TXN Nedir?

Blockchain Nedir?

TXN ya da dilimizdeki kısaltması ile işlem, temelde herhangi bir kripto para birimi değerinin o blokzincir ağında bulunan varlıktan farklı bir varlığa aktarılmasına denmektedir. TXN, blokzincire dahil edilen cüzdanlar arasındaki değer aktarımını da temsil etmektedir. Bilindiği gibi kripto para cüzdanları, özellikle son zamanlarda bir hayli popüler oldu. Birbirinden farklı versiyonları çıkan cüzdanlarda artık TXN sayesinde bir varlıktan diğer varlığa aktarım yapmak daha kolay.

Bitcoin cüzdanları, kullanıcının yapmak istediği işlemlere onay vermek ve imza atmak için çeşitli yöntemler kullanır. Bu yöntemlerden en popülerleri ise özel anahtarlar ya da tohum adı verilen gizli veri parçalarıdır. Her iki veri parçası da aktarmanın cüzdan sahibi tarafından yapıldığına dair bilimsel kanıt sunmaktadır. Tabii bu iki yöntem dışında farklı cüzdan türlerinin geliştirdiği çeşitli yöntemler de bulunmakta. 

Bunların dışında cüzdanda imza kullanılması, işlemin cüzdan sahibi değil de farklı bir kişi tarafından yapılmasını önlemektedir. Yani imza yöntemi, aktarım ve işlem açısından oldukça önemli bir kavramdır. Kullanıcının talep ettiği işlemler ilk öncelikle blockchain zincirinde yayınlanır ve kısa bir süre içinde onaylanır.

Bir örnek vermek gerekirse; cüzdanınızdan herhangi birine gönderdiğiniz coin ya da token, size başka bir kullanıcı tarafından geri gönderiliyor. Bu tutar size geldiğinde tutarın gönderildiği adres, işlem girişi olarak blockchain zincirinde kaydediliyor. Ayrıca hem sizin hem de karşı tarafın adresleri, bitcoin ağında işlem çıktısı olarak saklanıyor.

Cüzdanınızdan herhangi bir kişiye bitcoin gönderdiğinizde cüzdan, parayı gönderdiğiniz kişinin adresini işlem çıktısı olarak kaydeder. Bu işlem daha sonra bitcoin ağına işlem girişi yapılmak amacı ile kaydedilecektir. Kısacası kişiler, herhangi bir aktarım işlemi yaparken kullandıkları adres işlem girdisi olarak kaydedilir. Gönderilen kişinin adresi ise işlem çıktısı olarak sistemde kaydedilir. Aktarma işlemi süreci bu şekilde devam eder. 

Bu sistem sayesinde kullanıcılar, bitcoin işlemlerini sistemin ilk oluşturulduğu zamana kadar takip edebilir ve kimin hangi zamanda aktarım işlemi yaptığını görebilir. Bu veriler kapsamında sistem, tamamen şeffaf kurallardan oluşmuştur demek mümkün. 

TXN Neden Önemlidir?

Her şeyden önce TXN kavramına sadece aktarma işlemi olarak bakmamak gerekir. Temelde işlem olarak adlandırılan bu kavram, daha detaylı incelendiğinde bünyesinde aktarma işlemi ve bütünsel bir sistemi barındırdığı görülebilir. TXN kavramı, bitcoin kavramı ile birlikte gelişmiş ve zamanla sadece bir kavram olmaktan çıkarak detaylı bir sisteme dönüşmüştür. Bu sistemin kullanıcılara sunduğu en büyük vaat ise şeffaflıktır. 

Bunun dışında TXN sayesinde Coin kullanıcıları, kimlere hangi zamanlarda ne kadar tutar gönderdiklerini herhangi kişisel bir bilgiyi ifşalamadan görebilmektedir. Aynı zamanda kendilerine gelen tutarları da yine TXN üzerinden görebilen coin kullanıcıları, bu sayede hesaplama işlerinde eskisine oranla daha az zorlanmaktadır. 

TXN İşleminin Faydaları

Her şeyden önce TXN işleminin en büyük faydası, kullanıcıların herhangi bir gizlilik ihmali olmadan, güvenle gerçek ya da dijital para aktarımının yapılabilmesini sağlamasıdır. TXN işlemi sayesinde kullanıcılar, birbirlerine para birimi değerleri göndermekle kalmaz, aynı zamanda gönderilen değerlerin kayıtlarına daha sonra istediği zaman ulaşabilir.

Bu noktada TXN işleminin en büyük faydalarından bir tanesi de kullanıcıların hesaplama işlemleri için ilerideki zamanlarda bu verilerden yararlanabilecek olmasıdır. TXN sistemi sayesinde kullanıcılar, şeffaf bir sistem üzerinden çeşitli verilere ulaşabilecektir. TXN, her ne kadar oldukça kullanışlı olsa da ilerleyen zamanlarda belli başlı iyileştirmeler yapılacak ve kullanıcılar, TXN sisteminin sağladığı faydalardan daha verimli bir şekilde faydalanabilecek.

 

Kaynak:

https://info.etherscan.com/what-is-a-transaction-hash-txhash/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap