Defi (decentralized)

Defi (decentralized)

DeFi Nedir?

DeFi, kabaca ve tam anlamıyla merkeziyetsiz ve finans kelimelerinden oluşan merkeziyetsiz finans dediğimiz işlemlere verdiğimiz bir addır. Hiçbir merkeze, hiçbir otoriteye bağlı olmadan çalışan bir sistemdir. Bitcoin ve bunun gibi çalışan merkezi olmayan belli bir otoriteye bağlı olmayan kripto paralar DeFi için mükemmel örneklerdir. Ama hepimizin bildiği üzere bankacılık işlemlerimiz sadece para yatırıp çekmekle sınırlı kalmıyor. DeFi dediğimiz anda da sadece para yatırma ve çekme işlemleri olarak basit şekilde ele almamamız gerekir. DeFi daha gelişmiş bir bankacılık işlemleri yapan sistemdir. Bunlara birkaç örnek verecek olursak kredi çekme-ödeme, borsa, sigorta gibi türleri sayabiliriz.  Bankacılık gibi önemli işlemlerde hepimizin de bildiği üzere güven ilk ana unsur olmak zorundadır. Bu madde DeFi içinde oldukça önemlidir. DeFi kullanıcılarına güven vermek zorundadır.  Her ne kadar belli bir otoriteye sahip olmaması ilgi çekici ve cazip gelse de bu durum çok ciddi bir düzeyde kötü amaçlar için kullanılabilir.

Bu sistemin bütün her yerinde neden-sonuç ilişkisi muhakkak olmalıdır. Yani neredeyse sistemin temeli bu denkleme bağlı olmalıdır. Bu sektörde yapabileceğiniz işlemler belli ve kısıtlıdır. Bu işlemlerin yapılabileceği şartlarda net bir çizgiyle çizilmiştir. Bu çizgiler ve bu belli işlemler doğrultusunda yapılan anlaşmalar DeFi için oldukça önem taşır.

DeFi Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?

DeFi, kripto para birimlerinin ortaya çıkışı fazla oldukça demokratik bir finans sistemi inşaa etme amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu sistemin bir diğer önemli amacı ise finans sitemlerine erişim yapamayan insanların işlerini kolayca yapabilmelerini sağlamak. 

Günümüz dünyasında yaklaşık olarak 1,7 milyar kadar insan finans sistemine yani hepimizin bildiği tabiriyle bankacılık işlemlerine, bilgilerine erişemiyor. Şu an ki finans sisteminin yani bankacılığın erişemediği bu insanlara bu sistemle yani DeFi sistemiyle erişmeye hedeflenmektedir. Genel de insanların mevcut bankalara karşı olan güvensizliği çok önemli bir yer edinmektedir.

DeFi Farkı Nedir?

Eğer bankalara karşı bir güveniniz yoksa ve bankacılık işlemlerinizin bir otoriteye değil de sistem algoritması üzerinden gerçekleştirmek istiyorsanız sizin için en ideal yöntem DeFi olacaktır. Bu sistem size DeFi ağlarına bağlanmış olan bir sürü cihaz tarafından belli formüller ile işlem yapabilmenizi sağlar. Bu sebepten otürü bu sistemlere bir merkezi otoritenin müdahalede bulunması imkân dahilinde değildir. Bu sistemde ilginç olan yan iste kullanan kullanıcılar sayesinde sistem çalışır halde. Gelin birkaç madde de DeFi’nin avantajlarından bahsedelim. 

  • Merkezi olmayan otoritesiz borsaların ortaya çıkmasını sağlamış bulunmaktadır.
  • Paraya dayalı bankacılık sistemlerinin herkes tarafından tanınmasını ve kullanılmasını.
  • Kullanıcılar bu sistem sayesinde birbirleri arasından borç alıp borç verebilme yapabiliyorlar. 
  • Piyasa da yen bir kripto para birimi doğabilmesini sağlamıştır. 
  • Yeni kullanılabilecek olan bankacılık faaliyetlerinin DeFi ile kullanıma sunulabilmesini sağlamıştır.

DeFi Sistemlerinin Avantajı Nedir?

Dünyada yaşanmış olan bankalar hakkında sayısız krizler var. Hatta bazı krizler hepimizi defalarca korkutmaya ve bankalardan bir tık uzak kalmamıza sebep vermiş bulunmaktadır.  Bir otoritenin bütün banka işlemlerine ve buradaki para politikasına sahip olması herkesin ürktüğü ve eleştirdiği bir sistem olmuştur. Devletlerin sınırsız bir şekilde para basabilme imkanlarının olması, istedikleri zaman bu değerlemeleri değiştirebilmeleri sonucu DeFi gibi belli bir formül üzerinden çalışan ve bu sisteme kimsenin müdahale edemeyeceği sistemlere olan ilgileri arttı. Bu anlamda en önemli varlık tabi ki bitcoin oldu. Merkezi otoriteye sahip olamayan bu sistemler sayesinde bankacılık alanı daha özgür bir hal almaya başladı.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/decentralized-finance-defi-5113835

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap