Utility Token Nedir?

Utility Token Nedir?

Bilindiği gibi kripto para birimlerinin gelişmesi ile birlike borsada kullanılmaya başlayan birbirinden önemli terimler gündeme gelmektedir. Bu terimlerden bir tanesi de Utility Token’dır. Utility Token, ilk bakışta bir kripto para birimi olarak algılansa da aslında farklı bir hikayesi vardır. Genel anlamda bir PR çalışması olarak da isminden söz ettiren Utility Token, aslında oldukça kapsamlı detaylara sahiptir.

Utility Token, dilimizde fayda jetonu olarak bilinmektedir. Adı üstünde kullanıcılara fayda sunmayı hedefleyen bu token, kullanıcıların herhangi bir hizmete erişmek için ihtiyaç duyduğu belge niteliğinde olan bir jeton türüdür. Borsada bu jetona sahip olan kullanıcılar, kendilerine özel olarak sunulan hizmetlere erişebilmekte ve bir kaynak olarak yatırımcılara fayda sağlayabilmektedir. 

Utility token, daha çok proje geliştiricileri tarafından borsada dağıtılmaktadır. Projelerin daha iyi finanse edilmesinde ve bir kaynak oluşturulmasında önemli rol oynayan bu jeton türü, hem kullanıcılara hem de yatırımcılara farklı açılardan fayda sağlamaktadır. Kullanıcılara ücret ödenerek bile sahip olunamayacak hizmetler sunmak, projenin tanıtılması ve üreticinin prestij kazanması açısından büyük önem taşımaktadır. Yatırımcılar da bu kapsamda müşterilere dağıttıkları jetonların kullanım bağlılığının arttırılmasını talep eder. Yani aslında bu fayda jetonları sayesinde yatırımcıların sadakatli olması amaçlanır. 

Bunların dışında Utility token sahipleri, proje üreticileri tarafından kendilerine sunulan hizmetlere erişme ayrıcalığına sahip olduğu için kendilerini özel hisseder ve Token’a ya da proje yönetimine daha çok sadık olmaya başlar. Yani bu token türü, PR açısından oldukça önemli bir olaydır. Ayrıca Utility token’lar, her ne kadar para ile satılmasa da gerektiği durumda satışa ICO destekli olarak çıkarılabilmektedir. 

Utility Token Nasıl Çalışır?

Sanılanın aksine Utility tokenlarının kendilerine ait bir blockchain zinciri bulunmamaktadır. Bu sebeple zaten var olan blockchain zincirlerinde üretilmektedir. Fayda jetonları, proje yönetimi tarafından belli başlı müşterilere dağıtılsa da bazen ICO destekli olarak satışa çıkarıldığına da rastlanabilmektedir.

Kullanıcılar, fayda jetonlarının sunduğu prestijli hizmetlerden yararlanabilmek için ICO destekli, düşük maliyetli fayda jetonlarından satın alabilmektedir. Proje sahipleri, fayda jetonlarını dağıtarak ve satışa çıkararak projenin geleceği açısından önemli hamleler yapmış olur. Utility Token yatırımcıları ise proje sahiplerinin sunduğu özel hizmetlere sınırsız bir şekilde erişebilecektir. 

Utility Tokenlere Neden İhtiyaç Olur?

Her şeyden önce yatırımcılar, rakiplerinin bir adım önüne geçmek ve özel hizmetlerden faydalanmak için Utility tokenlere ihtiyaç duymaktadır. Proje sahipleri ise projelerini kalkındırmak ve daha iyi finanse edebilmek için bu tarz tokenlere ihtiyaç duyar. Yani fayda jetonlarına her iki tarafın da çeşitli nedenlerle ihtiyacı olmaktadır. Fayda jetonları aracılığı ile projelerinin finansal gelişimine katkıda bulunmak isteyen proje yöneticileri, bunun için sadece fayda jetonlarını değil aynı zamanda bazı belirli taktikleri de kullanmaktadır.

Örneğin proje sahipleri, Utility tokenleri sadece projenin kalkınması için değil aynı zamanda sadık müşteri kitlesinin oluşması için de kullanmaktadır. Utility tokenler sayesinde özel hizmetlerden faydalanan yatırımcılar, kendilerini diğer kullanıcılara göre daha özel hissedecek ve ilgili projeye (kripto para, NFT vb.) daha sadık olacaktır. Yani Utility tokenlere ileride oluşabilecek fırsatlardan yararlanma açısından ihtiyaç duyan müşteriler, zamanla daha sadık olacaktır.

Sonuç olarak her iki tarafın da bu tarz fayda jetonlarına ihtiyacı olmaktadır. Kazan-kazan ilişkisi yaratan fayda jetonları, yöneticilere projenin kalkınması açısından destek sağlarken yatırımcılara ise çeşitli fırsatlar oluşturduğu için oldukça ilgi çekmektedir. Bu gibi sebeplerden dolayı son zamanlarda fayda jetonlarının kullanımında artış görülmüştür.

 

Kaynak:

https://www.sofi.com/learn/content/what-is-a-utility-token

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap