Ethereum Classic Coin

Ethereum Classic coin listelendiği borsalarda  ETC kısaltmasıyla işlem görmektedir. 

Ethereum ve ETH kısaltması günümüzde her kripto para borsasında, her kripto forumda ve her yatırım platformunda göze çarpmaktadır. Ancak Ethereum Classic coin görece kendi öncülü ETH’ye göre daha az bulunurluğu olan bir coindir.

Yine de arkasında en yaygın ikinci kripto paranın olduğu da göz önüne alınırsa Binance gibi en büyük hacimli borsalardan ETC almak mümkündür. Bunun için Binance mobil uygulamasını yükleyerek bir hesap oluşturmanız yeterli olacaktır. 

Mobil uygulama yerine masaüstü bilgisayarınızın internet tarayısından da Binance sitesine giderek bir hesap oluşturup ETC alabilirsiniz. Bu noktada Ethereum Classic kripto parasının kendi sitesinden satışının yapılmadığını belirtmek gerekir.

Ethereum Classic Coin Nedir?

ETC coin, Ethereum (ETH) blockchain ekosisteminin bir yan ürünü şeklinde kabul edilebilir. 

Yatırımcılar arasında tartışmalı bir süreç yaratan ve kurucu vakıf liderliğinde ilerletilen bir hard fork arkasından üretilmeye başlanan ETC tokenin, ETH ağlarına yöneltilen bir saldırılar silsilesinden sonra meydana çıktığı bilinir.

ETH coin, Ethereum blok zinciri için neyse, ETC coin de standart Ethereum blok zincirinde uygulanan sert çatallanma sonrası aynı pozisyona. Ethereum Classic yani kısaca ETC, akıllı sözleşmeler benzeri işlevsellik bulunduran halka açık kaynak sunan, blok zincir bazlı dağınık defter modeliyle işleyen bir bilgi işlem platformudur. 

Ethereum Classic, yerel tokeni ETC ile işleyen, sansürlenemeyen ve merkezi olmayan bir blok zincir platformudur.

Ethereum Classic Coin Kurucuları Kimlerdir?

ETC’nin kurucusu ilk bakış Ethereum’un kurucuları olarak kabul edilir. Vitalik Buterin ve Gavin Wood Ethereum’u kurarak, bugün Ethereum Classic coin olarak bilinen yeni tokenin de belki de farkında bile olmadan yolunu açmıştır.

Bu iki isim ETH’yi kurduktan sonra onun DAO’lar üstünden işlemesini desteklemiş ama bu noktada saldırıya uğrayacaklarını ön görmemişlerdir. DAO atakları arkasından onların da kurucu üyeleri olduğu Ethereum Vakfı yoğun muhalefete maruz kaldığı bir hard fork etkinliği düzenleyerek, Ethereum Classic coinin gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Gavin Wood, Birleşik Krallık vatandaşı ve York üniversitesi’den lisans derecesine sahip bir bilgisayar mühendisidir. Polkadot (DOT), Kusama (KSM) gibi birçok kripto para projesine imza atmış ve ilave biçimde ETH Virtual Machine üstüne kaleme aldığı Yellow Paper’ı da kendisi yazmıştır. Wood’un bir diğer önemli katkısı ise yeni bir fikir birliği (konsensus) algoritması olan “yetki ispatı” (PoA) geliştirmesidir.

Diğer Kurucu Ortak Vitalik Buterin ise Rus asıllı bir Kanada vatandaşı bilgisayar ve yazılım mühendisidir. Bitcoin Magazine gibi dergiler çıkarmış bu 28 yaşındaki genç girişimci şu an İsviçre’de yaşamaktadır.

Ethereum Classic Coin Hangi Borsa’dan ve Nasıl Alınır?

ETC coin listelendiği borsaları şu şekilde listeyebiliriz: Bitmax, Binance, Bithumb, MEXC, Huobi Global, Coinbase Exchange, Kraken, Bittrex, Bitfinex, Coinone, Kucoin, Lbank, Okex, Probit Global.

Listelediğimiz bu borsalar üzerinden birden çok işlem çifti vasıtasıyla ETC  coin satın alabilirsiniz. Ancak bu borsaların ortak yönü küresel çapta olmalarıdır. Ve bunlara ek olarak yerel borsalara örnek olan Bitlo gibi platformlardan da ETC coin almanız mümkündür. 

Bitlo kullanıcılar Türk Lirası üzerinden de ETC alma fırsatı sunar. Peki bu platformda satın alma işlemleri nasıl gerçekleşir? 

Öncelikle bitlo.com internet sitesine web tarayıcınız üzerinden giriş yapmalısınız. Bu noktada yeşil renkli SSL sertifikasının adres çubuğunda olduğunu kontrol edin ki yanlış bir sitede bilgileriniz bulunmasın.

Bundan önce herhangi bir hesap oluşturmadıysanız “Hesap’ kısmını doğum tarihinizi ve T.C. vatandaşlık numaranızı girerek bilgilerinizi tanımlamanız gerekir. Eğer daha önceden bir hesabınız varsa doğrudan giriş yapıp bu adımı atlayabilirsiniz.

Oluşturduğunuz hesapta ilk başta herhangi bir kripto coin ya da TRY  gibi itibari para bulunmaz. Bu nedenle önce “Para Yatırma/çekme’ butonuna tıklayın.

Karşılaşacağınız para yatırma kodu kısımında bulunan işlem açıklaması kodunu not alın.

Türkiye’de ki bankalar üzerinden Bitlo Teknoloji A.Ş. alıcı adıyla Bitlo cüzdanınıza doğrudan TL gönderin. 

Göndereceğiniz para transferinin açıklama bölümüne her bir gönderim işlemi için spesifik üretilen, bildirim ara yüzünün işlem açıklaması tarafında yazan kodun doğru yazıldığına emin olun. 

Arkasından “Kolay Alış/ Satış’ sekmesine geçiniz.

Ne kadar Türk Lirası varsa cüzdanınızda ne kadarıyla Ethereum Classic alacağınıza karar verdiğinizde, işlemler sekmesinden  ETC sayfasına giderek siz de bu coini satın alabilirsiniz.