Bitcoin Cash Coin

Bitcoin Cash coin (BCH) her ne kadar Bitcoin’in (BTC) bir türevi olarak karşımıza çıksa da onun kadar yaygın bulunurluğa sahip değildir.  Yine de Türkiye sınırları içinde Türk lirası üzerinden BCH almak en az Bitcoin almak kadar kolay ve hızlıdır.

Paribu ve Bitlo gibi yerel ölçekli kripto para borsalarında bulabileceğiniz Bitcoin Cash kripto para birimini anlaşmalı bankalar üzerinden aktaracağınız TL, Dolar, Euro gibi itibari para birimleriyle satın alabilirsiniz. 

Uluslararası kripto borsalarında da açacağınız bir hesap üzerinden Bitcoin Cash’i itibari para birimlerinin yanısıra çeşitli kripto işlem çiftleri üzerinden de edinebilirsiniz. Üstelik çoğu borsa üzerinden Bitcoin de Bitcoin Cash ile takas edilebilmektedir. Yine de belirtmek gerekir ki bu iki kriptonun fiyatları birbirinden bağımsızdır.

Bitcoin Cash Nedir?

Bitcoin Cash, BTC’nin ortaya çıkışından yaklaşık sekiz yıl sonra 2017 yılında BTC blok zinciri yapısı üzerinden gerçekleşen bir ayrışma sonucu ortaya çıkmıştır. Blockchain teknolojisinin en tartışmalı meselelerinden birisi olan “sert çatallanma” (hard fork) sonucu ortaya çıkan bu coinin fiyatı BTC’nin çok altında kaldığı için daha geniş kitlelere de alım gücü kazandırmıştır.

Bitcoin ekosisteminde var olan blokları kayıt altına alabilen işlemlerin belirli bir sınır ile kısıtlanması, eylemlerin süresinin uzamasına neden olabilmekteydi. Bitcoin Cash bir nevi bu problemin önüne geçme çabası olarak, para transferlerindeki zorlukları aşmayı amaçlar.

Ortaya çıkış aşamasında art niyetli kötüye kullanım işlemlerine karşı bir güvence olarak kurulan bu sistemin, Bitcoin’in popülerliğinin artması ve kullanıcı sayısının artması ile bir problem haline gelmeye başladı.

BTC üreticileri ve geliştiriciler bir çözüm olarak Bitcoin mekanizmasını değiştirmek yerine, yine aynı ağ üstünden yeni bir coin çıkarmayı daha tercih edilebilir bulmuşlardır. Bu nedenle yapılan “sert çatallanma” işlemi, yazılım teknolojisinin eski sürümleri kabul etmeyen paralel bir zincirde yükseltme yapılması olarak tanımlanabilir.

BCH coin vasıtasıyla, Bitcoin ağındaki blok büyüklüklerinin 1 MB olan potansiyellerinin 8 MB’e yükseltilerek kayıt altına alınan işlemlerin arttırılması ile emirlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde yürütülmesi sağlanmıştır.

Bitcoin Cash Kurucuları Kimlerdir?

Bitcoin Cash kurucuları ve Bitcoin kurucuları aynı kişilermiş gibi düşünülmeye yatkın olsa da önemli teknik bir ayrım bulunmaktadır. Zaten BTC’nin kurucusu bir kişi veya kapalı bir grup olarak bilinir ve bu kişi veya kişiler Satoshi Nakamoto adıyla anonim kalmayı tercih etmişlerdir.

BCH ise doğrudan Bitcoin içindeki sert çatallanma etkinliğindeki kullanıcı ve yatırımcıların ortak kararı sonucunda kurulmuştur. Haliyle buradaki ayrım istelerse de istemeseler de çoğul biçimde birbirinden bağımsız kişilerin anonimliğinden kaynaklanır.

Çünkü bu aslında bir topluluk eylemidir ve arkasında Satoshi Nakamoto gibi bir mahlas bulunmamaktadır. Bitcoin blockchain ağının bir parachain’i olarak merkeziyetsiz ve otoritesiz bir para birimi olduğunu kanıtlayan BCH için işte bu nedenlerle bir kurucu ismi vermek imkansızdır.

Bitcoin Cash Hangi Borsa’dan ve Nasıl Alınır?

Bitcoin Cash satın alabilmek için iki farklı alternatif yol bulunmaktadır.

Bunlardan ilki aslında teknik olarak bir satın alma işlemi gerektirmeyen madenciliktir. Ancak bütün kripto madenciliğinde olduğu gibi Bitcoin Cash madenciliği de güçlü donanımlar ve bir miktar enerji maliyeti gerektirir. Bu teknolojiyle ilgilenen kişiler kriptografik şifreleri çözerek blok üretimi yapar ve “mining” (madencilik) denilen bu üretim sonucu bir miktar BCH ödülü kazanır.

Kolay ve kısa vadede daha ucuz olan yol ise belirli bir platform içinden gerçek para birimleri karşılığı satın almaktır. Bu işlem için bir adet akıllı telefon ya da internet tarayıcısını kullanabileceğiniz bir bilgisayar yeterli olacaktır. 

Bu şekilde BCH alabileceğiniz borsaların başında şu üçü bulunur: Coinbase, Kraken ve Cex.io. İlk seçenek olan Coinbase borsası sadece Amerikan doları işlem çiftiyle Bitcoin Cash satışını desteklemektedir. 

Kraken borsası ise ABD dolarının yanısıra Avrupa Birliği para birimi Euro’yu da desteklemektedir. Cex.io platformu ise işlem çiftleri arasına İngiliz Sterlini’ni (Pound) de ekleyerek üç alternatif fiat para birimini de kabul etmektedir.

Öte yandan Paribu ve Bitlo gibi nispeten orta ölçekli yerel kripto borsaları üzerinden bir hesap açarak Türk lirası cinsinden alacağınız Bitcoin Cash’leri de uygulamaların spot cüzdanlarında saklayarak değerlenmesini bekleyebilirsiniz.