Dijital Para

Dijital Para

Dijital Para Nedir?

Dijital para dediğimiz para birimi hepimizin günlük hayatta kullandığı paralar gibi bir değeri , satın alım gücü olan para birimidir. Fakat bu paranın normal paradan tek farklı bu para sadece sanal ortamda kullanılabilmektedir ve bu parayı elle tutmak ne yazık ki mümkün değildir. Bu paranın farklı adları mevcuttur.  Elektronik para, sanal para, dijital döviz, elektronik döviz gibi çeşitli adlarla da kullanılabilir.

Dijital Para Türleri Var mıdır, Nelerdir?

Dijital para biriminin de birçok farklı türleri elbette mevcuttur.  Bu dijital paraların bazı çeşitlerini elektronik ortamda biriktirerek neredeyse her çeşit alışverişte kullanabiliyorsunuz. Fakat bazı çeşitleri ise sadece belirli platformlarda kullanmanıza uygundur. Örnek verecek olursa sadece belirlenen oyun da ya da sosyal bir platformda kullanabilen dijital para çeşitleri mevcuttur. 

Dijital Para Nasıl Alabilirim?

Dijital para edinmek çok zor bir olay değildir. Yapmanız gereken tek şey telefon, tablet gibi teknolojik akıllı aletler aracılığıyla internet üzerinden hangi dijital para çeşidini isterseniz onu almaktır. 

Dijital Para ile Kripto Paranın Farkları Nelerdir?

Dijital para dediğimiz kavram geniş bir kavramdır. Sanal dünyadaki geçen bütün para birimlerini kapsar. Aslında kripto para dediğimiz olay dijital paranın alt başlığıdır. Bütün kripto türleri dijital ortamda kullanılıp yaratıldığı için dijital para olarak değerlendirilir. Fakat burada önemli bir nokta vardır. Tüm dijital para birimleri kripto para değildir. Dijital para ve kripto para arasında olan farklardan şöyle bahsedebiliriz:

  • Dijital para diye bahsettiğimiz oluşumun arkasında tabii ki bu parayı oluşturan bir merkezi yapı mevcuttur. Dijital paralarda tabii ki her şey gibi belli bir denetlemeye tabi tutuluyorlar. Bu parayı denetleyen insanlar, dijital parayı geliştiren bu piyasaya sunan kurumlardır. Ama kripto para için bunu söylemek mümkün değildir. Kripto paralar yönetilemez ve denetlenemez.
  • Dijital para ile yapacağınız işlemler asla gizli tutulmaz. Yani normal günlük hayatta kullandığınız para gibi kimlik bilgileri paylaşılır, herhangi bir gizlilik söz konusu olamaz. Eğer kripto para kullanıyorsanız kimlik bilgileri gibi bilgilere ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu bilgileriniz gizli kalabilir. 
  • Dijital paralar biraz bu işin yasal kısmı gibi diyebiliriz. Birçok ülkede bu paralar hakkında yasal düzenleme yapılmış ve hala da yapılmaya devam ediyor vaziyette. Ama kripto para dediğimiz birim tüm dünyaca şu son dönemlerde aşırı bir şekilde popülerliğe ulaşan fakat çok az bir ülke tarafından tanınan ya da yasal düzenleme yapılan para birimidir. 
  • Kripto para piyasası henüz oturmasa da temelin de yatan ve bu para birimini oluşturan blok zinciri sistemi oldukça sağlam ve şeffaf şekilde tasarlanmıştır.  Fakat dijital para ile yaptığımız işlemler de siber tehditler gibi olası tehditlere karşı savunmasızdır. 
  • Dijital para dediğimiz para biriminin değeri neredeyse hiç değişmez. Çünkü bu para biriminin oturmuş bir düzeni ve yasaları mevcuttur. Fakat söz konusu kripto paraya geldiğinde, kripto paranın piyasası ve yasal süreci henüz oturmadığından dolayı bu şekilde bahsetmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Bu paraların piyasa değerleri çok fazla değişkendir. Bu kripto para piyasası henüz gelişmediği için ne yazık ki çok fazla fiyat değişkenlikleri mevcuttur. 

Dijital Paranın Avantajları Nelerdir? 

  • Dijital para dediğimiz para birimi elle tutulur olmadığında ve sadece sosyal platform üzerinde olduğu için hiçbir basım maliyeti yoktur. Bu yüzden de maliyet konusundan avantajlı bir paradır. 
  • Dijital para ile yapacağınız alışveriş ve ödemelerde yapılan ödeme işlemi üçüncü bir kişi tarafından onay beklemediği için daha hızlı ve daha pratiktir. 
  • Alışveriş yaptığınızda başka bir kişiye komisyon, hizmet karşılığı gibi şeyler ödemediğiniz için bu paralarla yapılan ödemelerde ekstra bir masraf, ücret çıkmamış olur. 
  • Dijital parayla yaptığınız veya yapacağınız her işlem sanal ortamda kayıt altına alınmaktadır. Bu kayıt sistemi sayesinde dijital para şeffaf bir sistemdir. 

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/d/digital-currency.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap