Confirmed Ne Demek

Confirmed Ne Demek

Confirmed Türkçe dilinde onay anlamına karşılık gelen İngilizce bir terimdir. Kripto ekosisteminde ise Confirmed genellikle “onay süresi” olarak tanımlanır. Onay süresi, bir blockchain (blok zinciri) işleminin ağa gönderildiği an itibari ile işlemin sonunda onaylanmış bir bloğa kaydedildiği zamana kadar geçen sürenin tanımı olarak kullanılır. Başka bir deyişle, bir müşterinin gerçekleştireceği işlemlerinin bir madenci düğümü aracılığı ile toplanması ve onaylanması arasında geçen toplam zamanı temsil eder. Block chain (Blok zincirinin) çeşidine ve ağ mimarisine bağlı olarak, onaylanmasına kadar geçen süreyi daha maliyetli bir işlem miktarı ödeyerek azaltılabilir, bu şekilde madencilerin yapılacak olan işleme daha fazla bir öncelik vermeleri için bir teşvik olacaktır. Madenciler aracılığı ile onaylanan bloklar, güvenilirlik ile kripto ekosistemi içerisinde yerlerini alırlar. Buna ağ tarafından doğrulanma da denir.

Confirmed süresi ne kadardır

Onay süresi, bir blok zinciri ağının kazım işleminden sonra blok zincirde onaylanma süresinin ortalama olarak hızını belirlemek adına bir ölçü olarak kullanılabilir. Fakat, gönderim ve blok zincirde onaylanma arasındaki gerçekleşen gerçek süre, insan faktörlerine ve değişen ve her dalgalanma eğiliminde olan talebe bağlı kalarak değişebilir, halihazırda durumuna ve en son duruma göre ortalama geçen bir onay süresinden yararlanarak bir blok zincirinin verimliliğini ve hızını hesaplamak adına daha mantıklıdır.

Confirmation süresi, her kripto para varlığında değişiklik göstermektedir. Genelde güvenlik düzeyini yüksek tutmak amacıyla birkaç tane onay gerektiren bir süreç işler. Örneğin; Bitcoin blok zincirinde 3 aşamada gerçekleşen bir confirmation süresi olur ve her bir onay süresi için gereken süre minimum 5, maksimum 45 dakika sürer. Bitcoin ağı artık dünyada çok fazla kullanılan bir ağ olduğundan ortalama fiyatlar ile yapılan ödemelerde onaylama işlemleri çok daha uzun süreler gerektirmektedir.

Kripto Paralara Göre Confirmed Sayısı

Kripto para borsalarında madencilik işlemine bağlı kalarak transfer uygulamalarında geçerli olabilmesi için zorunlu olan onay sayıları farklılık gösterir. Örneğin, Bitcoin transferleri 3 onay ile doğrulama gerekirken Ethereum transferleri 20 onay gerçekleştikten sonra doğrulama işleme kabul edilir.

Bir kazı işlemi bir madenci aracılığı ile bir bloğa dahil edilmesinin akabinde, bloğun ağın diğer düğümleri tarafından doğrulanması gerekir. Bloğun geçerliliği olduğunun onaylanmasından sonra, işlemin tek bir onayı olduğu kabul edilir, yani bu onay işleminden sonra kazı yapılarak çıkarılan her bir yeni bloğun blok zincire dahil edilmesi için aynı onay işlemlerinden tekrar tekrar geçmelidir ve onaylanmalıdır. 

Bir blok zincirindeki en son aşamada bloklar tamamen güvenli olarak kabul edilmediğinden, işlemin başarılı olduğunu ve değiştirilemez olduğunu düşünmeden önce genelde ek blok onaylarının beklenmesi önerilir. Bu, özellikle müşterilerin ve online hizmet sağlayıcılar gibi kripto para varlıklarını ödeme olarak alan taraflar için de geçerlidir.

Bir işlemin nihai olarak kabul görmesinden önce gerçek onay sayısı değişiklik gösterir ve doğrudan her bir blok zinciri ağının güvenliğini sağlamaya ayrılmış hesaplama gücüne (hash oranı) bağlıdır. Örnek verecek olursak, Bitcoin müşterileri genellikle en az 6 blok onayının gerekli olduğunu ve 6 blok onayında sonra son derece güvenli olduğuna kanaat getirirler. Fakat arkalarında daha güçsüz olan diğer zincirler bundan çok daha fazla blok onaylaması gerektirir.

Confirmation (onay işlemi) tamamlandıktan sonra blok ilavesi ve veri aktarımı gibi uygulamalar da sorunsuz bir biçimde gerçekleşir. Bu süreçler tamamlanmadan hiçbir şekilde blok zincir ekosistemi üzerinde herhangi bir işlem yapılması mümkün olamaz.

 

Kaynak:

https://cryptocurrencyfacts.com/what-are-confirmations/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap