Hash Gücü Nedir?

Hash Gücü Nedir?

Kripto para birimleri sayesinde değerine değer katan madencilik kavramı, özellikle son günlerde çok fazla ilgi çekiyor. Mining olarak da bilinen madencilik, son zamanlarda oldukça revaçta da olsa, bu işlem için yüksek güçlü ekipmanlara ihtiyaç duyulduğu için çoğunluk tarafından göz ardı da edilebiliyor. 

Hash Gücü de yine blok doğrulama ve eklemeye yarayan kripto para biriminin üretiminde kullanılan madencilik kavramı ile ilgilidir. Kripto para madenciliğindeki diğer kavramlar bazen kafa karıştırabilse de aslında hemen hemen her kavram, temelde oldukça basittir. Bu kavramlardan biri de Hash gücüdür. 

Hash gücü, madencilik işleminde kullanılan cihazların çalışma hızını ifade etmek için kullanılmaktadır. Teknik donanımı yüksek olan ekipmanlar aracılığı ile yapılan madencilik sayesinde saniyede milyonlarca tahmin yapılabilmektedir. Madencilik cihazlarının toplam çalışma hızını temsil eden kavram ise Hash gücü olarak bilinmektedir. 

Hash gücü, kimi zaman Hash rate ya da karma hızı olarak da ifade edilebilmektedir. Madencilik yapmak için gereken ağ, blockchain zincirine bağlı olmalıdır. Bu ağın sürekli çalıştığı için ne kadar enerji harcadığının bilinmesi gerekmektedir. İşte bu noktada da devreye Hash gücü giriyor. Bu ağın harcadığı hesaplama hızını ölçmek için Hash gücü kullanılmaktadır. 

Bitcoin blok zincirinde herhangi bir işlemin yapılabilmesi ve doğrulanması için SHA256 algoritmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada da yine devreye Hash gücü girmektedir. Madencilik işlemi sürecinde hız, çok önemli bir rol oynadığı için hıza bağlı harcanan enerji ve sürecin ne kadar hızlı olduğunu öğrenmek için Hash gücüne ihtiyaç duyulur. 

Hash Terimi Ne Anlama Gelir?

Kripto para birimleri arasında büyük önem taşıyan Bitcoin ağının sürekli çalışabilmesi için harcaması gereken belli bir enerji miktarı vardır. Ağın sürekli çalışabilmesi için ayrıca hesaplama gücünün de iyi seviyede olması gerekmektedir. Hesaplama gücünün miktarına da Hash terimi ile karar verilir. 

Blockchain zincirinde tek bir bloğun bile çözümlenmesi için zamana ihtiyaç vardır. Bu zaman kapsamındaki süre ise H/S cinsinden ölçülmektedir. Bu noktada Hash teriminin yanında mega, giga ve tera terimleri de kullanılabilir. Kısacası Hash terimi, madencilik hesaplamalarında kullanılan önemli terimler arasında yer almaktadır. Bu terimin önceliği, ağın hızını ve harcadığı enerji miktarını hesaplama gücü ile ortaya çıkarmasıdır.

Hash Gücü Hesaplama

Kripto para madenciliği aslında neredeyse tamamen matematiğe dayanmaktadır çünkü blokların çözümlenebilmesi gibi işlemler için sürekli tahmin yapılması gerekir. Madencilik için kullanılan cihazın amacı, bloğu çözmek ve doğru cevapları bulmaktadır. Bunun için de cihazın saniyede milyarlarca tahminde bulunması gerekir. 

Hash gücü ile bu tahminlerin hesaplaması yapılmaktadır. Hesaplama için ise H/S formülüne ihtiyaç duyulur. Hash gücü hesaplaması yapılırken internet ile uzaktan yakından alakası olan herkesin aşina olduğu mega, giga ve tera kavramları da kullanılır. 

Bu formül ve açıklamalara göre ise saniyede 60 hash oranı olan bir cihazın işlemleri gerçekleştirebilmesi için en az 60 tahmin yapması gerekmektedir. Bitcoin blok zinciri kapsamında yapılan hesaplamaların doğrulanması için ise SHA256 adlı bir algoritmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu algoritma, kaç hash kullanıldığını hesaplar ve kullanıcılara rakam ya da harflerden oluşan 64 karakterli hash bilgisini sunar. Kullanıcılar da elde ettikleri bu bilgi ile hash gücü hesaplamasını yapabilir.

Sonuç olarak kullanıcılar, ne kadar iyi cihazlara sahip olsa da bir noktada muhtemelen Hash gücü hesaplaması yapmak zorunda kalacaktır. Bu hesaplamalar insan yardımı ile yapıldığında uzun sürebilir fakat mining cihazları yardımı ile çözülmesi oldukça kısa sürmektedir. Kullanıcılar, çıkan sonuçlara göre ilerideki hamlelerinin nasıl olacağına karar verebilir.

 

Kaynak:

https://coinmarketcap.com/alexandria/glossary/hash-power-hash-rate

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap