İran, lisanslı kripto madencilerinin elektriğini kesti

İran Elektrik Sorunu

İran, artan enerji talebiyle karşı karşıya olduğu için bu ay 118 yasal kripto madenciliği merkezinin tamamına elektrik kesecek.

Bir Bloomberg raporuna göre, İran devlet televizyonuna verdiği röportajda, ülkenin enerji endüstrisi sözcüsü Mostafa Rajabi Mashhadi, İran’daki 118 yasal kripto madenciliği merkezinin tamamına yönelik elektriğin 22 Haziran’dan itibaren elektrik talebindeki mevsimsel artış öncesinde kesileceğini söyledi. Mashhadi ayrıca, talebin 63.000 megavatı aşması nedeniyle ülkeyi bu hafta artan elektrik kesintileri konusunda uyardı.

İran’ın kripto madenciliği ile ilişkisi gergin. 2020 yılında, yasallaştırmanın ardından faaliyet göstermesi için 1.000’den fazla madenci lisansı verdi. Bu tür hareketler, ülkenin ucuz gücünden yararlanmayı umarak ülkede lisanslı bitcoin çiftliklerinin ortaya çıktığı anlamına geliyordu. Araştırmalara göre İran, ülkeye uygulanan yaptırımların etkisini azaltmak için kripto madenciliğini de kullandı.

 

Bununla birlikte, ülke, geçen yılın Haziran ayında 7.000 kripto madenciliği birimini ele geçirerek, yasa dışı madencilik faaliyetlerine son verdi. Ayrıca, yasadışı kripto para madenciliği çiftliklerini kapatmak, onları ulusal elektrik şebekesinden ayırmak ve söz konusu madencileri kovuşturmak için hamleler yaptı. Ayrıca daha önce, güç tasarrufu önlemleri için Aralık ayında yetkili kripto madenciliği merkezlerine yasak getirmişti.

Bu tür politikaların İran’daki madencilik endüstrisi üzerinde etkisi oldu. Blockchain analitik firması Elliptic tarafından geçen yılın Mayıs ayında tüm Bitcoin madenciliğinin %4,5’inin ülkede gerçekleştiği tahmin ediliyordu. Cambridge Alternatif Finans Merkezi’ne (CCAF) göre, şimdi Ocak ayı itibariyle %0,12’ye düştü.

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap