Hash Rate Ne Demek?

Hash Rate Ne Demek?

Hash Rate, özellikle madencilik ile uğraşan kullanıcıların çok duyduğu kavramlardan biridir. Genel olarak bakıldığında karmaşık olarak görünse de detaylı incelendiğinde aslında çok temel bir kavram olduğu görülmektedir. Karma oranı ya da Hash gücü olarak da bilinen Hash Rate, mining için kullanılan cihazların hızını ölçmeye yaramaktadır. 

Bilindiği gibi madencilik yapılırken ihtiyaç duyulan en önemli etkenlerden biri hızdır. Bitcoin ağı, hem daha hızlı olmak hem de sistemdeki güvenliği sağlamak için saniyede milyarlarca işlem yapmaktadır. Yapılan bu işlemlerde matematiksel olduğu için hıza daha çok ihtiyaç duyulur. Mining işlemi daha çok matematik ve tahminlere dayalı olduğu için cihazın saniyede kaç işlem ya da tahmin yaptığı önemlidir. İşte bu tarz etkenlerin hesaplanmasında Hash Rate kullanılır.

Hash Rate, aynı zamanda karma hızı olarak da bilinmektedir. Blockchain teknolojisine bağlı olan ağlar, sürekli hesaplama ve tahmin yaptığı için genelde gün boyu çalışır. Ağın hesaplama hızını ölçmek için ise Hash Rate kullanılır. Hesaplama hızı önemlidir çünkü gün boyu çalışan bir cihaz ile ağın ne kadar blok çözdüğü bilinirse kullanıcılar, ilerleyen zamanlarda bu verilere göre hareket ederek daha iyi bir şekilde yol alabilir. 

Bunların dışında Bitcoin blok zinciri boyunca yapılan işlemlerin doğrulanabilmesi için bir algoritmaya ihtiyaç duyulur. Bu algoritmada SHA256 olarak adlandırılır. Karma hızı, herhangi bir madencilik cihazının işlem yapma hızını hesaplarken bu hesaplamaların doğrulanması görevini de SHA256 üstlenmektedir. Mining cihazları ile saniyede ne kadar çok tahmin yapılırsa blok eklemek ya da çözmek de o kadar kolaylaşır. Saniyede çok fazla işlemin yapılmasındaki en temel amaç ise bloğun doğrulanması için gereken cevapları rakiplerden daha önce bulmaktır. İşte bu gibi nedenlerle mining işlemleri boyunca hız ve hash gücü hesaplamaları büyük önem taşımaktadır. 

Hash Rate Hesaplama

Sanal para birimlerinin üretilmesinde önemli bir rol oynayan kripto para madenciliğinde Hash Rate hesaplamak, hızlı olmanın ilk kuralıdır. Tabii hızlı olmak için her şeyden önce yüksek donanımlara sahip cihazlar kullanılmalıdır. Yeteri kadar güçlü olmayan ekipmanlar ile yapılan Mining denemeleri maalesef hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor. Yani cihazların güçlü olması da ikinci kural denilebilir. 

Bunların dışında madencilik yapan cihaz, blokları çözmek için saniyede çok fazla tahmin yaptığı için kullanıcıların Hash rate hesaplaması yapması şarttır. Karma gücü olarak da adlandırılan bu işlemin formülü ise H/S olarak bilinmektedir. Hash Rate hesaplaması yapılırken neredeyse herkesin bir yerlerden duyduğu mega, giga ve tera gibi kavramlar da kullanılmaktadır. 

Örnek vermek gerekirse; saniyede 100 hash oranına sahip bir cihazın bir blok çözmesi için yapması gereken tahmin de yine 100 civarında olacaktır. Eğer bu tahminler, Hash oranının aksine düşük olursa bu durum genelde cihazın yavaş olduğuna işaret etmektedir. Hash Rate hesaplaması için SHA256 adlı algoritmadan da yardım alınabilir. Neredeyse her türlü madencilik işlemleri bu algoritma tarafından onaylandığı için SHA256 üzerinden kaç kez Hash yapıldığı sayılabilir ve bu durumda kullanıcılar farklı veriler elde eder. Kullanıcılar, daha sonrasında elde ettikleri bu veriler ile ellerini güçlendirmek adına farklı yollar izleyebilir. 

Son olarak cihazlar, madencilikte genelde farklı kripto para birimleri bulmak için kullanılmaktadır. Yani doğal olarak her cihazın hash oranı birbirinden farklı olmaktadır. Bitcoin madenciliği için kullanılan bir cihaz Ethereum madenciliğinde de kullanılabilir fakat alınan verim aynı olmayacaktır.

 

Kaynak:

https://www.coindesk.com/tech/2021/02/05/what-does-hashrate-mean-and-why-does-it-matter/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap