XRP Coin Nedir?

XRP Coin Nedir?

XRP ya da bilinen bir diğer adı ile Ripple, ilk olarak 2012 yılında piyasaya sürülen bir ödeme ağı sistemidir. Tabii Ripple, sadece ödeme ağı sistemi olarak kalmamış zamanla bir kripto para değerine de dönüşmüştür. XRP coin, diğer coin türlerinden biraz daha farklı olduğu için kısa sürede yükselişe geçmiş ve oldukça değerlenmiştir. Diğer kripto para birimlerine istinaden daha merkezi olan XRP coin, sadece Blockchain sistemi üzerinde işlem görmekte fakat aynı zamanda şirket tarafından da yönetilmektedir. Yani XRP coin tarafından görülen bütün işlemler sadece blockchain değil şirket üzerinden de yönetilebilir.

Ripple’ın en temel amacı, büyük meblağlarda olan varlık ve para transferlerinin daha hızlı, güvenilir ve az masraflı şekilde sistem üzerinden gerçekleştirmektir. CEO’luğunu Brad Garlinghouse üstlendiği Ripple’ın dünyanın birçok yerinde ofisi bulunmaktadır. Ayrıca buna istinaden Ripple, Bitcoin ve Ethereum gibi devlerin hemen ardından gelmekte ve piyasada 3. en iyi kripto para birimi olarak kabul görmektedir. 

Ripple’ın bu denli değer görmesinin en büyük sebeplerinden biri ise şirketin tamamen kurumsal bir çerçevede hizmet vermesidir. Kurumsal bir şekilde hareket eden Ripple, zamanla diğer şirketlerin de çeşitli kripto para işlemleri için tercih ettiği bir sistem haline gelmiştir. 

Ripple Madenciliği Yapılabilir mi?

XRP Coin, kripto para borsasındaki en köklü ve değerli coin türlerinden birisidir ve buna istinaden XRP coin’in madenciliği ya da üretimi yapılamamaktadır. Her ne kadar bazı coin türlerinin madenciliği yapılabilse de XRP coinin madencilik ile alınması mümkün değildir. Bunun en büyük nedeni ise borsa dolaşımında olan bütün XRP coin değerlerinin şirket tarafından belirlenmesidir. 

Bugüne kadar toplamda 100 milyar XRP coin üretilmiş fakat piyasaya sadece 40 milyar XRP coin sürülmüştür. Bu durumdan da madencilik yaparak XRP coin elde etmenin imkansız olduğu anlaşılabilir. XRP Coin, her ne kadar Bitcoin ile bağdaştırılsa da Ripple şirketi, bu tarz dev coin türlerinden farklı bir üretim anlayışı benimsemiş ve bu kapsamda madencilik üretimini reddetmiştir. Şirket tarafından üretilen XRP coinler, yılın belli zamanlarında piyasaya sunulmaya devam etmektedir. 

Nasıl XRP Coin Satın Alınır?

Ripple satın almak, ilk bakışta karmaşık ve zor gelebilir fakat zamanla ne kadar kolay ve pratik olduğu anlaşılacaktır. Tıpkı diğer coin türleri gibi kolayca satın alınabilen XRP coin, sanılanın aksine Türk Lirası ile de satın alınabilmektedir. Kısacası herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan herhangi bir para birimi ile XRP coin satın alabilirsiniz. Bunun için herhangi bir kripto para sitesinde üyeliğinizin olması yeterli olacaktır.

XRP Coin ve Bitcoin Arasındaki Farklar

XRP coin ve Bitcoin, özellikle son zamanlarda yoğun bir rekabetin içindedir. Yatırımcılar tarafından oldukça benzetilen bu iki coin türü de aslında birbirinden oldukça farklıdır. Bu iki coin arasındaki en temel fark ise XRP’nin daha fazla coin’e sahip olmasıdır. XRP, Bitcoine göre daha fazla coin adetine sahiptir. Ayrıca son zamanlarda daha ucuz ve hızlı olduğu için Bitcoin’e oranla daha çok ilgi çekmektedir. 

XRP ve Bitcoin arasındaki bir diğer fark ise transfer işlemidir. Bitcoin, 1 saniyede 4 kez işlem yapabilirken XRP ortalama 1500 kez işlem gerçekleştirebilmektedir. Transfer ücretlerinde kesilen komisyonlar konusunda da daha uygun fiyatlar sağlayan Ripple, genel olarak bakıldığında Bitcoin’den daha iyidir. Tabii değer olarak bakıldığında ise hala Bitcoin’i geçememiştir fakat ilerleyen zamanlarda XRP, kullanıcılarına sunduğu kolaylıklar sayesinde çok daha değerlenecek gibi duruyor.

 

Kaynak:

https://www.coindesk.com/learn/what-is-ripple-and-the-xrp-cryptocurrency/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap