Delist

Delist

Delist olmak denilen bir kavram vardır. Bu kavram mevcut piyasalarda bariz bir şekilde riskin ve dengesizliğin artması sonucunda ortaya çıkan, kripto paranın içinde bulunup liste halinde karşımıza çıktığı kripto para borsasında işleme kapatılmasına demektir.Her uyandığımız yeni günde dünya da genel olarak kripto para sektörüne merak ve ilgi çok fazla büyümeye başlıyor. Bu talep yeni doğacak olan projelere de kapı aralamış oluyor. Hepimizin bildiği üzere bir sektörde ne kadar çok ilgi varsa o kadar çok yeni kollar çıkmaya başlar. İlk başta sadece bitcoin ile başlayan bu serüven şuan yaklaşık 10 binin üzerinde kripto paranın döndüğü bir mecra haline geldi. Bu piyasalara güvenmek hepimiz için büyük bir hata olsa da maalesef çok fazla talep gören bir platform haline geldi. Bence bu nokta da kötünün iyisi dediğimiz tabirle en azından sürekli hali hazırda olan ve temeli sağlam olan kripto paraları almayı tercih etmeliyiz. Her yeni çıkan kripto paraya inanıp güvenmemeliyiz çünkü eğer proje başarılı olamazsa coin delist olmuş demektir. 

Kripto Paralarda Delist Ne Demek?

Kripto paraların alım satımının döndüğü, yapıldığı yerler borsalardır. Tüm borsalar olmasa da bazı borsalarda çok sayıda alt coin bulunmaktadır. Bu borsalara göz gezdirdiğiniz de farklı borsalara göre çok fazla sayıda kripto para listesi görebilirsiniz. Fakat bu piyasada unutulmaması gereken şey ani gelen dalgalanmalardır. Bu borsaların dalgalanmalardan sonra adeta bir sel felaketi yaşayıp, ortada kalan çer çöp, pislikleri ne kadar hızlı topladığı önemlidir. Bu dalgalanmalardan sonra kripto paralar hakkında delist olduğu iddiaları konuşmaya başlanır. Küçük bir geçmişten örnek verecek olursak Binance buna çok yerinde bir örnek olur. Eğer bir alt coin delist olduysa yani kulvar dışı kaldıysa bütün borsa listelerinden kalkar ve işlem yapılmaz bir hale gelir. Bir kripto para borsanın istediği gereksinimi karşılayamazsa delist olmaya mahkumdur. Eğer bir kripto para üretiyorsanız ettiğiniz vaatlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer konuştuklarınız yaptıklarınız ile bir değilse delist olmanız an meselesidir. Başka bir durum daha mevcuttur. Kulvarınız da çok iddialı bir şekilde ilerliyor da olabilirsiniz fakat unutulmaması gereken ve bu piyasanın kaderini etkileyen bir konu mevcuttur, bu konu ise dalgalanmadır. Eğer projeniz sağlam değilse ve bu dalgalanmalardan sağlam çıkamazsanız ne yazık ki delist olacaksınızdır. 

Kripto Paralar Neden Delist Olur?

Kripto paranın var olduğu andan beri çok fazla sayıda alt coinin delist olduğuna tanıklık ettik. Bir kripto para eğer delist olmuşa bunun birçok farklı sebebi vardır. Çıkan kripto paranın gelişme faaliyeti, bu faaliyetlerinin kalitesi ve güvenirliği, bu projede çalışan ekibin müşteriyle olan ilişki düzeyleri gibi birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeplerden farklı olarak oluşan mevcut alt coinin girdiği borsada vaat ettiği şeyleri sunamaması olayı da yine delist olmasına neden olacaktır.

Delist Olan Coin Ne Olur?

Eğer bir kripto para delist olacaksa anında delist edilmez. Bu parayı kullanan ve yatırım yapan kullanıcılar mağdur olmasın diye önceden mutlaka bunun bildirimi yapılır. Eğer bir kripto para delist edildiyse, bazı işlemlerde etkisiz hale gelir. Delist edilen bir coinle edilmeyen bir coin takas edilemez. 

Delist Olan Coinler Hangileridir?

Kripto para çıktığı andan itibaren maalesef çok sayıda coin delist olmuştur. Bunlardan birkaçına şöyle örnek verebiliriz.

  • AirSwap 
  • Aventus 
  • Contentbox 
  • Cindicator 
  • Cortex 
  • DragonChain 
  • DATA 
  • Dragon Token
  • DAOstack 
  • Hydro Protocol 
  • IOS 
  • MATRIX 
  • MobileGO 
  • MedicalChain 
  • Nucleus Vision 

 

Kaynak:

https://academy.binance.com/en/glossary/delisting

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap