Bitcoin blok ödülü nedir?

Bitcoin blok ödülü nedir?

Bitcoin’in en önemli ve değerli kılan özelliklerinden biri mevcut olan Bitcoin sayısının sınırlandırılmasıdır. Yeni Bitcoinlerin piyasaya sürülmesi gayet net bir şekilde reddedilmiş ve şeffaf bir şekilde bu uygulanıyor. Bu, merkez bankalarının engellenmeden sınırsız olarak daha fazla para basmaya devam edebildiği ve bastığı geleneksel olan bankacılıktan farklıdır.

Sınırlı istek ile ilgili Bitcoin dünyasındaki önemli terimlerden biri, blok ödülü olarak adlandırılan şeydir. Bitcoin blok ödülü nedir? Ve neden bu kadar önem arz ediyor?

Bitcoin blok ödüllendirilmesi ilgili önemli en çok sorulan sorular şunlardır:

  • Yeni Bitcoinler nereden geliyor?
  • Blok ödülü nedir?
  • Bitcoin blok ödülü madenciler için ne anlama geliyor?
  • Bir blok ödülünden sonra Bitcoin fiyatına ne olur?
  • Son blok ödülü indirildikten sonra ne olur?

Oluşan yeni Bitcoinler nereden geliyor?

Bitcoin blok ödülünün ne anlam ifade ettiğini anlamak için öncelikle yeni Bitcoinlerin nasıl oluşturulduğunu anlamak ve öğrenmek gerekir.

Sınırlı sayıda Bitcoin olacaktır. Toplamda 21 milyon olmasına karar verildi ama şuan kesin olarak bir sayı vermemiz gerekirse, 20.999.999.9769 Bitcoin olacak. Borsalardaki Bitcoin sayısının üst limiti Bitcoin heyeti tarafından önceden belirlenip uygulanır.

Blok ödülü, Bitcoin madencilerinin daha verimli çalışmaları için ödül olarak aldıkları Bitcoin miktarıdır. Madenciler, öncelikle blok zincirine dağınık işlemlerle dolu yeni bloklar ekleyerek Bitcoin ağını korur ve güvence altına alır. Bu çok önemli ve güvenli bir iş olduğundan dolayı madenciler ödüllendiriliyor.

Şu anda blok ödülü 6.25 Bitcoin. Bunlar, mevcut arza eklenen yeni oluşturulmuş Bitcoin’lerdir. Blok ödülü yaklaşık her dört yılda bir yarıya indirilir.

Blok yarılanması nedir?

Bitcoin blok yarılanması, madencinin blok ödülünün yarıya indirilmesidir. Bu yarılanma her 210.000 blokta bir gerçekleşir. Bir bloğun madenciliği ortalama on dakika sürer, bu nedenle yaklaşık dört yılda bir yarıya inen bir Bitcoin bloğu olduğunu tahmin edebiliriz. Bu, 21 milyon Bitcoin dolaşıma girene kadar devam edecek. 

Bitcoin blok yarılanması madenciler için ne anlama geliyor?

Bitcoin’lerin oluşturulması pahalıdır, ancak madenciler gelirleri, yani blok ödülü maliyetleri aştığında kar edebilirler. Bu maliyetler, faturalar olmak üzere donanım ve donanım sigortasını içerir.

Bitcoin blok yarılanmasını tahmin edebilir bir şey olduğu için madenciler bu nedenle Bitcoin ödülünün yarıya indirileceği günün tamamen farkındalar. Bu bağlamda, blok yarılanması madenciler için bir miktar kesinlik sağlıyor.

Madencilerin yarılanmadan sonra daha az gelir elde etmesi anlaşılabilir, ancak bitcoin ödülünü yarıya indirmek, mutlaka euro veya dolar ödülünü yarıya indirmek anlamına gelmez. Talep sabit kalıyor ve arz büyümesi yavaşlıyor mu? O zaman gelecekte fiyat artabilir, ancak işlem maliyetlerinin rolü de daha önemli hale gelebilir. Bu şekilde madenciler, gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ilgili olarak her zaman yeterli ücret alacaklardır.

Blok yarılanmasından sonra Bitcoin fiyatına ne olur?

Bir blok yarılanmasından sonra, bir madencinin bir blok bulduğunda aldığı Bitcoin miktarı yarıya iner. İlk blok çıkarıldığında, o zamanki piyasa değeri neredeyse sıfır olmasına rağmen ödül 50 Bitcoin idi. İlk yarılanmadan sonra ödül 25 Bitcoin’e düşürüldü ve blok başına mevcut ödül 6.25 Bitcoin. Dolar veya euro gibi itibari para birimlerinde karşılık gelen değer, Bitcoin’deki fiyata bağlı olarak her zaman farklıdır.

Bazı yatırımcılar, yarıya inen bir Bitcoin bloğunun fiyatı doğrudan etkilediğine inanıyor. İlk yarılanma 2012’de gerçekleşti. Bir yıl sonra Bitcoin geçici bir zirveye ulaştı. Aynı şey, bir sonraki yarılanmadan bir yıl sonra, 2017’de oldu.

Dolayısıyla Bitcoin’in yarılanması madencileri olumsuz etkilememesi, Bitcoin madenciliği anlamında da pozitif yarar sağlamaktadır.

 

Kaynak:

https://www.coindesk.com/learn/what-is-a-block-reward/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap