Dijital Kimlik

Dijital Kimlik

Dijital Kimlik Nedir?

Dijital kimlik dediğimiz de size çok fazla karmaşık bir olay gibi görünebilmektedir. Ama sandığınızın aksite anlaşılması çok basittir. Aslın dijital kimlik dediğimiz bu kimlikler online olarak sizin hali hazırda olan bilgilerinizi ve kişiler verilerinizin tamamı olarak adlandırılır. Sosyal mecra üzerinden hangi uygulamaları kullanıyorsanız bütün verilerin hepsini kapsar. Bildiğiniz gibi günümüz zaten sürekli bu sosyal medya dediğimiz yerde geçiyor. Yani siz isteseniz de istemeseniz de aslında hepimizin birer adet dijital kimliği mevcut.

Yani dijital kimlik dediğimiz olay aslında sizin sosyal medyadaki kimliğinizdir. Sizin kişisel bilgilerinizi koruyan ve güvenli bir şekilde bilgilerinizi saklayan, depolayan bir alandır. 

Dijital Kimlik Kullanmanın Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir? 

Dijital kimliklerimizin asıl amacı varlığımızı aslında sosyal medyada kanıtlayabilmektir. Normal hayatımız da bize dair bilgileri kimlik vererek gösterebildiğimiz gibi sosyal medyanın kimliği de işte budur. Bu sosyal medya üzerinden herhangi bir suç işlemeye kalktığınız da sizi bulmalarındaki tek ve en temel yol dijital kimliğinize ulaşmaktır. Dijital kimliğiniz sizin doğumunuzla beraber oluşmaya başlamıştır. Sosyal medyanın günümüz de aşırı fazla kullanılmasıyla birlikte dijital kimliklerin de önemi oldukça artmış bulunmaktadır. Her gün değişen ve gelişen bu dünyada bireylerin dijital kimlikleri günlük rutin işlerini yaparken bile onlara çok büyük bir hız ve kolaylık sağlayan önemli bir noktadır. 

Tabi ki her avantajın bir dezavantajı vardır. Bu durum dijital kimlik için de geçerlidir. Size ne kadar avantaj ve kolaylık sağlasa da hayatınızı gerçekten zora sokacak dezavantajları da mevcuttur. Normal günlük hayatınızda da kimliğinizin korunmasına veya hakkınızdaki bilgilerin kimse tarafından erişilmemesine dikkat edersiniz. Bu sosyal kimlik için de geçerli bir durumdur. Bazen bütün bilgilerinizin bulunduğu bu dijital kimliğinize ulaşmaya ve içindeki bilgilerinizi almaya çalışan insanlar olabilir. Bunu niye yapacaklar diye sorarsanız size şöyle cevap veririm. Bu kimliğinizin içinde banka kartı bilgilerinize kadar her şeyiniz mevcut. Eğer dijital kimliğinize ulaşırlarsa buradaki bütün bilgilerinizi kullanırlar. 

Dijital Kimlik Nasıl Oluşturulur?

Size çok basit örneklerle anlatmak istiyorum. Örneğin bir sosyal medya hesabı açmak istiyorsunuz. İlk önce bir e-posta açtınız bu e-postaya kaydolurken size sorulan bütün bilgiler ilk adımda hemen dijital kimliğiniz de yer ediniyor. Daha sonra bu e-posta adresiniz ile başka bir yere kaydoldunuz. Bu kaydolduğunuz site de yaptığınız tüm paylaşımlar, fotoğraflar, girdiğiniz banka bilgileriniz, kendi hakkınız da verdiğiniz bilgiler ve daha birçok bilgi dijital kimliğinize kaydediliyor. Bu yüzden sosyal medyada fake bir hesapla bile dolandırmaya kalksanız IP adresinizden ve sisteme kayıtlı olan bilgilerinizden hemen size ulaşılabilmekte. Yani aslında siz istemeseniz dahi sizin kimliğiniz oluşmakta. Fakat size yine bu adımlarla ilgili birkaç madde söylemek istiyorum. 

  • Kullanıcı adı ve şifre girmeniz
  • Bir sosyal medya üzerinden satın alma gerçekleştirmeniz
  • Doğum tarihinizi herhangi bir yere girmeniz
  • Sosyal Güvenlik numarası
  • Online yaptığınız herhangi bir işlem 
  • Hastanede sizin adınıza açılmış olan herhangi bir muayene 

Dijital Kimlik Kullanım Alanları Nelerdir?

Dijital kimlik sosyal medyadaki bütün bilgilerinizi bir araya toplamaktadır. Bu sayede sizin tüm bilgilerinizi gizli bir şekilde tutar. Günlük yaşamımızdaki kullanılan güvenlik sistemlerine göre daha güvenli bir saklama alanıdır. En faydalı ve önemli bir kullanım alanı iste finans kurumlarındadır. Bu kurumlardaki işlemlerde size hız ve iş gücü kazandırır. Aynı zamanda dijital kimliğiniz devlet veri tabanındaki hasta kayıtlarınıza kadar olan bütün bilgilerinizi de bulundurduğu için bu tip sektörlerde de çok sık kullanılır. 

 

Kaynak:

https://www.techopedia.com/definition/23915/digital-identity

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap