Cold Storage Nedir?

Cold Storage Nedir?

Cold storage Türkçesi soğuk depolama olan Bitconlerinizi çevrimdışı olarak depolamaya yarayan cüzdandır. Bu depolama ile birlikte Bitcoinleriniz internet ağından bağımsız çevrimdışı olarak depolanır ve saklanırlar. İnternete ihtiyaç duymadan depolanan Bitcoinler yetkisiz erişimden, siber saldırılardan ve güvenlik açıklarından korunmuş olurlar. Bu cüzdanlar bir USB disk, sd kart ya da kağıt cüzdan olabilir ve bu şekilde satılabilirler. Soğuk depolama cihazları belli bir kapasiteye sahiptirler ve kapasiteleri dolduktan sonra depolama işlemi gerçekleştirmezler. Güvenlik açısından Bitcoin depolamada ön sıralarda yer alan Cold Storage cihazlar güvenli yatırım isteyen yatırımcılar için önemli bir depolama yöntemidir. Yatırım sirkülasyonu az olması ya da olmaması düşünülen yatırımlar için soğuk cüzdanlar önemli ve güvenli bir depolama yöntemi sunarlar.  

Kripto Para Cold Storage (Soğuk Depolama) Yöntemleri Nelerdir.

En yaygın olarak kullanılan Cold Storage yöntemleri kâğıt cüzdanlar ve donanım cihazlarıdır. 

Kâğıt Cüzdanlar

Kâğıt cüzdanlar genel ve özel anahtarları kağıda dökerek depolamayı sağlarlar. Ayrıca bu cüzdanlar ekstra olarak QR kod eklenerekte özelleştirilebilirler. Cold Storege yöntemlerinden kâğıt cüzdanların Bitcoinlerin kullanımını içeren tüm bilgileri içerirler ve güvenlikleri çok önemlidir. Ayrıca kâğıt cüzdanlar için ek olarak bazı dezavantajlar vardır. Su geçirebilir ve kâğıt cüzdanlar üzerindeki yazılar gün geçtikçe silinebilirler.

Donanım Cüzdanlar

Donanım Cüzdanlar cüzdanınızı görüntüleyebilmek için farklı bir cihaza takılarak USB disklere benzeyen depolama cihazlarıdır. Kâğıt cüzdanlara göre daha güvenlidir. Donanım cüzdanların birçoğu su geçirmez ve virüslere karşı korumalı olarak satılırlar. Fiyatları Kağıt cüzdanlara göre daha pahalıdır.

Cold Storage ve Hot Storage farklılıkları

Hot Storage’i (sıcak cüzdan), soğuk cüzdan yönteminden ayıran en başlıca özellik sıcak cüzdan sanal ortamlarda kripto para varlıklarınızı depolamayı amaçlarlar. Sıcak cüzdanlar kullanımları itibari ile daha kolay ve hızlı olmasından dolayı anlık kripto para işlemlerinde daha kullanışlıdırlar. Soğuk cüzdanlar kullanımları daha zor ve anlık kripto işlemlerine uygun değildir ama güvenlik açısından tercih edilirler ve internete ihtiyaç duymazlar. Sıcak cüzdanlar neredeyse her para birimi için depolama sağlarken soğuk cüzdanlarda bu seçenekler oldukça sınırlıdır

Cold Storage’in Avantajları Nelerdir

Öncelikle Cold Storage yöntemi kripto yatırımları korumak için en güvenli yoldur. Soğuk cüzdan yöntemi ile yatırımları yanınızda bir kâğıtta ya da bir disk içerisinde saklayabilir ve internet bağlantısına ihtiyaç duymadan erişebilirsiniz. Dolandırıcılık ya da hırsızlık riskini en aza indirebilirsiniz 

                                                                                                                                    

Cold Storage’in Dezavantajları Nelerdir

Soğuk cüzdanlar az sayıda ana kripto para birimini desteklemektedir ve her geçen gün sayısı artan kripto para yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için dezavantajlıdır. Gün geçtikçe geliştirilmeye devam eden soğuk cüzdanlar artan kripto paralara göre oldukça yavaş kalmaktadırlar. Soğuk cüzdanlar sıcak cüzdanlara göre güvenli olması bir avantaj olsada bu cüzdanların fiyatları pahalıdır. 300 ila 6.000 arasına değişen fiyatlara sahip olan cihazların fiyatları arttıkça koruması ve özellikleri artmaktadır. Soğuk cüzdanlar için belirlenen şifreler unutulduğunda kripto yatırımlarınıza erişiminizi kaybedebilirsiniz 

Kripto Parayı Soğuk Cüzdana Koyduğunuzda Ne Olur?

Yatırımlarınızı soğuk cüzdanlara geçirdiğinizde kripto varlıklarınızın özel anahtarı sanal cüzdanlardan alınıp soğuk cüzdanlara geçiriliyor ve burada muhafaza ediliyor. Hesabınıza baktığınız zaman yatırımlarınızı görebilir fakat işlem yapmak için soğuk cüzdanı hesabınıza bağlamanız gerekir.

Cold Storage Yönteminin ortaya çıkma sebepleri

Kripto paraların büyük çoğunluğu dijital alanlarda depolanırlar. Dijital depolama yöntemleri bilgisayar korsanlarının saldırılarından etkilenebilirler. Bu saldırılardan korunmanın bir alternatifi olarak ortaya çıkmışlardır. Kripto para girişimcileri bu yöntemleri kullanarak internet hackerlerinin saldırılarından korunabilmek amacı ile cold storage kullanırlar.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/c/cold-storage.asp

 

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap