.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/news/who-charlie-lee-litecoin-founder

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap