Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir?

Dijitalleşen dünya kapsamında en çok ön plana çıkan kavramlardan birisi kripto para olmuştur. Kripto paralar, en genel anlamda sanal para birimi olarak kullanılan dijital varlıklardır. Bu varlıkların fiziksel olarak herhangi bir karşılığı yoktur fakat günümüzde en değerli para birimleri, kripto paralardır. Kripto paralar, kriptografi yöntemi ile güvence altına alınmıştır ve bu sayede kullanıcılar, endişe duymadan kripto para işlemlerini gerçekleştirebilir. Kriptografi, yani şifreleme yöntemi sayesinde yatırımcılar, bir kripto para alırken ya da satarken tehlike veya risk altında olmaz. Ayrıca yine kriptografi sayesinde sahtecilik ya da birden fazla işlem yapma konuları da tarih olmuştur.

Dünyadaki ilk kripto para, 2008 yılında oluşturulan ve herkesin en az 1 kere duyduğu Bitcoin olarak bilinmektedir. Bitcoin, ilk çıktığı zamanlarda çok değere sahip olmamasına rağmen günümüzde sahip olduğu değer, kelimeler ile anlatılamayacak kadar yüksektir. Bitcoin bu denli değerlendikten sonra onun arkasından farklı main ve alt coinler gelmiştir. Klasik para birimlerinin aksine kripto para birimleri, herhangi bir fiziksek karşılığa denk gelmediği için herhangi bir otorite merkezi tarafından verilememektedir. 

Bu özellik, belki de kripto paraların ilgi çekici olmasının en büyük nedenidir. Kripto paralar, herhangi bir hükümet düzenlemesi ya da manipülasyonlarına tabii olmayacağı için çok dikkat çekmektedir. Tabii her ne kadar durum böyle olsa da kripto paralar, bazı ünlü kişilerin attıkları birkaç ”Tweet” ile aniden düşebilir ya da yükselebilir. Yani müdahele edilmesi imkansız değildir.

Kripto Paralar Nasıl Bu Kadar Değerlendi?

Kripto paraların bu derece değerlenmesi aslında bir anda olmamıştır. Öyle ki aslında kripto para gibi birçok sanal varlık, zaten uzun yıllardır insan hayatının bir parçasıydı. Örnek vermek gerekirse; banka kartları ya da sanal kartlarla yapılan alışverişler de dijital varlık kapsamına girmekteydi. Bankalar ve işletmeler arasında yapılan işlemlerin çoğu da yine dijital bir şekilde gerçekleştirilmekteydi. Yani kripto paralar, aslında zaten hayatın bir parçasıydı. 

Bu tarz dijital varlıklar dışında yeni nesil dijital varlıklar, daha önce hiç fiziki olarak kullanılmaması ile biliniyor. Bu durum, kripto paraların değerlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda kripto paraların bu denli değerlenmesindeki bir diğer neden de devletin düzenlemelerinden mahrum olmasıydı. Kripto paralar, önceki dijital varlıklara göre daha bağımsız olduğu için bu derece ilgi çekmiş ve zamanla değerlenmiştir. Dağıtık yapıda olan kripto para işlemler, herhangi bir otoritenin değil de kullanıcıların kontrolünde olduğu için daha güvenli bir hal almaktadır. Kısacası kripto paralar, genel anlamda bağımsız oldukları için bu derece değerlenmiştir.

Kripto Para Birimleri Nasıl Oluşturulur?

Kripto para birimlerinin oluşturulması, diğer konulara nazaran biraz daha karmaşık olabilmektedir. Günümüzde bir kripto para birimi oluşturmak için tercih edilen en popüler yöntem madenciliktir. Mining de denilen bu işlem sayesinde yeni kripto para birimleri oluşturulabilmektedir. Özel donanımlara sahip cihazlar ile yapılan madencilik işlemlerinden sonra yatırımcı, bir kripto para birimi oluşturursa sonraki süreç, Soft ve Hard Fork yapmaktır. Yani asıl süreç, aslında kripto para birimlerinin oluşturulmasından sonra başlamaktadır. 

Tabii günümüzde madencilik artık çok popüler olduğu için yeni kripto para birimleri bulmak her geçen gün daha da zorlaşmıştır. Bu durumda yatırımcıları yeni birimler oluşturmak için farklı arayışlara itmiştir. Yatırımcılar, mining dışında farklı girişimcilik projeleri ile de kripto para birimi oluşturabilmektedir. Son olarak Mining dışında yapılan projeler, kimi zaman Mining’e göre daha kolay olurken kimi zaman da daha zor olabilmektedir. Bu durum, yatırımcı ve projeye göre değişiklik gösterir.

 

Kaynak:

https://www.nerdwallet.com/article/investing/cryptocurrency

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap