Segwit Nedir

Segwit Nedir

2022 yılının ilk çeyreğini tamamlamış olduğumuz bugünlerde kripto paralar oldukça popüler ve değerli hale geldiler. Günümüzde sağlık, spor ve sanat da dahil olmak üzere her sektörde aktif olarak kullanılan bu dijital varlık birimlerinin tarihi aslında 2008 yılına dayanıyor. Bu tarih kağıt üstünde çok eski bir tarih gibi gelmese de dijital dünya için 14 yıl oldukça büyük bir süre.

Satoshi Nakamoto rumuzlu bir şahıs ya da bir ekip 2008 yılında şu anda piyasadaki ilk kripto para olma özelliğini taşıyan Bitcoin’i geliştirdi ve piyasaya sürdü. Bitcoin o zamanlar çok değerli değildi, fakat günümüzde hepimizin bildiği üzere sadece en değerli dijital varlık birimi olarak değil, en değerli para birimi olarak da varlığını sağlam bir şekilde sürdürüyor.

2008 yılında teknik bir döküman yani bi whitepaper ile yayınlanan Bitcoin geliştirmiş olduğu blok zinciri, yani blockchain teknolojisi ile yıllar içinde yavaş yavaş dikkatleri üzerine çekti ve 2022 yılının Nisan ayında olduğumuz bugünlerde mevcut değerine ulaşmış duruma geldi. Bitcoin’in asıl vurucu noktası ve insanların projeye güvenmesini sağlayan dayanak ise kesinlikle blok zinciri teknolojileri oldu. Ancak şartları ve koşulları önceden belirlenmiş olan Bitcoin projesinin teknolojik ve teknik gelişim süreci günümüzde hala kaldığı yerden hızla devam etmekte. Burada belirtilen teknik ve teknolojik gelişim sürecinin özellikle kullanıcı açısından en önemli ve en bariz geliştirmelerinden biri hiç şüphesiz ki içeriğimizin konusu olan SegWit teknik geliştirmesidir. Uzun adı Segregated Witness olan bu geliştirme Türkçe’ye çevirmek istersek ”ayrılmış tanıklık” olarak çevrilebilmektedir.

Bitcoin’in geliştirici ekiplerinden biri olan Bitcoin Core ekibi tarafından kullanıcılara sunulan, internetteki Bitcoin toplulukları tarafından da oldukça destek gören SegWit (Segregated Witness) geliştirmesi kısa bir onay sürecinin ardından sisteme hızlı bir şekilde dahil edildi.

Peki ya SegWit ne işe yarar? Bu soruya kısa ve öz bir açıklama getirmek gerekirse SegWit (Segregated Witness) hakkında şunlar söylenebilir; Segwit, Bitcoin dijital varlığı transferlerinde gönderilecek olan verinin şifrelenerek, bu verinin imzasının işlem verisinin dışına alınması ile çok daha düşük boyutta veri transferlerine olanak sağlar. Tam ismi Segregated Witness olan SegWit’in bu özelliği sayesinde blok zinciri üzerinde bulunan bir bloğa normalde olduğundan çok daha fazla işlem dahil edilebilir. SegWit bu işleme olanak sağlar.

SegWit Avantajları Nelerdir?

SegWit teknik anlamda işlem sırasında alışverişi yapılan tanıklık verilerini ayrı bir tanıklık block’una aktarmak yerine bu blokları 4 milyon birim blok sayısına kadar bölebilir ve kolayca taşınabilir hale getirir. Bu oldukça büyük bir avantajdır çünkü Bitcoin’in blok birim boyutu yalnızca 1 MB (megabyte) büyüklüğündedir. Yani özetle SegWit teknik geliştirmesi sayesinde blok zinciri üzerinde yer alan bir birim blokta çok daha fazla veri taşınabilmesine olanak sağlar. Her biri 1 MB olan bu bloklar SegWit tarafından önce 0.25 MB olacak şekilde dörde bölünür ve bu şekilde saklar. Buna göre yapacağımız basit bir hesaplama ile SegWit (Segregated Witness) teknik geliştirmesi sayesinde 1 blok üzerinde öncekine nazaran en az 4 kat daha fazla bilgi taşınabildiği kolaylıkla hesaplanabilir.

SegWit (Segregated Witness) teknik geliştirmesinin en göze çarpan avantajı bu olsa da tabi ki sağlamış olduğu tek avantaj bu değildir. SegWit güncellemesi ile bir blok üzerinde en az 4 kat daha fazla veri saklanabiliyor ve taşınabiliyor olmasının yanı sıra kullanıcılar tarafından çok imzalı olarak yapılan işlemlerde de çok daha etkili bir güvenlik sağlanabilmekte. Ayrıca tüm bunlara ek olarak, yapılan imza hash operasyonlarında doğru ölçeklendirme ve betik sürümlenmesi gibi faydalar da SegWit güncellemesi tarafından sağlanmaktadır.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/s/segwit-segregated-witness.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap