Dünya üzerinde birçok büyük kripto para borsaları bulunmaktadır. Kripto para borsaları kullanıcıların hizmetlere sorunsuz bir şekilde erişmeleri için KYC doğrulamasını zorunlu kılmaya başlamıştır. “Know your customer” olarak bilinen KYC, “müşterilerini tanı.” kelimesinin kısaltmasıdır. Kyc, müşterilerin kimliğinin kurum tarafından doğrulanması olarak bilinir. Bunun için geçerli bir kimlik belgesinin veya evinizde bulunan faturaların, sosyal güvenlik numarasının gibi farklı bilgileri kullanarak doğrulama yapar. Kyc, genel olarak müşterilerin hesap oluşturma esnasında istenir. Bilgilerde yapılmak istenen herhangi bir değişiklik esnasında Kyc bilgilerinin de yeniden paylaşılması istenmektedir. Mesela kullanıcıların hesap oluşturduktan birkaç yıl sonra resmi bir şekilde adını değiştirmesi, Kyc bilgilerinin de güncellenmesini gerektirir. Çünkü Kyc sürecinin tamamlanmaması kripto para borsalarındaki işlevlere erişilememesine neden olur.
Son yıllarda kripto para borsalarında Kyc politikası gün geçtikçe yaygınlaşmakta ve işlemleri güvenilir bir şekilde yapılması için farklı mekanizmalar oluşturulmaktadır. Bunun için Kyc alanında çalışan kişiler alanlarında uzmanlaşmış ekiplerden oluşmaktadır. Bu sayede kötü niyetli kişiler tarafından yapılmak istenen kimlik hırsızlığının önüne geçirmeye çalışılmıştır. Ayrıca KYC için birçok yöntem ve teknolojik altyapılar geliştirilmeye devam ediliyor. Üye olmak isteyen müşterilerden öz çekim, kimlik belgesi, ikametgah bilgileri gibi bilgiler kontrol aşamasında istenmektedir. Ayrıca üyelik esnasında Kyc sayesinde doldurulan bilgilerin dijital olarak gönderilen belgelerle uyuşup uyuşmadığı kontrol edilmektedir. Bu işlemler sayesinde. yaşanabilecek tehlikeli riskler ortadan kaldırılmaktadır. Fakat üyelik sonrasında. üyelerin herhangi bir bilgi değişikliğinde gitmesi kanıt sürecinin yeniden başlamasını gerektirir.
Kyc uzmanları, üyelerine korunaklı bir alan oluşturmak için Kyc kullanımını yaygınlaştırmışlardır. Bunun sonucunda farklı teknolojik gelişmeler yaşanmıştır. Üyelik sonrasında sisteme giriş çıkışlarda kullanılmak için 2FA, SMS, QR kod ile doğrulama seçeneği sunularak kullanıcıların bu seçeneklerden birisini tercih ederek kolay bir şekilde sisteme giriş yapmaları sağlanmıştır. Böylece müşteriler sürekli olarak telefon, mail değiştirme gibi işlemlerde kanıt sürecine tabi tutulduklarından bilgileri güvence altına alınmaktadır.
Kyc Süreci Nasıldır?
Kyc sürecini tamamlamak isteyen müşterilerin üye olmak istedikleri işletmelerin çalışma potansiyeline Kyc süreci farklılık göstermektedir. Her ne kadar Kyc süreci farklılık gösterse de aynı amaçlara hizmet etmektedir. Genel olarak veri toplama ve doğrulama yapma gibi işlevlerden oluşan Kyc, müşterilerin incelenmesini ve takip edilmesini de sağlayarak herhangi bir olumsuzluk karşı meydan okur. Kyc doğrulaması üç süreçten oluşmaktadır:
- Müşteri Tanımlama Programı (CIP): Kyc sürecinin temelini oluşturan müşteri tanımlama programı, müşterilerin verilerinin toplanmasını ve doğrulanmasını sağlar. Bankalarda bu işlem müşteri kaydı esnasında gerçekleşirken kripto para borsaları ve diğer finansal kurumlar da kayıt olduktan sonra gerçekleşir.
- Kapsamlı İnceleme: Kapsamlı inceleme aşamasında, şirket kimlik doğrulaması yapan üyelerin geçmişteki bilgilerini kontrol eder. Böylece derin bir inceleme yapılarak risk değerlendirmesi yapılır. Müşterinin geçmişine bakıldığında herhangi bir dolandırıcılık suçu bulunuyorsa bu durum yapılan soruşturma da ortaya çıkar. Kapsamlı inceleme sayesinde olumsuz bir durumda müşterilerin başvuruları kabul edilmeyebilir.
- Devamlı Takip: Devamlı takip süreci sayesinde Kyc bilgileri güncel kalır. Ayrıca sistemde yaşanabilecek herhangi bir şüpheli işlemin devamlı olarak incelenmesine imkan tanır.
Kyc Neden Kripto Para Borsaları İçin Önemlidir?
Kyc, 2001 yılında getirilerek Vatanseverlik Yasası kapsamı adı altında varlığını sürdürmektedir. Kripto para borsalarında Kyc, kullanıcılarına güven ve şeffaflık sağladığından kripto para borsaları için oldukça önemlidir. Amaç, yasa dışı yaşanabilecek herhangi bir faaliyetin önüne geçmek ve şüpheli davranışların kısa sürede tespitini yapmaktır. Suçlular normal kullanıcılardan ayrılarak güvenilir müşterilere zemin hazırladığından Kyc zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanında kullanıcıların Kyc sayesinde önlemlerin alındığını ve suçluların borsadan uzaklaştırıldığını bilmeleri, kullanıcıların birbirleriyle ticaret yapmalarını sağlar.
Kaynak:
https://www.coindesk.com/learn/what-is-kyc-and-why-does-it-matter-for-crypto