Lightning Network Nedir? Geçmişten Bugüne Bitcoin

Lightning Network Nedir?

Bitcoin 2009 yılında Nakamoto tarafından ilk ortaya atıldığında James Donald sistem fikrinde bir konuşmasında şunları dile getirmişti. “Anlaşılan o ki teklifiniz istediğiniz şekil olan boyuta ölçeklendirilemiyor gibi gözüküyor.” Aradan geçen bunca zamana rağmen Bitcoin ve benzeri kripto paraların en büyük dertleri ölçeklenebilirlik. 

Peki ya bu ölçeklenebilirlik ne anlama gelmektedir? Bitcoin’e baktığımızda ilk günden bugün ki performansa kadar saniyede yaklaşık 8 işlem gerçekleştirmektedir. Bu sayı ilk başlarda yeterli iken şu zamanlarda ise sistemde tıkanmalar meydana gelmektedir. Bunun sonucunda da işlemlerin bitmesi uzun zamanlar aldığı gibi ayrıca işlem ücretleri de sürekli olarak artmaktadır. Eğer ki bitcoin ödeme sistemlerine tam anlamı İle bir farklı çözüm oluşturacak ise, her yerde rekabet edebilecek güce mutlaka sahip olmalıdır. Ancak ne yazık ki o seviyeye yaklaşamıyor bile. Bitcoin topluluğu yıllar boyunca ölçeklenebilirliğin nasıl geliştirileceğine dair fikirlerde bulundu. Ancak ortak bir noktada buluşulmadı. 

Lightning Network Nedir?

Geçmişe baktığımız zaman en hızlı ve en etkilisi Telgraf olarak görünmekteydi. Bu işlemi yapmak için ise bir postaneye gitmek yetiyordu. Telgrafta yer alan harf sayısına göre de ücret talep edilmekteydi. Bunun ardından istediğiniz mesaj telgraf yolu İle ulaştırılıyordu. Görevli postacı da telgrafı gönderiyordu. Yani kısacası basit bir işlem için onlarca insan mesai harcıyordu. Ayrıca bu işlemlere ücret ödemek zorunda kalıyorlardı. Bu örnek üzerinden olayı açıklamak gerekirse eğer, lightning network bir tuş ile ulaşmak istediğiniz kişiyi hızlı arama kaydetmeye bastı gibi. Daha basit bir dil ile söylemek gerekirse tek bir işlem adına ağdaki tüm işlemleri kaydetmenize gerek kalmaz. 

Lightning network ağdaki bulunan işlemleri kaydetmek yerine bitcoin zincirine başka bir katman ekliyor ve ilave katman arasında birçok ödeme kanalları oluşturuyor. Bu oluşan kanallar işlemler sonlanana kadar geçerliliğini koruyor. İki kişi arasında oluşturulduğu için işlemler gerçek zamanlı olmanın yanı sıra ücretlerde neredeyse yok denecek kadar az oluyor.

Lightning Network Nasıl Çalışır?

Şimdi iki adet kullanıcıyı ele alalım. Şimdi bu iki kişi arasında önemli olan birbirlerine sürekli para gönderimi olmaları ve bu amaç uğruna bir kanal kurduklarını varsayalım. Öncelik olarak her ikisinin de kendi imzası İle cüzdanları olmalıdır. Ardından her ikisi de belirli bir miktar bitcoini cüzdana gönderirler. İşte buradan sonra bu kullanıcılar arasında sınırsız işlem doğuyor. Tüm kanallar kapanmadan işlemler ortada kalmamaktadır. Algoritma herkesin varlık sahibini hesaplar. Tüm işlemler kanal içerisinde büyük bir gizlilikle yürütülmektedir. Bu sayede lightning network ile kullanıcılar sınırsız işler hakkına sahiptir. 

Lightning network sistemini ilk olarak 2016 yılında Joseph Poon tarafından ortaya atıldı. Lightning network sisteminin gerçekleştirilmesi adına yoğun şekilde çalışan 3 takım vardır.

  1. Blockstream
  2. Lightning Labs
  3. ACINQ

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/l/lightning-network.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap