Validator Nedir?

Validator Nedir?

Validator’un en bilindik karşılığı olarak bu kavramın üzerine açıklayıcı bir bilgi akışı sağlayabilmek adına, Validator’un çalışma prensibi ve sahip olduğu kurallar konusuna değinmek ve bu yol üzerinden açıklamaya çalışmak en iyi anlatım olacaktır. Bu sebep ile adım adım Validator’u anlatmaya çalışacağız.

Öncelikle Validator, blokzincir ağı denilen bir platformda kullanılan proof of stake isimli mekanizmanın en önemli parçasıdır diyebiliriz. Proof of work sisteminin içerisinde madencilerin rolünü üstlenecek cihazlar yerine blok ekleme ve doğrulama işlemlerini başarıyla uygulaması ile tanınır. Blokzincir üzerinde yapılan bu işlemin en kilit noktasının Validator olduğu söylenebilir. Proof of stake mekanizması ile ağa yeni bir blok eklemek üzere rastgele seçimler yapmak üzerine çalışan bir sistemdir. Bu rastgele seçilen yöntem ile seçilen kişiler validator görevini yerine getirmeye başlar.

Bu rastgele yapılan seçimlerde de bazı kurallar bulunmaktadır. Validator, seçimlerini gerçekleştirirken özellikle yüksek miktarda coin hesabı olan kişileri süzgecinden geçirmektedir. Sonrasında ise ekleme ve doğrulama aşamaları tamamlanana kadar kendilerine ait olan coinler ağ üzerinde bir süre kitlenir. Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra da coinler üzerindeki kilit açılır ve bu işi yapabilmiş olanlar da bir ödülün sahibi olur. 

Birçok coin sahibi Validator olmak üzere ‘nasıl Validator olunur?’ sorusunu merak etmektedir. İlk olarak Validator olabilmek için blokzincir ağ üzerinde bir adaylık beyanı oluşturulması gerekmektedir. Bu başvuru beyanı ile bazı bilgiler de sizden istenebilir. Bu işlem yapılırken doğrulayıcının kullanacağı hesap, ad ve isteğe bağlı açıklamalar blok oluşumu olan ilk komisyon ile azami komisyon ve komisyon değişim oranları, ez düşük seviyede bağlı atomlar ve başlangıç aşamasında kendi kendine bağlı bulunan atomlar. Bu ve benzeri istenilen bilgilerle başvuru süreciniz gerçekleşecektir.

Birçok kişi bu şekilde Validator başvurularını yapmaktadır. Bu başvuru işleminin ardından da otomatik olarak sistem tarafından seçimler gerçekleşir. Burada en önemli detay ise seçilen kişi en yüksek varlık sahibi olma özelliğini kaybederse, Validator olma yetkisini de kaybedecektir. Anlaşıldığı üzere burada en önemli özellik yüksek miktarlarda kripto varlık sahibi olmaktır. Sonuç olarak yüksek miktarda kripto varlığa sahip olanlar Validator olabilmek ve bunu sürdürebilmek için ön planda olan kişilerdir. Elbette Validator unvanını kazanmak ile süreç bitmiyor. Çünkü Validator olmanız bu unvanı sürekli taşıyabileceğiniz anlamına gelmez. Bu yetkiyi kaybetmenize neden olabilecek riskli durumlarda bulunuyor.

Risk teşkil eden en önemli hususlardan biri kuralların dışına çıkmaktadır. Eğer kuralların dışına çıkarsanız bu da ceza almanıza neden olacaktır. Alınan cezalarda Valdiator unvanını kaybetmenize neden olabilir. Cezai durumlara maruz kalacak hareketler yaptığınızda hisselerinizin belli bir kısmı alınacağı gibi onaylama yetkinizde elinizden alınabilir. Böyle bir ceza ile karşı kalmanız durumunuzda ciddi bir itibar kaybı yaşayacağınız için tekrar Validator olma başvurusunda bulunsanız dahi olumlu geri dönüş alabilme ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.

Uygulanabilecek yaptırımlardan bir diğeri ise oy kullanma hakkınızın geçici ya da kalıcı süreyle elinizden alınması olabilir. Fakat uygulanan cezai yaptırımların belki de en kötüsü ağa erişiminizin kalıcı olarak engellenmesi olacaktır. 

Validator olduktan sonra üstlenmiş olduğunuz görevler ciddi sorumluluklar getirir. Validator olduktan sonra ağ üzerindeki tüm kurallara istinasız uygun hareket etmeniz gerekir.

Kripto dünyasında merak edilen ve oldukça da önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan Validator, kısaca doğrulayıcı olandır. Validator olarak platform içerisinde bulunurken belli bir kazanç elde etme hakkına da sahip oluyorsunuz. 

 

Kaynak:

https://www.pcmag.com/encyclopedia/term/blockchain-validator

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap