Market CAP (PİYASA DEĞERİ)

Market CAP (PİYASA DEĞERİ)

Piyasa değeri demektir. Market Capitalisation kelimesinin kısaltmış olarak yazılmış halidir. Bir hissenin son takaslanan fiyatıyla dolaşımdaki sayısının çarpımından elde edilen sonuçtur. Hissenin değerini belirlemede kullanılan bir hesaplama yöntemidir. Kripto para piyasasında da kullanılan bu yöntem sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Formülü şu şekilde hesaplanır; ‘‘Piyasa değeri =  dolaşımda ki arz x fiyat’’ Toplam arzın içinde kullanılmayan, satışa açılmayan, ayrık kısımlar vardır vardır. Fakat dolaşımdaki arz faaliyet içerisinde, aktif olan anlamına gelmektedir. Market Cap değeri ise dolaşımdaki arz ile piyasadaki ürünün fiyatının çarpılması sonucu oluşan rakamlarla ifade edilen değerlerdir. Coinmarketcap.com adıyla lider olduğu bilinen bu adres üzerinden bütün kripto paraların, tokenlerin aktif ve eski verilerine rahatça erişim sağlayabilirsiniz. Dolaşan arz piyasa üzerinde ve insanların ellerinde buldurduğu coinlerin tahmini sayısıdır. Örneğin her biri 10 dolar olan 100 tane hissesi olan bir şirketin 1000 dolarlık bir piyasa kapitalizasyonu olacaktır. Yatırımcılar bu değerleri şirketin büyüklüğünü, gelirlerini ölçmek için inceler. Bir yatırımcı bir şirketten hisse satın almak istiyorsa bu değerlere bakarak yatırım yapıp yapmayacağına karar verir. Önemli bir kriterdir. Market Caplar borsa üzerindeki değerlerine göre kendi aralarında sınıflandırılır genel olarak 3 farklı sınıf vardır;

Büyük/Large-cap (10 milyar dolar veya daha fazla),
Orta/Mid-cap (2 milyar-10 milyar dolar),
Küçük/Small-cap (300 milyon-2 milyar dolar)

Küçük cap olarak adlandırdığımız 300 milyon ve altındaki rakam seviyelerinde olan şirketler Micro-cap olarak adlandırılabilir. Bu rakamlar borsa tarafından belirlenir. Bir şirketin büyüklüğünün anlaşılabilir olması işin market cap değerinin görülmesi oldukça önemlidir. Bu sayede şirket büyülüğü yatırımcılar için çok önemli bir yatırım kriteri olmaktadır. Şirketlerin market cap değerleri öncelikli olarak halka arz (ıpo) yolu ile duyurulur. Bir coin veya şirketin açıldıktan sonra kullanıcıların arz ve taleplerine göre fiyat durumları belirlenir. Eğer ki şirket üzerinde olumlu etkilerin olması sebebi ile yüksek talep varsa fiyat ona göre yüksek rakamlarda seyredecektir. Talep az ise bu durum tam tersi olacaktır. Şirket geleceği de bu değerlerin belirlenmesinde büyük rol oynar. Şirketin bünyesi ve gelişimi gelecek zaman olarak bakıldığında tehtid olarak görülebilen engel ve unsurlara sahip ise bu değerler düşecektir. Bu durum Market Cap’ın şirket için gerçek zamanlı tanımlayıcı bir yol gösterici oluğundan ifade edilebilir. 

Market cap aracılığıyla yatırımınızı hangi büyüklükteki şirketlere yapacağınız doğrultusunda kararlar verebilirsiniz. Large cap olarak isimlendirdiğimiz büyük sermayeye sahip şirketlerin sistem üzerinde yeri uzun süredir varlığını sürdüren köklü bir rol oynamasıdır. Bu tarz şirketlere yatırım yapmak genellikle kısa süreli yatırımlarda çok fazla gelir sağlamanıza yol açmayabilir. Fakat uzun vadede gayet tutarlı bir davranış sergileyerek güzel kazançlar sağladığı bilinmektedir.

Mid cap dediğimiz orta büyüklükteki şirket için durumu inceleyecek olursak; Yatırımcılat tarafından şirketin hızlı büyümesi beklenir. Bu şirketler genel olarak incelendiğinde gelişim ve büyüme süreci içerisinde oldukları saptanmıştır. Büyük sermayali şirketlere kıyasla risk oranları daha yüksektir. Genellikle büyüme ve gelişme sürecinde olduğu için tercih edilirler.

Small Cap şirket için ise durum şu şekildedir; genellike bu şirketler yeni açılmış yada hizmet alanı diğerlerine göre daha farklıdır. Rakamlar daha küçük ve genellikle belirsizdir.

Bir yatırım kararı verebilmek için şirketlerin market cap değerlerinin kesinlikle göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Yatırımcıların risk seviyelerini önceden ön görmeye çalışmak için ve yatırımının güvenliği açısından inceleme yapması gerekmektedir. Market Cap değerleri ile Piyasa değerlerine ve piyasa üzerinde şirket ve coin gibi yatırım yapacağınızın alandaki değerlerin incelenmesi yapılmalıdır.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/m/marketcapitalization.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap