Satoshi Nakamoto Kimdir?

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Günümüzün en popüler varlıklarından biri haline gelen ve gelecekte kullanılacak para birimi olacağı düşünülen Bitcoin’in kurucusu hakkında birçok soru işareti halen mevcut. Satoshi Nakamoto’un da son dönemlerde gündeme gelen bazı paylaşım ve söylentilerden sonra Bitcoin’in kurucusu olduğu bilinmekte ama kimliği ise bilinmemektedir. Bir kişi veya grup olma ihtimali de bulunduğu söylenen Satoshi hakkında çok fazla bilgi olmasa da ilk blok zincir veritabanını tasarladığı ve 2010 yılının sonlarına kadar da Bitcoin üzerinde çalışmalar yaptığı düşünülmektedir. Kim olduğu tam bir gizem halini alan Satoshi Nakamoto’nun bazı iddialara göre ise 5 Nisan 1975 tarihinde Japonya asıllı bir adam olduğu yönünde. Aynı zamanda Amerika ya da Avrupa’da yaşayan bir kriptografi uzmanı ve bilgisayar bilimcisi olduğu yönünde de iddialar bulunmakta. Geçmişten bu yana kurucusunun kimliği bilinmediği için Bitcoin’in kurucusu olduğu iddia edilen çok fazla insan olmuştur. Fakat bu iddialar arasında gerçeğe en yakın olanın Satoshi Nakamoto olduğu düşünülüyor. Satoshi Nakamoto’nun yaklaşık olarak 1 milyon adet Bitcoin’in sahibi olduğu tahmin ediliyor. 1 milyon Bitcoin’in 10 Kasım 2021 tarihindeki seviyelerine göre 68.744 milyar dolara değer olduğunu düşünecek olursak kazanılan servetin ne büyük olduğunu anlayabiliriz.

Nakamoto’nun teknik konuları görüştüğü ve kişisel bilgilerinin açıklamadığını biliyoruz. Bankacılık ve kesirli rezerv kredileri konusunda bazı yorumları da olmuştur. Eğer P2P Foundation’da yer alan üyelik profili incelenirse kendisinin Japonya’da yaşayan 37 yaşında biri olduğu ortaya çıkıyor. Birçok iddiaya göre ise İngilizceyi kusursuz derecede kullanılmış olması ve Bitcoin yazılımının ilk olarak İngilizce olarak yayınlanmasından dolayı, Japon olma olasılığını da düşürüyor. Bitcon’in kurucusu olduğu söylenen Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğu halen bilinmiyor olsa da bu kişinin Nick Szabo, Dorian Nakamoto, Vicent Van Volkmer, Hal Finney ve Craig Steven Wright ile Paul Le Roulx olabileceğini yönünde. Aynı zamanda Satoshi Nakamoto’nun Elon Must olabileceğini de iddia edenler var. 

İlk çalışmalara sistemin kodlarını 2007 yılında yazarak başlayan Satoshi Nakamoto, 2008’in Ekim ayında bir yazı yayımladı. Bu yazı da Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System adlı bir yazıydı. Bu yazı da bir para birimi olarak tanımladığı Bitcoin’i anlatıyordu. Ocak 2009 ayında ise Bitcoin’in ilk adımları atıldı ve Bitcoin ağı başlatıldı.  Birkaç gün sonra da Bitcoin 0.1’i yayınladı. Satoshi Nakamoto tarafından satın alınan Bitcoin.org alan adı Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System isimli yazı yayımlanmadan yaklaşık 3 ay önce anonim şekilde kayıt edilmişti. Bu alan adı Satoshi Nakamoto ortadan kaybolduktan sonra Bitcoin’in ikinci ismi olan Sirus kullanıcı adı ile bilinen Martti Malmi tarafından yönetilmeye başlandı. 

Satoshi Nakamoto’nun 2010 yılının ortalarına kadar diğer yazılımcılarla birlikte Bitcoin yazılımının üzerine çalıştığı bilinmektedir. Ardından kurduğu projeden ayrılıp sırra kıdem basan ve ayrılmadan önce kaynak kodu deposu ile ağ uyarı anahtarını Gavin Andresen’e teslim etmiştir. Bu bilgileri bazı Bitocin’in önde gelen üyelerine de teslim ettiği biliniyor. Fakat Satoshi Nakamoto, ayrılmadan önce kaynak kod üzerindeki tüm değişiklikleri bizzat kendisi yapmıştır. 

Satoshi Nakamoto hakkında bilinmeyen çok fazla detay mevcuttur. Örnek olarak Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’i oluştururken hangi işletim sistemini kullandığı dahi halen bilinmiyordu. Fakat 2010 yılının başlarına gelindiğinde geçmişte Satoshi Nakamoto ile çalışan ve Bitcoin’in önemli isimlerinden ve geliştiricilerinden olan Laszlo Hanyecz’in açıklamasına göre Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i geliştirirken Windows işletim sistemini kullanmış. Bugüne kadar birçok kişinin Nakamoto olabileceği iddia edilmişti fakat bu isimler arasında tek bir kişinin ardından Satoshi Nakamoto, sessizliğini bozup bir açıklama yapmıştı. 2014 yılında Newsweek isimli bir dergi Amerika’da yaşayan ve ilk Bitcoin’i alan kişi olarak bilinen Harold Finney’in komşusu olan Dorian Nakamoto isimli kişiyi Satoshi Nakamoto olduğunu açıklamıştı. Bu kişinin fizik, bilgisayar ve savunma alanında da uzman olması iddiaları güçlendirmişti. Bu iddia oldukça ses getirince Satoshi Nakamoto, kendisinin Dorian Nakamoto olmadığını açıklayan bir mesaj paylaşmıştı. Bu zamana kadar hiçbir iddia karşısında açıklama yapmayan Satoshi’nin bu iddialardan kurtulmak için bu haberi yalanlamış olabilir miydi? Tabi ki bunu bilemiyoruz ve Satoshi Nakamoto’nun daha ne kadar gizemli şekilde kalacağınıda zamanla göreceğiz.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/s/satoshi-nakamoto.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap