Halving Nedir?

Halving Nedir?

Halving kelime anlamı olarak yarılanma anlamına denk gelmektedir. Dijital para birimi olan Bitcoin sonsuz bir şekilde çıkarılamayacağı için sınırlı sayıda Bitcoin varıdır. Bu toplamda 21 milyon bitcoin olacaktır. Ağa eklenen her yeni bitcoin miktarı dört yılda bir yarı yarıya azalacaktır. Bu kanı yarılanma olarak bilinmektedir. Satoshi Nakamoto, blok ödüllerinin her 210 bin blokta bir yarı yarıya indirileceği bu Halving sistemi ile enflasyona karşı korunan bir varlık oluşturmayı hedeflemiştir. Yani enflasyona karşı korunmak için geliştirilen bir sistemdir. Peki bu neden önemlidir. Yarılanma, zaman içerisinde daha az Bitcoinin ulaşılabilir kılacak ve talep düzeyi istikrarlı olarak varsayımda bulunursak değerinin yükselmesi daha olası hale gelir. Bu durum, itibari para birimleriyle taban tabana zıttır. İtibari para birimleri zamanla enflasyona yenik düşerek değerlerini yitirir. Yarılanma, Bitcoin protokolünün kıtlığı muhafaza etme şekillerinden biridir. Kıtlık Bitcoinin bu kadar rağbet görmesinin de sebeplerinden biridir. Satoshi Nakamoto, blok ödüllerinin her 210 bin blokta bir yarı yarıya indiriceği bu Halving sistemi ile enflasyona karşı korunan bir varlık oluşturmayı hedeflemiştir. Yarılanma 2020 başlarında yaklaşık her 10 dakikada bir 12,5’ken Mayıs ayında bu sayı yarılanarak 10 dakikada bir 6,25 yeni bitcoin’e geriledi. Bu şekilde her dört yılda bir blok ödülü olarak isimlendirilen “Bitcoin ödülü ” Bitcoin madenciliği ödülü yarılanmaya devam eder. Satoshinin belirlediği 21 milyonluk Bitcoin sınırına 2140 yılında ulaşılacağı tahmin ediliyor. 

Bitcoin Halvingin Madenciler Üzerinde ki Etkisi Nedir?

Bitcoin madencileri, madencilik donanımları çalıştırmak için gereken elektriğin yanında özel donanımlara da ihtiyaç duyarlar. Bunlar için de güçlü bir yatırım gerekmektedir. Bu yatırım ın maliyeti madencilik ödülleriyle dengelenir. Peki ya blok başına düşen madencilik ödülleri yarı yarıya inerse ne olur? Önceden de bahsettiğimiz gibi madencilik ödülleri her dört yılda bir yarı yarıya azalıyor ve madencilerin Bitcoin blockchain üzerine çalışma istekleri de bir hayli azalması kaçınılmazdır. Bu durum Bitcoin pazarı içerisinde ki madenci sayısının azalmasına ve blok zinciri için bazı güvenlik sorunları teşkil etmeye de yol açar. Bu durumda en son Bitcoin mine edildikten sonra Bitcoin madencileri, Bitcoin blok zincirini korumak ve sürdürmek için işlem ücretleri yoluyla bir kazanç sağlayacaklardır.

Bitcoin Halving Tarihleri Nedir?

  • 2009 – Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 50 BTC.
  • 2012 – Gerçekleşen ilk halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 25 BTC.
  • 2016 – İkinci halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 12.5 BTC.
  • 2020 – Geçtiğimiz yıl içerisinde gerçekleşen üçüncü halving sonrasında Bitcoin madenciliği için blok başına ödül 6.25 BTC.
  • 2140 – Öngörülen son halving sonrasında ise Bitcoin toplam arzı olan 21 milyona ulaşacak ve bir daha asla yeni Bitcoin mine edilmeyecektir.

Yani kısaca Bitcoin halving bir sistem ve bu sistem her dört senede bir madenciler için azalarak devam eden bir sistemdir. Halving sisteminin genel prensibi Satoshi tarafından ileride bir enflasyon oluşmasını engellemek amacıyla oluşturulmuştur. Enflasyona karşı korunmak için geliştirilen bir olgudur. Bu yarılanmalar zaman içerisinde Bitcoini daha nadir hale getirecek ve değerinin daha çok yükselmesine sebebiyet verecektir. Günümüz itibari paralıyla tamamen zıt bir mantıkta çalışan Bitcoin sonsuza kadar üretilemez. Günümüzde ülkeler istediği kadar sonsuz bir para basma yetkisine sahip iken Bitcoin’de bu söz konusu değildir. Bu yüzden de Bitcoinin kıtlığı sebebiyle yarattığı kıtlık ona daha çok değer katma veya onu muhafaza etme şekillerinden biridir.

 

Kaynak:

https://www.businessinsider.com/bitcoin-halving

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap