Hard Fork Nedir?

Hard Fork Nedir?

Bilindiği gibi günümüzde artık birçok kirpto para çeşidi var. Bu kripto paraların temelinde ise blockchain denilen blok zincirleri bulunur. Hard Fork da bu blok zincirlerinden bir tanesidir. Kendi içinde farklı yöntemleri olan Hard Fork, zincir içerisinde bulunan geçersiz veya zararlı blok ve işlemleri geçerli hale getirerek yeni bir sistem oluşturmaktadır. Yani Hard Fork, blockchain ağında bulunan eski versiyonları yeni versiyonlar ile değiştirir ve bu hareket ile sistemde kalıcı değişiklikler oluşturmayı hedefler. 

Normal şartlarda blok zincirinde bulunan yeni bir kural eklemeye çalışmak, zincirde bazı bozulma ve çatallanmalara neden olabilir. Tabii tüm bu hareketler sağlanırken sistemde 2 farklı yol oluşmaktadır. Sistemsel oluşan yolda yükseltme yapılan birimler zincir içerisinde aktif ya da pasif bir şekilde kalmaya devam ederken diğer yolda birimler, yeni değil eski blok zincirinin içerisinde kalmaya devam etmektedir. 

Sistemde oldukça köklü değişiklikler yapılmasını sağlayan bu sisteme Hard Fork denmektedir. Hard Fork aracılığı ile yapılan değişim içerisinde yer alan bütün birim ve kullanıcılar, artık yeni protokol yazılımının birer güncel versiyonu olarak görülmektedir. Hard Fork kavramını bir diğer deyişle açıklamak gerekirse; sistemde hazır halde bulunan kod üzerine yeni kural bütünü eklenerek bir çatallanma oluşturulur ve sonunda sistem, birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmaya başlar. Bu sayede de yine hazır halde bulunan Main Coin’den bir alt coin oluşturulur. 

Herkesin de bildiği üzere Bitcoin’in bile birçok alt coin’i bulunmaktadır. İşte bu alt coinler Hard Fork denen kavram sayesinde oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra, yeni oluşturulan sistemdeki birimler bağımsız çalışabileceği gibi beraber de çalıştırılabilir. 

Hard ve Soft Fork Arasındaki Farklar

Hard Fork’un aksine Soft Fork, sistemde bulunan blockchain zincirinin içerisinde yer alan pasif birimleri direkt olarak geçersiz hale getirmektedir. Temelde Hard Fork, pasif birimleri duruma göre değiştirebilirken Soft Fork’da amaç, bu birimlerden kurtulmaktadır. Soft Fork’da yeni gelen ve kuralları ihlal eden birimler, çoğu zaman bir daha geri alınmamak üzer sistemden uzaklaştırılmaktadır. 

Blok zincirinde bir Soft fork oluştuğu zaman sistem içerisinde yer alan birimler, bilgisayarlar tarafından geçersiz sayılır fakat yeni işlem ve blokların geçerli sayılabilmesi için ilk öncelikle zincir ağında bulunan kullanıcılar arasında oylama yapılmalıdır. Yani çoğunluğun onay vermesi durumunda işleme başlanır. 

Özellikle Mining ile uğraşan kullanıcılar Soft ve Hard Fork kavramlarını daha çok duymaktadır. Mining kullanıcıları, zincirde bulunan kuralları onayladığı zamanlarda da Soft Fork yapılabilir. Eğer bir aksilik yaşanırsa ya da kullanıcıların çoğunluğu onay vermezse o zaman Soft Fork işlemi Hard Fork işlemine dönüşecektir. Soft Fork’u tersine çevirmek isteyen kullanıcılar ise öncesinde Hard Fork işlemini tamamlamalıdır. 

Hard Fork Örnekleri

Hard Fork denince özellikle Mining yapan kullanıcıların aklına öncelikle Bitcoin cash olayı gelecektir. Bitcoin cash olayı 2017 yılında gerçekleşmiştir ve yapılan bu değişiklikte Bitcoin cash denilen yeni bir alt coin oluşturulmuştur. Hard Fork yapıldıktan sonra oluşan bu yeni alt coin, Bitcoin kadar olmasa da oldukça değerlenmiş ve hızla yükselişe geçmiştir.

Bir diğer örnek ise Ethereum blok zinciri ile alakalıdır. Zincirde Hard Fork yapıldıktan sonra ortaya The Dao isminde bir alt coin çıkmıştır. Ethereum ağına dahil olan bu alt coin türü de yine çok değerlenmiştir. Öyle ki The Dao, sadece alt coin türü olarak kalmadı aynı zamanda kitle fonlaması kampanyalarından biri haline geldi.

Sonuç olarak günümüzde Hard Fork yapılarak oluşturulan birçok başarılı alt coin vardır. Girişimciler, Hard Fork sayesinde kendilerine ait özel Token’lar üretmiş ve bunları piyasaya sürmüştür. Tabii bu alt coinlerin hepsi başarılı olamamıştır fakat her geçen gün yükselişe geçen yüzlerce farklı alt coin türü vardır.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/h/hard-fork.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap