Holder Ne Demek Kripto?

featured

Holder kavramı ya da daha çok bilinen ismi ile HODL,temelde yatırımcıların dalgalanmalı borsalara rağmen yatırımlarını geri çekmemesi, tutmaya devam etmesi olarak bilinmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere İngilizce ” Hold” kelimesinden türeyen bu kavram, kullanıcılar tarafından HODL ya da Hodling olarak da kullanılabilmektedir.

Holder, genelde Bitcoin yatırımları ile ilgili olsa da kimi zaman genel borsa terimlerinde de görülebilmektedir. Holder stratejisi, kullanıcıların dalgalı olan borsalara yaptıkları yatırımları uzun vadede tutması anlamına gelmektedir. Bu strateji, genelde dalgalı olan kripto borsalarında kullanılmaktadır fakat kimi zaman farklı borsalarda da kendine yer bulabilir. 

Holder yapan kullanıcı, satın aldığı Bitcoin ya da farklı kripto para birimini borsa her ne kadar dalgalansa da cüzdanındaki tutarı satmaz ve uzun vadeli bir bekleyişe girer. Yani HODL olarak da bilinen ” ne pahasına olursa olsun tut” stratejisini uygulayarak kazanç elde etmeyi amaçlamaktadır. Holder ya da HODL, Türkçe’de al ve tut stratejisi olarak bilinmektedir. 

Holder yapmak, yatırımcının bilgi sahibi olduğunu gösterdiği gibi risk almayı ne kadar çok sevip sevmediğini de gösterir. Holder yapmakta çok fazla risk yoktur ve genel olarak bakıldığında risk kavramından daha önemli olan sabır kavramı öne çıkmaktadır. Tabii piyasanın durumuna ve konumuna göre bu bilgi ve fikirler değişebileceği için kesin bir tabirde bulunmak doğru olmaz.

Holder Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk öncelikle Holder yapılmadan önce iyi bir strateji belirlenmeli ve yatırım yapılacak borsa, uzun süre takip edilmelidir. Genelde bilgi sahibi yatırımcılar holder yapsa da çoğu zaman uzun vadeli bir bilgiye sahip olmayan yatırımcılar da holder yapıyor fakat başarılı olamıyor. Bu gibi durumlardan kaçınmak için de yatırımcıların ihtiyacı olan tek şey sabır. Holder yapılmadan önce ilgilenilen kripto para borsası iyice araştırılmalı ve daha sonra analiz yapılarak yorumda bulunulmalıdır. İyice araştırmadan holder yapan yatırımcıların büyük bir kısmı maalesef istedikleri sonuçları alamıyor.

Bunların dışında yatırımcılar, holder yapmadan önce ortalama ne kadar beklemeleri gerektiğini hesaplamalıdır. Bunun nedeni ise hesaplama yapmayan kullanıcıların sabırlı olamaması planlanandan önce holder yapmayı bırakmasıdır. Bu gibi durumlarda yatırımcılar, bekledikleri kazançları sağlayamadıkları için hayal kırıklığına uğramaktadır. 

Son olarak Holder, genelde büyük kripto para borsalarında yapılsa da tecrübeli yatırımcılar, bazı alt coin borsalarına da holder yapmayı denemektedir. Bu tarz durumlar, yatırımcılara daha çok kazandırsa da aynı zamanda yüksek oranda risk almalarına neden olmaktadır. Alt coin borsalarda holder yapmaya çalışan yatırımcılar, genelde bilgi sahibi ve tecrübelidir fakat tecrübeli olmayan kişiler de yine çok değerli olmayan borsalarda Holder yapmayı denemektedir. Bu gibi durumların çoğu da yine hayal kırıklığı ile sonuçlandığı için yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.

HODL Terimi Nasıl Ortaya Çıktı?

HODL terimi, ilk olarak 2013 yılında Game Kyuubi adlı kullanıcının yaptığı bir yazım yanlışı sonucu ortaya çıkmış ve diğer kullanıcılar tarafından sevildiği için uzun yıllar boyunca kullanılmıştır. Bu kullanıcı, dalgalı bir borsada yaptığı yatırımı geri çekmemiş ve tuttuğunu belli etmek için de İngilizce ” Holding” yerine yanlışlıkla ” Hodling” yazmıştır.

Sonrasında bu terim, yetkili kişiler tarafından geliştirilmiş ve Hodl, yani Hold on For Dear Life stratejisi olarak sektörde yerini almıştır. Bu kavramın Türkçesi ise ”canın pahasına tut” anlamına gelmektedir ve ülkemizde oldukça popülerdir. Tabii her ne kadar böyle olsa da HODL yapmak için bilgili ve sabırlı olmak gerektiği unutulmamalıdır.

 

Kaynak:

https://www.sofi.com/learn/content/what-does-hodl-mean/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap