Merkle Tree Nedir?

Merkle Tree Nedir?

Kriptografi ve bilgisayar ile ilgili bilimlerinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olmaktadır . Günümüzde blok zincirler ile bağdaşlaşan bir terim olmasına karşılık çok daha önceden keşfedilmiştir. 1987 yılında Ralph Merkle tarafından bulunmuş ve geliştirilmiştir. Bu nedenle adını da sistemi bulan kişiden almıştır. Hash ağacı ya da Merkle ağacı olarak nitelendirilen terimin ifade ettiği anlam ise her yaprak düğümü veri blokunun özet değerini içermesidir. Merkle ağacının önemli ve  büyük özelliklerinden biri ise veri yapılarının verimli ve güvenli bir şekilde doğrulanmasını sağlanmasıdır.  Merkle Tree, özet listeleri ve özet zincirlerinin genel  hali olarak ifade edilmektedir.  Merkle Tree, blok zincirlerde yer alan mevcut verilerin daha verimli şekilde kodlanmasını sağlamak amacıyla yapılmıştır. Verilerin güvenilir şekilde kodlanmasını sağlamak için ihtiyaç duyulmaktadır. 

Merkle Tree Avantajları Nelerdir?

Merkle Tree, birçok avantaj sunmaktadır. Üstelik sadece bir alanda değil, birçok alanda avantaj bulundurmaktadır. Bu sistemin sağlamış olduğu en büyük avantajlar hız, verimlilik ve güvenlik alanlarında mevcut olmaktadır. Veriler, bu sisteme dahil olması durumunda uygun alanda ki avantajlardan yararlanabilir. Örneğin sisteme girilmiş olan veriler çok kısa süre içerisinde bu ağacın kökleri ile eşleşmiş olmaktadır. Daha sonrasında ise verilerin gizliliği korunarak olabilecek en yüksek hızla veriler teyit edilir. Bu noktada verilerin güvenliği konusunda  bir sorun söz konusu olmaz. Çünkü sisteme giriş yapan verilerin sonrasında değiştirilmesi veya silinmesi gibi bir durum oluşmaz. Güvenilir, hızlı ve verimlilik gibi konularda blok zincir ağında önemli bir yere sahip bir sistem olarak ifade etmek gerekir. Sağlamış olduğu avantajlar göz önüne alındığında sistemin gerçekten iyi işlediği kolaylıkla anlaşılmaktadır . 

Merkle Tree Neden Kullanılır?

Merkle Tree, bitcoin dünyasında önemli bir konumda yer alır. Sağlamış olduğu avantajların yanı sıra neden kullanıldığı da oldukça merak konusudur. Merkle Tree, blok zincirde yer alan blokları doğrulamak isteyen madenciler için gerekli olan bir sistemdir. Blokları doğrulamak gerektiği zaman işlem kolaylığı sağlayarak, avantaj sunmaktadır. Sistemde bulunan hash fonksiyonu aracılığı ile blokları doğrulamak mümkündür. Madenciler, bu özellik sayesinde bloklarını işlem kolaylığından faydalanarak doğrulamaktadır. Blok zincirlerde, mevcut olan verilen merkle Tree ağacına sıra halinde yerleştirilmektedir. Daha sonrasında ise algoritma hash fonksiyonları ile çalışmakta ve kök hash ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan kök hashların en önemli özelliklerinden biri ise daha sonra yapılacak olan madencilik işlemlerinde de kullanılabilir olmasıdır. Bu sayede istedikleri tüm blokları sadece kök hash ederek işlemleri kolaylaştırabilmektedir. Tüm bu olanaklardan ve avantajlardan faydalanılması için bitcoin dünyasında kullanılmaktadır . Bu sistem sadece bitcoin değil diğer kripto para birimlerinde de kullanılmaktadır. Birçok noktada hızlı ve etkili çözümler sunduğu için kullanılan bir sistem olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle günümüzde yer alan önemli sistemlerden biridir.   

 

Kaynak:

https://www.simplilearn.com/tutorials/blockchain-tutorial/merkle-tree-in-blockchain

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap