Ethereum Blok Zinciri Nedir?

Ethereum Blok Zinciri Nedir?

Ethereum, 2013 yılının sonlarında kripto para araştırmacısı ve programcısı Vitalik Buterin tarafından yeni nesil bir blok zinciri olarak önerilmiştir. Ethereum, ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin altyapısını oluşturan merkezi sistemi olmayan ve açık kaynak kodlu bir blok zinciridir. Ethereum blok zincirinin kurumsal kripto para birimi ise Ether’dir. Ether, Bitcoin‘den sonra en büyük piyasa değerine sahip sanal para birimidir. Temel olarak blok zinciri, herkesin görüntüleyebileceği ve doğrulayabileceği bir işlem listesinin adıdır. Kripto para birimleri ve onları oluşturan blok zinciri teknolojisi, banka veya kredi kartı şirketi gibi 3. tarafa ihtiyaç duymadan çevrimiçi değer aktarmayı mümkün kılar. 2016 yılında, DAO projesinin çöküşünün sonucu olarak, Ethereum 2 farklı blok zincire ayrılmıştır. Yeni oluşan blok zincir Ethereum (ETH) olarak bilinmektedir. Platformun ilk sürümü ise Ethereum Classic (ETC) adıyla yoluna devam etmiştir.

Ethereum Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Tüm kripto para birimleri blok zinciri ağları tarafından korunmaktadır. Bu da doğruluklarının sürekli olarak büyük bir bilgi işlem gücü tarafından doğrulanıp güncellendiği anlamına gelir. Blok zincirinde bulunan işlemlerin listesi, çoğu kripto para biriminin temelini oluşturmaktadır. Çünkü bankalar gibi üçüncü taraf doğrulayıcılardan geçmek zorunda kalmadan birbirlerini tanımayan insanlar arasında güvenli ödemeler yapılmasını sağlar. Ethereum blok zincirinden önce var olan blok zincirlerin işletim sistemleri sadece belirli kodlanmış öğeleri değiştirmek için tasarlanmıştır. Buna karşılık Ethereum ’da çok farklı yazılımlar ile yeni sistemler ve yeni altcoinler üretebilirsiniz. Aynı zamanda Ethereum sistemi daha yenilikçidir ve bir blokun oluşma süresi 15 saniye olduğundan, onaylama süresi diğer blok zincirlere nispeten çok daha kısadır. Bunlar, Ethereum Sanal Makinesinin ve geliştiricilerin akıllı sözleşmeler olarak bilinen özelleştirilebilir işlemler geliştirmelerine olanak tanıyan programlama dili Solidity’nin tanıtımı ile mümkün oldu. Ethereum blok zincirinde ne tür uygulamalar yapılabileceğini soruyorsanız, cevabın sınırsız olduğunu bilinmelidir. Günlük olarak yaptığınız tüm işlemleri düşünün; meslektaşlarınıza gönderdiğiniz e-postalar, hayır kurumlarına bağışladığınız para veya eviniz için ödediğiniz kira, sosyal hizmetler ve hatta Paribu ile Fenerbahçe ortaklığında gerçekleştirilen Fenerbahçe Token projesinde olduğu gibi, spor kulüpleri ile taraftarlar arasında yeni bir bağ oluşturmak dahil, pek çok şey Ethereum üzerinde oluşturulabilir. Kripto blok zinciri, dijital paranın tüm ağına dağıtılır. Zincir hiçbir şirket, ülke veya üçüncü tarafın kontrolü altında değildir ve herkes zincire katılıp kontrol edebilir.

Ethereum Blok Zincirlerinin Avantajları Nelerdir?

  • Küreseldir, yani kripto para gezegenin her tarafına hızlı ucuz ve kolay bir şekilde gönderilebilir.
  • Gizliliği arttırır, yani kripto para ödemeleri kişisel bilgilerinizi dâhil etmenizi gerektirmez, bu da sizi internet korsanlarından veya kimlik hırsızlığından korur.
  • Açıktır, yani kripto para ağlarındaki her işlem halka açık bir şekilde blok zinciri üzerinde yayınlandığından, herkes onlara ulaşabilir ve inceleyebilir. Bu da işlemlerin manipülasyonu, para arzını belirleme veya oyunun ortasında kuralları değiştirmenin önüne geçilmesi anlamına gelir. Bu para birimlerinin çekirdeğini oluşturan yazılım, özgür ve açık kaynaklıdır. Böylece her isteyen kişi koda kolayca ulaşıp rahatlıkla inceleyebilir.
  • Blok zinciri sayesinde işleme giren verinin ortadan kaybolması ya da zarar görmesi en aza indirilmiştir.
  • Ethereum blok zincirinde 3. kişiler ya da şirketler olmadığından yapılan işlemler daha hızlı ve kolaydır.Ethereum Blok Zincirlerinin Dezavantajları Nelerdir?
  • Siber Saldırılar, elektronik ortamda bulunmasından dolayı her elektronik platform gibi saldırıya açık haldedir.
  • Depolama, yani zincire eklenen verilerin boyutunun fazla olmasından dolayı depolanmada sorunlar yaşanması.
  • Veriyi değiştirmek, sisteme girip zincire eklenen verilerin değiştirilmesi neredeyse imkansızdır.

 

Kaynak:

https://aws.amazon.com/blockchain/what-is-ethereum/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap