HODL Nedir?

featured

Kripto para borsasında sıkça kullanılan terimlerden biri olan HODL, İngilzice ” Hold” kelimesinden türemiştir. Kimi zaman Hodling olarak da kullanılan bu terim, sürekli dalgalanma olan kripto para borsalarında çok sık kulağa gelmektedir. Bu tarz borsalarda kullanıcılar, oluşan dalgalanmalara rağmen birikimlerini uzun vadeli olacak bir şekilde korumayı başarırsa bu duruma HODL denmektedir. 

HODL kavramının ortaya çıkış hikayesi ise tuhaf olduğu kadar komiktir de. İlk olarak 2013 yılında Bitcoin ile uğraşan bir kullanıcı, forumda Hold yerine Hodl yazarak yazım yanlışı yapınca bu terim, o zamandan beri bu şekilde kullanılmaktadır. Normalde böyle bir terim olmamasına rağmen sadece bir yazım yanlışı ile uzun zamandır kullanılan bir terim ortaya çıkmıştır. 

Bitcoin Kripto borsası ile uğraşan kişiler, aldıkları coin’in değer kaybetmesine rağmen cüzdanlarında bulunan tutarın büyük bir kısmını elinde tutarsa, buna hodling denmektedir. Hodling durumundaki kullanıcı, dalgalanma oluşan borsalarda yatırdığı tutarı elinde tutarak risk almak adına tekrar aynı borsada işlem yapabilir.

Bir yazım yanlışından türeyen HODL, daha sonrasında geliştirilmiş ve Hold on For Dear Life cümlesinin kısaltması olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu kavram da ” canın pahasına tut” anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Kripto para piyasasına yatırım yapan kullanıcıların çoğu HODL kavramını kullanan analistleri takip etmektedir. Bu kavramı kullanan analistler ise şimdilik değer kaybeden fakat ileride yeniden değerlenebilecek kripto paralardan bahseder. Bu para birimlerinin hemen elden çıkarılması yerine uzun vadeli bir şekilde bekletilerek değer kazanması, buradaki asıl amaçtır.

HODL Nasıl Yapılmalıdır?

Gelişen teknoloji sayesinde son zamanlarda sık sık adından bahsettiren kripto paralar, birçok insan tarafından yakından takip ediliyor. Tabii kripto para borsasına yeni adım atanlar dahi HODL kavramını duymuştur. Stratejik açıdan oldukça değerli olan bu kavram, her ne kadar yatırımcılara kazanç sağlasa da bazen kaybettirdiği de olmaktadır. Bu nedenle stratejik olan bu kavram, farklı stratejiler ile beraber kullanılmalıdır.

Her şeyden önce HODL yapmak isteyen bir kullanıcının o borsa hakkında iyi bir araştırma yapması ve daha sonrasında yorumda bulunması gerekir. Yani analiz yapılmadan önce iyi bir araştırma şarttır. Bunun dışında HODL yapmak isteyen kullanıcı, temelde herhangi bir alım-satım işlemi yapmaz ve borsayı uzun süreli takip edeceğini belirtir. Buna istinaden de cüzdanında bulunan kripto paranın değer kazanacağına inanmaktadır. 

Ayrıca HODL yapılırken doğru zaman beklenmeli ve analizler takip edilmelidir. Değeri düşen borsa üzerinde iyice araştırma yapıldıktan sonra düşen değerin yeniden yükseleceği kesinse yatırım yapılmalıdır. Değeri düşen bir para biriminin tekrar yükseldiğini görerek kazanan kullanıcılar, HODL yapmış olur.

HODL işlemi, genelde Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gibi büyük, işlem hacmi yüksek kripto para borsalarında daha çok yapılmaktadır. Bunun nedeni ise bu tarz büyük kripto para borsalarının sık sık düşmesi ve daha sonra yeniden değerlenmesidir. Kendi bazında birçok avantaj ve dezavantajı olan HODL işlemi, dijital para birimlerinin değer kaybetmesi sonucu dibe çökmesini engellediği için hem yatırımcılar hem de kullanıcılar tarafından oldukça sevilmektedir. 

Sonuç olarak HODL, her ne kadar kullanıcıya ciddi kazanç kapıları açsa da risk oranı da yüksek sayılır. Bu sebeple HODL yapılırken kesinlikle uzun vadeli analiz ve yorumlar yapılmalıdır. Uzun vade değilde kısa vadede yapılan analiz ve yatırımlar, kullanıcının hem zaman hem de para kaybetmesine neden olabilir. Bu sebeple uzun vadeli düşünülürken analizlerin doğru olduğundan emin olunmalı ve hemen ardından yorumlama da yapıldıktan sonra yatırım işlemine geçilmelidir.

 

Kaynak:

https://www.cnbc.com/2018/01/23/what-hodl-whale-and-other-cryptocurrency-slang-terms-mean.html

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap