Madencilik Nedir?

Madencilik Nedir?

Kripto para, günümüzde oldukça popülerdir.  Haliyle kripto para madenciliği de büyük bir öneme sahiptir. Mining olarak da adlandırılan kripto para madenciliği en fazla ilgi duyulan konular arasında yerini almaktadır. Kripto para piyasasında birçok işlem yapılabilmektedir. Bunlardan biri de kripto para madenciliği olarak adlandırılan kazım işlemidir. 

Mining, olarak adlandırılan bu işlemi yapabilmek için ilk olarak güçlü ve yüksek donanımlara sahip bilgisayar gerekir. Son teknoloji ile donatılan bilgisayarlarda mining işlemi kolaylıkla yapılabilir. Bu işlemde blok zincirlerine yeni bir blok eklenmesini yanı sıra farklı şifreli yöntemlerin çözümlenmesini gerektirir. Blok zincirlerinin oluşması ve oluşturulmaya devam edilmesi içinde kripto paralar ile ödüllendirme seçeneği vardır. Söz konusu ödüller ise özel bir yöntem ile tasarlanmaktadır.

Madencilik İşlemi Neye Hizmet Eder?

Kripto para madenciliği büyük bir öneme sahiptir . Yeni madeni paraların oluşması ve para arzı oluşmasına hizmet eden önemli bir sistem olarak karşımıza çıkar. Temelde iki farklı amaca hizmet etmektedir. İlk olarak bitcoin ağı içerisinde yer alan bilgilerin doğru olması ve blok zincirlerinin içerisinde saklanmasıdır.  Hizmet ettiği en önemli amaçlardan biridir . Diğer hizmet ettiği amaç ise yayınlanan işlemlerin geçerliliği olup olmadığının anlaşılmasıdır. Temelde bu iki kellik amaca hizmet etmenin yanı sıra farklı etkenlerden bahsetmekte mümkün olmaktadır. Bitcoin için para arzı oluşturulmasında madenciliğin büyük rolü söz konusu olmaktadır. Madencilik süreçlerinin sonunda ise yeni paralar üretilmektedir. Bu süreçte verilen ödüllerde gerekli şekillerde tasarlanmaya özen gösterilmiştir. 

Kripto Para Madenciliği Çeşitleri Nelerdir?

Kripto para madenciliği yani diğer adıyla mining işlemini üç farklı kategoriye ayırmak mümkündür . Bu kategoriler arasında belirli farklılıklar ve değişiklikler söz konusu olmaktadır. Kripto para madenciliği çeşitleri şu şekildedir:

  1. Bireysel Madencilik 
  2. Çiftliklerde Toplu Madencilik 
  3. Bulut Madencilik 

Madencilik çeşitleri ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalar vardır. Belirli bir grup ile değil sadece kendi başına kripto para madenciliği yapacak kişiler bireysel madenciliği tercih etmektedir . Bu nedenle bireysel madencilik kişilerin kendi ekipmanlarına göre yapılan bir seçenektir. 

Bireysel madencilikte kazanılan tüm coinler kişinin kendisine ait olmaktadır. Bireysel madencilikte önemli olan ve kritik noktalardan biri kesinlikle ekipmanlardır. Çiftlilerde toplu madencilik ise bireysel madencilikten oldukça farklıdır . Burada ise çiftlik madencileri kendi güçlerini birleştirmenin yanı sıra yeni bloklar oluşturmak içinde çalışılmaktadır . Diğer çeşitleri nazaran son zamanlarda daha popüler olan bir yöntem olmaktadır. 

Süreç boyunca çıkan coinler madencilerin  arasında paylaştırılmaktadır . Bulut madenciliği ise diğer yöntemlere göre biraz daha farklı olan bir sistem içermektedir. Burada ki önemli fark ise bilgi işlem gücünün kiralanmasıdır. Bu noktada ise kişilerin çiftlik kurmasına gerek kalmaz. Bulut madenciliği tercih etmek için önemli sebeplerden biri de büyük oranlarda yatırım yapmaya gerek yoktur. Çok uygun oranlarla yatırımlar yapılabilmektedir. 

 

Kaynak:

https://www.coinbase.com/tr/learn/crypto-basics/what-is-mining

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap