Signature Ne Demek?

Signature Ne Demek?

Signature, kripto toplulukları tarafından genelde digital signature olarak bilinen, Türkçe diline dijital imza, ya da dijital signature tabirleri ile giren bir blok zincir teknolojileri terimidir. Digital Signature genel anlamda dijital verilerin bütünlüğünü ve doğruluklarını korumak amacı ile yaratılmış kriptografik bir güvenlik sistemidir ve 2022 yılının ilk çeyreğini tamamlamış olduğumuz bugünlerde özellikle kripto ekosistemleri içinde sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.

Aslında Dijital İmza olarak bildiğimiz bu terim gerçek hayatta, özellikle geçmiş yıllarda sık sık uygulanan ıslak imza uygulamalarının kodla yaratılan halleridir desek yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Dijital signature, ya da bir diğer ismi ile dijital imza sistemleri ıslak imza uygulamaları ile oldukça benzerlik göstermelerinin yanında bahsedilen ıslak imzalara göre çok daha karmaşık ve çok daha güven veren bir yapıya sahiplerdir. Bu da onları kullanıcıları için çok daha güvenli bir alternatif haline getirir.

Dijital imza sistemlerinin kullanılması ilk olarak aslen 1970’li yıllara kadar dayansa da şimdiki haline gelmesi blok zincir teknolojilerinin popülerleşmesi ile gerçekleşmiştir. O zamandan bu zamana dek bahsedilen bu dijital imza sistemleri açık anahtar kriptografisi ile desteklenmiş ve yıllar içinde günümüzde kullanımda olan versiyonuna ulaşmıştır. Açık anahtar kriptografisi terimini basitçe açıklamak gerekirse, açık anahtar kriptografileri gönderici ile alıcı arasında, gönderilen verinin üzerinde oynama ya da müdahale yapılmadığını kanıtlayan bir kod oluşturmaya yardımcı oldukları söylenebilir. Açık anahtar kriptografisi sayesinde mesaj alıcıya güvenli bir şekilde iletilir, ve eğer varsa mesajdaki müdahale ve olası güvenlik ihlalleri tespit edilir.

Dijital İmzaların Kullanım Alanları Nelerdir?

Signature, digital signature, dijital signature ya da dijital imza olarak bilinen bu uygulamanın genel anlamda kullanım alanları finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, yazılım dağıtımlarının yapılması ve e posta sağlayıcıları gibi alanlar olarak bilinir. Ancak dijital imzaların kullanım alanları pek tabi ki bunlar ile kısıtlı durumda değildir.

Günümüzde resmi işlemler için dijital imza kullanımı özellikle Kuzey Amerika ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri içinde son derece yaygındır. Hatta bahsedilen bu Kuzey Amerika kıtası ve Avrupa Birliği ülkeleri için dijital imza, el imzasına eşdeğer seviyede bir yasal bağlayıcılık durumuna sahiptir.

Özellikle bahsedilen bu işlemlerde ve Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde etkin olarak uygulanan bu sistemler, bu ülkelerde resmi işlemler de dahil olmak üzere birçok alanda kullanılıyor olsa da henüz ülkemizde yasal olarak yürürlüğe girmemiştir. Tabi Türkiye’de de bu uygulamayı kullananlar oldukça fazladır ancak bu işlemlerin yasal anlamda herhangi bir bağlayıcılığı yoktur.

Dijital İmzanın (Signature) Avantajları Nelerdir ?

Dijital imza, ya da signature sistemlerinin altyapısında kullanılan, bilgisayar tarafından üretilen matematiksel kodlama işlemleri sayesinde bu uygulamaların güvenlik seviyesi geleneksel ıslak imza yöntemlerine göre oldukça yüksek seviyededir. Dijital iletişimlerde sık sık yaşanan sahte kimlik ve dolandırıcılık durumlarının kolaylıkla önüne geçişmesini ve kullanıcının bu gibi durumlardan sağlam ve etkili bir biçimde korunmasını sağlar. Dijital imza uygulamalarında gönderilmiş olan mesajın, gönderildiği kaynak, mesajın durumu, gönderen ve alıcı arasındaki güvenlik eşleşmeleri ve imzalayanın onayı gibi bilgiler şeffaf bi şekilde gösterilir. Bu da dijital imza uygulamalarını diğer güvenlik uygulamalarına ve geleneksel yöntemlere göre çok daha sağlam ve etkili bir güvenlik sistemi haline getirir.

Özellikle batı ülkelerince sıklıkla uygulanan, hatta son yıllarda yasal olarak da bağlayıcılığı bulunur hale getirilen bu uygulamanın yakın zamanda, yani önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkemizde de yürürlüğe girmesi sabırsızlık ile bekleniyor.

 

Kaynak:

https://academy.binance.com/en/articles/what-is-a-digital-signature

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap