Volatilite Nedir?

Volatilite Nedir?

Finans ve ekonomi ile ilgili kişilerin aşina oldukları kavramlardan biri Volatilite’dir. Finans sektöründe önemi kavramlardan biri olan Volatilite, fiyat değişikliği miktarı ve sıklığı ile ilgilidir. Volatilite kavramı, özellikle borsada detaylı şekilde ele alınan konulardan biridir. Borsada karşımıza çıkan Volatilite, tarihsel fiyat değişikliklerini ölçümlemektedir. Aynı zamanda opsiyon fiyatlarının belirtilen zamanda beklenen dalgalanma ile de ölçülebilmektedir. Volatilite çok daha yüksek ya da çok daha düşük olabilir. Herhangi bir varlık için 5 farklı türde Volatilite kullanılabilir. 

Volatilite türlerinden ilki fiyatlarda yaşanan dalgalanma ile olur. Dalgalanmaların arz ve talepte güçlü bir etki yaratması ile meydana gelebilir. Bir diğer türü ise senetlerle ilgilidir. Hisse senetlerinden bazıları değişken olabilir bu yüzden hisse senetleri yatırımları da bireyler için riskli görülebilir. Üçüncü tür ise tarihsel Volatilite’dir. Hisse senedi üzerindeki son 12 ayda meydana gelen değişiklik miktarını tarihsel olarak tanımlayabilmektedir.  Hisse senedinin geçen yıla göre değişken ve riskli olabilmesi bu durumu oluşturur. Dördüncü Volatilite türü ise opsiyon tüccarlarının hisse senetlerinin gelecekte oynayan seviyelerini gösterebilmektedir. 

Borsa ve finans sektöründe popüler kavramlardan biri olan Volatilite’nin nasıl hesaplandığı da merak edilen durumlardan biridir. Volatilite’nin hesaplanması, bir menkul kıymetin Volatilite’sinin belirlenmesindeki en basit yol belirli bir süre içerisinde fiyatlarının standart sapması üzerine bir hesap oluşturmaktadır. Bu hesaplamalarda yapılan bazı aşamalar bulunuyor. Öncelikle menkul kıymetin geçmişinde fiyatları toplanmaktadır. Daha sonra menkul kıymetin geçmiş olan fiyatlarının ortalaması belirlenir. Setteki oluşan her fiyat sonucunda ortalama fiyat arasındaki fark hesaplanır. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra da Volatilite hesabı ortaya çıkarılmış olur.

Volatilite, ürünlerin fiyatında belli bir zaman diliminde oluşan dalgalanmalara verilen ifade şeklide diyebiliriz. Volatilite hesaplamalarında ürünlerdeki fiyat değişimlerini izleyerek standart oluşan sapma işlemi olarak uygulayabilmektedir. Ortaya çıkarılan bu hesaplamalar ile ürünün fiyatındaki dalgalanmalarının büyüklüğü ölçülerek, fiyatlar üzerine gerekli analiz ve tahminlerin yapılabilmesine olanak sağlanır.

Volatilite hesaplamalarından sonra ortaya yüksek dereceler çıkarsa ürünün de yüksek riskli olduğu kanısına varılır. Fakat tam tersi şekilde düşük çıkarsa ürün ile ilgili de düşük risk olduğu anlamı ortaya çıkar. Bu şekilde fiyatın hem düşüş hem de yüksek zamanlardaki değişimleri rahatlıkla hesaplanabilmektedir. Yapılan hesaplamalar sonrasında sayı ya da yüzdelik değerler elde edilir. Ölçümlemeler sonucunda değerler yüksek çıkıyorsa o alanda belirsizliğin de fazla olduğu yorumu yapılır. Hisse senetleri üzerindeki yaşanan dalgalanmaların birçoğu kötü çağrışım yaratır. Birçok yatırımcı da yüksek dalgalanma yatırımları da arayabilmektedir. Bunun sebebi de oluşan yüksek dalgalanmalar da daha yüksek kar elde edebilme umududur. Eğer bir hisse senedi ya da menkul kıymet düşük dalgalanmaya sahip ise hareketlilik düşüktür ve yüksek kar elde etme potansiyelinin de düşük olduğu yorumu yapılır.

Yatırımlar için Volatilite’nin önemi çok büyüktür. Yapılan tüm hesaplamalar ile ürünün fiyatındaki risk oranı ortaya çıkarılır. Bu ölçümlerle de yatırımcılar daha nokta atışı işlemler yapabilmektedir. Volatilite, yatırımcılar için büyük avantajlar sağlar. Özellikle piyasaya dair çok bilgisi olmayan ve piyasaya hakim olmayan yatırımcılar için adeta bir yol gösterici gibidir. Volatilite tekniği sayesinde yatırımlarınızı en doğru şekilde yapabilirsiniz. Volatilite ölçümlerini inceleyerek, potansiyel ya da risk gördüğünüz hisse ve menkul kıymetleri tahmin edebilir, kendi yorumlarınızı katabilirsiniz.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/v/volatility.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap