Kripto Para Hacim Nedir?

Kripto Para Hacim Nedir?

Kripto para borsası ile yakından ilgilenen kişilerin belki de en sık duyduğu terimlerden birisi hacimdir. Hacim terimi genelde tek başına kullanılmadığı için işlem hacmi olarak da bilinir. İşlem hacmi, borsada bütün alış ve satışların parasal değerlerini ifade etmektedir. İşlem hacmi, gerektiği durumlarda hacim=işlem miktarı şeklinde saatlik, günlük, aylık ya da direkt yıllık olarak hesaplanabilmektedir. 

İşlem hacmi, borsadaki bir paranın ne sıklıkla el değiştirdiği ile popülerliğini temsil etmektedir. Bu sebeple yatırımcılar, borsadaki bir coin’e yatırım yapmadan önce işlem hacmine çok dikkat etmektedir. Bunların dışında işlem hacmi, kripto para alım ve satım işlemlerinin değerleri ile de alakalıdır. Öyle ki bu değerlerin toplamına da işlem hacmi denebilir. Yani hacim kavramı, aslında oldukça çift yönlü ve kapsamlı bir kavramdır. Farklı periyotlar ile hesaplanan işlem hacmi, bir nevi kripto para kullanımının en yaygın kullanım şeklini ifade etmektedir.

Örneğin; herhangi bir main ya da alt coin türünün işlem hacmi yüksek ise, bu durum alakalı coin’in kripto para topluluğu tarafından benimsendiğini temsil etmektedir. İşlem hacmi, bazı zamanlarda yüksek oranlı menkul kıymetler ya da likitler şeklinde de ifade edilebilir. İşlem hacmi düşük olan coinlerin elden çıkarılması zor olacağı için hacim konusu, yatırımcılar açısından çok önemli bir kavramdır. 

Kripto Para İşlem Hacmi Ne İşe Yarar?

Kripto para işlem hacmi, borsalarda akla gelen ilk terimlerden bir tanesidir ve günlük hayatta da çok fazla dile gelmektedir. Özellikle günlük borsa alım-satım işlemlerinde çok önemli olan işlem hacmi, yatırımcıların yatırım yapmadan önce gözden geçirdikleri ilk etkenlerden birisidir. Günlük işlemlerde daha çok kullanıldığı için kendi içinde ayrı kavramlara ayrılan kripto para işlem hacmi, en çok günlük işlem hacmi ifadesi ile anılır. 

Günlük işlem hacmi ise, söz konusu coin türünün miktarı ve son hareketlerine göre belirlenir. Son 24 saat içinde ilgili coin türünün yapılan alım-satım işlemlerinin de toplamını gösteren günlük işlem hacmi, yatırımcıların çok dikkat ettiği bir kavramdır. Özellikle kısa vadede yatırımlar yapan kişiler, yatırım yapmadan önce günlük işlem hacmine çok daha fazla önem göstermektedir. 

Bunların dışında borsada fiyatlar yükseldikçe işlem hacmi artarken fiyatlar düşünce hacim oranı da düşer. Bu durum yatay piyasalarda çok daha normal bir hale gelmiştir. Bu sebeple işlem hacmi, ”trendlerin teyidi” bakımından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca hiçbir trend, işlem hacmi bakımından bağımsız değildir.

İşlem Hacmi Hareket Edince Neler Olur?

İşlem hacmi genelde hiçbir borsada sabit kalmaz ve sürekli ya yükselir ya da düşüşe geçer. Bu durum özellikle günlük işlem hacminde çok daha açıktır. Her türlü coin ya da alt coin türlerinde işlem hacmi sürekli olarak harekette olur. Bir menkul kıymet için verilen emeklerin gerçekleşmesi demek, işlem hacminin artması ya da düşmesi demektir. Bu durumda ise menkul kıymetlerin alış fiyatlarının toplamı ile satış fiyatının eşit olması gerekmektedir. Aksi bir durumda işlem hacmi tam olarak dengelenemez. Herhangi bir hisse senedi ya da coin türünde işlem hacminin artması, o hisse senedi ya da coin türünün el değiştirmiş olduğunu göstermektedir.

Bunun asıl nedenlerinden birisi ise piyasada olumsuz bir beklentinin oluşması ile coin türü hakkında asılsız ya da belli haberlerin çıkmasıdır. İşlem hacminin artması, kimi zaman olumlu yorumlandığı gibi bazı zamanlar şirketi ya da yatırımcıyı olumsuz bir durumun içine sokabilir. Yani işlem hacmi yükseldiği zaman yatırımcılar daha iyi yatırım yapabileceklerini düşünseler de bu durum her zaman aynı olmaz. Bazen işlem hacminin düşmesi, yatırımcılar açısından daha faydalı olabilmektedir. 

 

Kaynak:

https://www.sofi.com/learn/content/what-is-volume-in-cryptocurrency/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap