Fomo Ne Demektir?

Fomo Ne Demektir?

Fear of missing out ya da kısa haliyle fomo, psikolojide olan biteni kaçırma veya fırsatı kaçırma korkusu olarak nitelendiriliyor. Yeni fırsatlar veya imkanları kaçırma korkusu şeklinde anlamlandırabileceğimiz fomo borsa ya da kripto para piyasasında da gündemde yer almaktadır. Örneklemek gerekirse siz bir yatırım, ticaret işleri ile uğraşıyorsunuz. Grafiklerden borsa da takip ettiğiniz bir değerin çok hızlı bir şekilde yükseldiğini izliyorsunuz ve anlık olarak fırsatı kaçırdığınızı düşünüp yüksek fiyattan birim satın alıyorsunuz işte bu olaya fomo denilmektedir. Fomo dediğimiz olay küresellik yerine daha çok bireysellikle ilgilidir yani kişiye bağlı gelişen bir olaydır. Düşünmeden yapılan hareket sonrasında korku ve pişmanlık duyguları gelişebilir ve yatırımı yapan kullanıcı yaptığı yatırımın yanlış olduğunu düşünüp geri çekebilir, zarar edebilir. Borsa ve kripto para piyasasında yatırım yapmak isteyen kullanıcılar ve şirketlerin fomo etkisinden ziyade sayısal veriler üzerinden işlem yapmaları gelecekte daha karlı sonuçlar verebilir.

Kripto Paralarda Fomo Etkisi

Kripto para piyasalarında yatırım yapacak kullanıcılar bireysel olarak değil de o an ki matematiksel ve rasyonel verilerle işlemlerini yapmaları daha faydalı olacaktır. Kripto para piyasasında bir coinin artan yeşil grafiği kullanıcıları etkiler ve kullanıcıları fırsatı kaçırma korkusu ile yatırım yapma hissiyatı verir. Bir rasyonel ve matematiksel veri izlenmeden yapılan bu işlemler kullanıcılara kazanç yerine zarar ettirebilir. Yüksek grafiği takip eden yatırımcı, yüksek fiyattan satın alma işlemi gerçekleştirerek heyecanının mağduru haline gelebilir. Satın aldığı ürünün fiyatının düşmesiyle de kullanıcı endişe ve hayal kırıklığı yaşayarak yüksek fiyattan aldığı kripto parayı düşük fiyattan satar. İşte yatırımcı bu durumda fomo etkisi yaşayarak zarar eder. Yatırımcılar yüksek fiyattan satın aldığı birimin düşüşe geçtiğinde satışını yapmaz ve birimin piyasa değeri sabit, dengeli olarak devam ederse birimin satışı gerçekleşmez ise bu durumda yatırımcı zarar etmeye devam edecektir. Genellikle ani verilen kararların çoğu insanların duygu değişimi ve duygusal hareketlerinden doğan izler görünür. Bu etkiye yakalanmamak ve maddi kayıp yaşamamak için piyasanın rasyonel verilerle takibi ve matematiksel verilerin ince bir şekilde incelenmesi tavsiye edilir.

Fomo ile Nasıl Başa Çıkabilirim? 

  • Finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması,
  • Kullanıcın bireysel risk analizini yapması yatırımını buna göre şekillendirmesi,
  • Risk alacağı yüksek yatırım araçlarına yatırım yapmadan önce stop ve hedef fiyatı belirlemesi,
  • Alınan kararların rasyonel olması, gerçekten uzaklaşmaması,
  • Yatırım stratejilerinizi belirleyerek kısa, orta, uzun vade de yatırımlar oluşturarak buna bağlı kalınması,
  • Aşırı kazanma hırsından uzak durulması,
  • Yatırım yapılmadan önce danışılabilecek uzman ve lisans sahibi kişilerden yardım alınması,
  • Alınan tavsiyeler sonrası uyulmadan önce,  “bu tavsiyeyi bana neden veriyor, ben olsam verir miydim?” sorusunun cevabını düşünmek.
  • Her ne olursa olsun yapılan yatırım kararının kişinin özgür iradesi ile veriliyor olması, hiçbir kişiye ve yatırım aracına bağlı kalacak şekilde bağlanmamalıdır. 

Yani kısaca özetlemek gerekirse; fomo psikolojik bir olay silsilesinin sonucudur ve küresel değil bireysel kişiye yöneliktir. Yapılacak yatırım sonrasında kişinin çeşitli korkulara kapılması ve bu korku, heyecan, hayal kırıklığı neticesinde doğru düşünemeyen kişinin yaptığı yatırımı geri çekip kendini zarara uğratmasına yatırım çevresinde fear of missing out yani kısaca fomo denir. Fomo sahibi kişiler yatırımlarını daha rasyonel daha gerçekçi çerçeveler ve gerçekleşmesi mümkün olan durumlar içerisinde yatırımlarını yapmalıdır. Kişinin duygularıyla değil de daha çok matematiksel boyutta olaylara bakması gerekmektedir. Aşırı kazanma hırslarından da uzak durması gerekir.

 

Kaynak:

https://guardian.ng/news/what-is-fomo-and-how-does-it-affect-crypto/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap