Money Laundering Ne Demek?

Money Laundering Ne Demek?

Money kaundering kavramı, kara para aklamak olarak bilinir. Çok farklı alanlarda kullanılabilen bir ifadedir. Son yıllarda kripto para sektöründe artış yaşanması ile birlikte daha da artıl göstermiştir. Kripto para sektöründe yaşanan çok sayıda money lkaundering faaliyeti olduğu iddialarının ardından kavram yeniden çok sıklıkla kullanılan bir yapıya bürünmüştür. Ek olarak money laundering kavramı önümüzdeki yıllarda da adından sıkçasöz ettirecek olan kavramlar arasında bulunmaktadır.

Kara para aklama ya da kara para aklama kavramının genel tanımı bir suç vasıtası ile elde edilen servetin meşru bir servet gibi eyleme geçirilmesidir. Money laundering kavramı dünyada ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen Watergate skandalı ile ortaya çıkmıştır ve ardından kavramın kullanılması yaygınlaşmıştır. Bu sürecin ardından organize suç çeteleri için yoğun bir denetim süreci uluslararası olarak gerçekleştirimeye başlanmıştır.

Öte yandan organize suç çeteleri, money laundering yöntemi olarak çok sayıda farklı yolu denemektediler. Bunlar arasında uyuşturucu ticareti ve kredi kartı hırsızlığı oldukça fazla suç bulunmaktadır. Öte yandan money laundering konusunda denetimler de her geçen gün artmaktadır. 

Money laundering meselesinde, suç üzerinden elde edilmiş olan para çok küçük parçalara ayrılarak dolaşıma sokulmaya çalışılır. Bu konuda dikkat çeken yöntemlerden biri de vergi cenneti olarak bilinen ülkelerde kredi kartına sahip olmak da oldukça yaygın kullanılan bir yöntem olarak dikkat çeker.

Kara para aklama süreçleri ile mücadelede uluslararası bir mücadele yöntemi kullanılmaktadır. Bu amaçla risk oluşturan hesaplar incelenerek risk raporları oluşturulur.

Anti Money Laundering (AML) Nedir?

Money laundering kavramı 1973 yılında kullanılmaya başlansa da günümüzde de oldukça sık kullanılır. Öte yandan son yıllarda büyük bir gelişim gösteren kripto para sektörü ile alakalı money laundering kavramı yan yana gelmiştir. Ancak money laundering ile mücadele yöntemleri de uzun yıllar boyunca elde edilen deneyimler sonucunda gelişmiştir. Çok sayıda ülke kendi sınırları  içerisinde gerçekleştirilen para hareketlerini takip etmektedir. Tüm bu süreç içerisinde Anti Money Laundering kavramı da gelişmiştir. 

Anti Money Laundering kavramı kara para aklanma sürecini önlemeye yönelik geliştirilen bir süreçtir. Kendi içerisinde birtakım prosedürler içeririr. Anti Money Laundering sürecinde devletlerden ziyade kurumların yaptığı önlemler ön planda yer alır. Anti Money Laundering bir süreçtir. Bu süreçte dikkat çeken finansal hareketler takip edilir. Bu durum itibariyle Anti Money Laundering bu hali ile uluslararası bir kara para aklama ile mücadele sürecidir. Anti Money Laundering sürecinde belirli analizler gerçekleştirilerek sınıflandırma ve derecelendirme faaliyetleri düzenlenir. Ardında risklerin nasıl düzenleneceği ve en aza indirgenebileceği hesaplanır ve risk raporu sunulur.

Anit Money Laundering süreci müşterileri risklere göre sınıflandırır. Kabul aşamasında sorulan sorular her müşteri için değişiklik gösterebilmektedir.

 

Kaynak:

https://www.cognyte.com/blog/anti-money-laundering-cryptocurrency/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap