Node Nedir?

Node Nedir?

Node tanımı çok sayıda fazla anlama gelebilmektedir. Özel durumlarda da sanal nodeler kullanılır. Bu sebeple de nodeler oldukça sık bir biçimde bitcoin piyasasında kullanır. Bitcoinde kullanılan dijital paralarının merkeziyetsiz bir şekilde kullanılmasını sağlayan unsurlar sanal nodelerdır. Birbirine bağlanan nodeler bu yolla veri aktarımı rolünü üstlenir. İletişim süreçlerinde oldukça etkilidir. Bitcoine herhangi bir bilgisayar ya da aygıt üzerinden bağlantı sağlamamnın yolu olarak dikkat çeker. Ayrıca hem tam nodeler hem süper nodeler hem de madenci nodelerde güçlü internet bağlantılarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Dolayısıyla, blockchain node’ları birçok farklı fonksiyonu işleyen noktalar olarak hareket eder. Bitcoin ile bağlantıda olan cihazlar aynı zamanda birbirine de bağlı olduğu için node kavramı kapsamında yer alır. Eşler arasında bilgi iletimi sağlayarak Bitcoin protokollerine uyan node’lar, para biriminin kendine has özellikler olarak tanımlanır. Bu yüzden sadece bir adet değil birçok sayıda Bitcoin node çeşidi bulunur.  Bu çeşitler kendilerine tanımlanan görevleri işlemekle sorumludur. Bu yüzden node’lar Blockchain alanında önemli bir başlıktır.

Nodeler ile ilgili bir diğer önemli unsur ise tam nodelerdır. Tam nodeler Bitcoin sektörü için olmazsa olmazdır. Bitcoin için güvenlik sağlayan ve destek birimi olan tam nodeler ağ bağlantısı konusunda hayati öneme sahiptir. Tam nodeler yedi gün yirmi dört saat çalışabileceği gibi bir gün içerisinde çalışması zorunlu olan bir saat aralığı da söz konusudur. Bu saat aralığı minumum altı saat olarak belirlenmiştir. Çok sayıda kullanıcı Bitcoin dünyasında yer alabilmek için tam node hizmeti sağlaması ile bilinir. Şu anda bitcoin dünyasında on bine yakın tam node bulunmaktadır. Tam nodelerin yanı sıra çok sayıda gizli node de çalışmaktadır.

Süper Node ve Madenci Node Nedir?

Süper nodeyi temel bir biçimde açıklayacak olursak tüm kullanıcılar tarafından gözlemlenebilen tam nodeler için süper node tanımı kullanılabilir. Hem bir veri kaynağı olan hem de iletişim ağını yönlendiren süper nodeler, yedi gün yirmi dört saat çalışır. Süper nodeler dünya üzerinde var olan farklı bağlantılara sahiptir. Süper nodeler, tam nodelere kıyasla çok daha iyi bir intenet bağlantısına ihtiyaç duyar. 

Madenci nodeler ise Bitcoin ile direkt bağlantıya sahip olmayan nodelere verilen isimdir. Yalnız ya da belirli bir grup ile çalışıtırılırlar. Öte yandan tam node ile tam madencilik nodelerinin karışıtırılmaması gerekir. 

Bitcoin’de nodeler birbirleri ile Bitcoin bağlantısı üzerinden bir iletişim geliştirir. Bu süreçte uyumsuz olan ya da bütünlüğü bozan nodeler ile bağlantı kısa bir süre içerisinde kesilir. Bunlara ek olarak uzmanlar tam nodelerin finansal bir kazanç için önermemektedir. Ancak tam nodeler hem güvenlik hem de gizlilik gibi avantajları sebebiyle tam nodeler tavsiye edilebilmektedir. Bu nodelerin kullanılması durumunda çeşitli sahtekarlık ve saldırıya karşı korunma sağlar. 

 

Kaynak:

https://marketbusinessnews.com/financial-glossary/node-cryptocurrency-network

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap