Sanal Para Nedir ?

Sanal Para Nedir ?

Globalleşen dünyada, eski alışkanlıklarımızı taban tabana unutmamızı sağlayacak gelişmeler boy göstermektedir. Bunlardan en önemlisi de yüzyıllar boyunca kanıksadığımız para varlığımızın değişim göstermesi olmaktadır. Eski yaşantımızda tam anlamıyla somut ve duyusal olarak erişim sağlayabileceğimiz para birimleriyle hayatımızı devam ettirmekteydik.  Son yıllarda popülerleşen “sanal para” kavramı ile bu eski alışkanlıklarımız son bulmuştur. Artık çoğu birey, sanal para adını verdiğimiz kripto paralar vasıtasıyla işlem yapmaya başlamaktadır. Sanal veya kripto paralar herhangi bir merkeze bağlı kalmadan yalnızca kişiler arası transfer durumuyla aktarılan bir birim olma misyonuyla dijitalleşen dünyada hayatımızda oldukça yeni bir sayfa açmıştır. Değişen ve gelişen dünyada finansal araçların sabit kalması beklenemez bir durumdur. Bir hükümetin varlığını ispatlaması ve sürdürebilmesi adına ekonomik üstünlükler sağlaması gerekmektedir. Bu fikir artık geçerliliğini koruyamamaktadır. Çünkü gelişen ve değişen dünyada artık sanal para birimleri herhangi bir merkezi otoriteye veya herhangi bir hükümete bağlı olmamaktadır

Artık çağımızda, yatırım yapma düşüncesi olan kişilerin başvurduğu ilk yöntem sanal paralar olmaktadır. Sanal paralarla belli borsalar üzerinden alım satım yapabilir, alıp uzun süre bekletip uzun vadeli yatırım yapmayı hedefleyebilir veya küçük dalgalanmalardan faydalanarak kısa vadeli kazançlar elde edebilmektedirler. Ayrıca, eski alışkanlıklarımızdan biri olan somut para birimlerini evlerde biriktirme devri de bu sanal paralar vasıtasıyla tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya başlamaktadır. 

Sanal paralar artık yalnızca borsa üzerinden alım satım yapmak veya yatırım yollu birikim yapmak adına kullanılmamaktadır. Günümüzde çoğu şirket ve çoğu işletmeler sanal paralarla ödeme kabul etmeye başlamıştır. İnsanlar artık dijitalleşen yeni teknoloji dünyasına ayak uydurmak namına adımlar atmaktadır. 

Sanal para birimlerinin ortaya çıkışındaki en önemli faktörlerden biri ise tükeci talebidir. Tüketicilerin alışverişlerini kolaylaştıran, taşınması veya saklanması kolay para birimlerinin mevcut olması en çok tüketicinin talep edeceği bir durumdur. Para, hem bir mübadele aracı hem bir saklama aracı hem de bir ölçü birimi olma özelliği taşımaktadır. Bu özellikleri çeşitli dijital platformalarda sanal olarak elde etmek hemen hemen her bireyin hayatında devrim niteliğinde bir yenilik olarak devamlılığını sürdürmektedir. 

Halihazırda zaten paranın yüzyıllar boyunca birçok formu olmuştur, birçok farklı şekillerde elde edilmiştir. Fakat globalleşen dünyada paranın en efektif şekilde kullanılabileceği ve kullanım kolaylığı açısından en ulaşılabilir formda olması özelliğiyle sanal paralar dikkat çekmektedir. Ayrıca sanal paralarla yapılan işlemlerin oldukça güvenli olması da tüketicinin en önem verdiği detaylardan biridir. Çünkü kripto para birimleri, belirli şifreleme ve kodlama teknikleriyle tamamen dijital platform üzerinden tasarlanmış olan algoritmalara endekslenerek oluşturulan matematiksel oluşumlarla oluşturulmuştur. 

Sanal paralar, alınıp satılması bakımından oldukça kullanışlıdır. Genelde insanların en merak ettiği konular arasında sanal veya kripto para nasıl edinebilirim ? Edindiğim paraları kolaylıkla kullanabilir miyim ? Satım esnasında sorun yaşar mıyım ? Hayali bir para birimine neden güvenmeliyim ? gibi sorular oldukça revaçtadır. Sanal paraları edinmek sanılandan çok daha kolaydır. Güvenilir bir borsa üzerinden para aktarımı yaparak elinizde bulunan para biriminizi sanal veya kripto paraya dönüştürebilirsiniz. Ayrıca satım yaparken de aynı işlemleri uygulayarak güvenle kazanç elde edebilirsiniz. Sanal paralar, belli bir merkeze bağlı olmadığından dolayı artış veya azalış miktarlarını kestirmek zordur. Güçlü grafik analizi gerektirir.  Bu sebepten dolayı sanal paralar konusunda her daim temkinli olmakta fayda vardır. Fakat unutulmamalıdır ki, çağımız teknoloji çağıdır ve bu dijitalleşen dünyada gelecek olarak gösterilen varlıklar sanal para veya kripto para birimleridir.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/v/virtual-currency.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap