İsveç, Bitcoin Şüphecisi Erik Thedéen’i Yeni Merkez Bankası Başkanı Olarak Atadı.

isveç

İsveç, Bitcoin Şüphecisi Erik Thedéen’i Yeni Merkez Bankası Başkanı Olarak Atadı.

İsveç merkez bankası Riksbank, Cuma günü yeni valisi olarak ulusal mali düzenleyici Erik Thedéen’in bitcoin şüpheci ve mevcut başkanını atadığını söyledi.

İsveç Mali Denetleme Kurumu (FSA) genel müdürü Thedéen, 2006’dan beri bankayı yöneten Stefan Ingves’in yerini aldı.

Eski Stockholm Menkul Kıymetler Borsası CEO’su altı yıllık bir süre için belirlendi
Eski Maliye Bakanlığı yetkilisi ve Stockholm Menkul Kıymetler Borsası CEO’su 1 Ocak’ta göreve başlayacak ve Şubat 2023’teki para politikası toplantısında yer alacak. Thedéen altı yıl görev yapacak.

Merkez bankasının Genel Konseyi yaptığı açıklamada, “Thedéen’in finansal otoriteleri ve kuruluşları yönetme konusundaki deneyimi, onu Riksbank’ın yeni Başkanı olmaya çok uygun kılıyor” dedi.

Thedéen’in atanması kripto endüstrisinde şüpheyle karşılandı.

Stockholm merkezli bir kripto analisti ve tüccarı olan Eric Wall, yeni valinin atanmasının, piyasaların bir dizi kötü haberden sarsıldığı “daha ​​kötü” bir zamanda gelemeyeceğini tweetledi. Wall daha önce Thedéen’i “cahil” olmakla eleştirmişti.

Thedéen, Avrupa çapında bitcoin madenciliği yasağı önerdi
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (EMSA) başkan yardımcısı olarak Thedéen, endüstrinin enerji kullanımının anavatanında “ulusal bir sorun” haline geldiğini söyleyerek “proof of work” kripto para madenciliğinin blok çapında yasaklanması çağrısında bulundu.

Thedéen bu yılın başlarında Financial Times’a verdiği demeçte, “Bitcoin, madenciliğe ayrılan yenilenebilir enerji miktarı nedeniyle İsveç için artık ulusal bir sorun” dedi.

Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi’nden alınan rakamlara göre, Bitcoin dünya elektriğinin %0.53’ünü oluşturuyor.

Bitcoin, blok zincirindeki işlemleri doğrulamak için bir süper bilgisayar ağını veya madencileri ödüllendiren merkezi olmayan bir fikir birliği mekanizması olan “İş Kanıtı” (PoW) olarak bilinen bir sistem aracılığıyla oluşturulur.

Ancak bazı akademisyenler ve ekonomistler, iklim değişikliğini körüklerken çok fazla elektrik tükettiğini söyleyerek süreci eleştirdiler. PoW kullanan ikinci en büyük kripto varlık olan Ethereum, şimdi daha enerji dostu bir Hisse Kanıtı’na (PoS) geçiyor.

Geçen yıl Kasım ayında, yeni gelen Riksbank valisi Erik Thedéen, İsveç’teki Bitcoin madenciliğinin enerji tüketiminin 2021 Ağustos’una kadar olan beş ay boyunca “yüzde yüz” arttığını söyledi.

Birkaç ay sonra Financial Times’a konuşan İsveçli düzenleyici, kriptoya yönelik kapsamlı bir yasaklama çağrısında bulunmadığını, bunun yerine “sektörü daha verimli bir teknolojiye kaydırmaya ilişkin bir tartışma” çağrısında bulunduğunu açıkladı.

“Çözüm, çalışma kanıtını yasaklamak” dedi.

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap