Airdrop Nedir?

Airdrop Nedir?

Kripto airdrop, birkaç yatırımcının ya da topluluğun ücretsiz bir şekilde kripto para birimi paraları aldığı bir platformdur.

Kripto dünyasına yabancı değilseniz ve biraz araştırdıysanız, airdrop kriptografisini duymuş ya da öğrenmişsinizdir. Airdrop, belirli kişiler veya topluluklar için ücretsiz bir kripto para birimi hediyesini ifade eder. Yetkili platform, işlem sırasında paraları doğrudan yatırımcıların cüzdanlarına göndermektedir.

Kripto Airdrop nedir?

Daha önce de belirtildiği üzere, bir kripto airdrop, birden fazla yatırımcının veya ticaret yapan topluluğun ücretsiz kripto para birimi paraları aldığı bir oluşumdur. Kripto para birimleri bütünüyle ücretsiz olduğundan, birçok şirket çalışmalarını tanıtmak için airdrop kullanır.

Bu ortamda, madenciler genellikle yeni bir kripto para birimi hakkında farkındalığı artırmak ve bir ICO’dan yani ilk para teklifinden sonra kripto para birimi ticaret hacmini artırmak için airdrop’ları kullanır. Başka bir deyişle, bir kripto para biriminde yatırımcıların ilgisini korumak ve artırmak için bir airdrop kullanılması gerekiyor.

2014 yılında Auracoin (AUR), piyasaya sürülen ilk kripto para birimi oldu. 1. Aşama sırasında madenciler veya geliştiricler, yerel nüfus sayımına katılan her İzlanda vatandaşına ücretsiz olarak 31.8 AUR teklif etti.

Bir airdrop gerçekleştirmeden evvel, şirket veya organizatör önce etkinliğin tarihini duyurur. Etkinlik düzenlendiğinde yetkililer, her başvuru sahibinin ücretsiz jetonları almasına izin vermek için blok zincirinin bir “anlık görüntüsünü” alıyor.

Bu ücretsiz jetonları almak biraz size farklı görünebilir. Bununla birlikte, airdrop, kripto para birimi için nispeten yenidir. Bu nedenle, bu faaliyeti düzenleyen yeterli sayıda düzenleme bulunmamaktadır. Yasa eksikliği, öncelikle kripto para birimi topluluğunda meydana gelen birçok airdrop dolandırıcılığının önünü açıyor.

Airdrop Dolandırıcılığı

Teknoloji ilerledikçe dolandırıcılık olayları da ne yazık ki hızlanıyor. Aslında bakıldığı zaman görülecek ki, kripto airdrop dolandırıcılıkları, dolandırıcıların kullandığı en yaygın yöntem haline geldi. Bir kripto para birimi airdrop planı hakkında uydurulmuş bir hikaye anlatacak ve insanları buna ikna etmek için büyük çaba gösterecek ve sizi tuzağa çekmiş olacaklar. Kötü olan şu ki, saçmalıklarının ardındaki gerçeği anladığınızda, çoktan onların kurbanı olmuş oluyorsunuz.

İşte en yaygın üç dolandırıcılık;

Veri hırsızlığı

Dolandırıcılar, tuzağa düşürecek kurbanlarını sahte bir sayfa veya bağlantı açmaları için kandırmaya çalışıyorlar. Bu sayfa, sosyal medya hesap ve şifrelerinizle beraber, e-posta adresleriniz ve özel şifreleriniz dâhil olmak üzere tüm kişisel bilgilerinizi topluyorlar. Dolandırıcılar bu bilgileri başkalarını kandırmak için kimlik avı yapmak veya üçüncü taraflara satmak için kullanıyorlar.

Özel anahtar hırsızlığı

Her kripto para cüzdanının iki farklı şifresi vardır: özel şifre ve genel şifre. Genel şifre, başka bir kullanıcı tarafından paylaşılabilen ve bir işlem tarafından gerekli olan bir şifredir. Özel şifre yalnızca sahibi tarafından bilinen bir şifredir ve cüzdana kendisinin erişimi vardır.

Genellikle, ücretsiz jetonları vermeden önce, işletme veya organizatör, başvuranın açık şifresini ister. Cüzdanınızı herkese açık hale getireceğinden, bu sizin için büyük bir risk olabilir. Bu nedenle, biri sizden özel şifrenizi isterse her zaman dikkatli olmalısınız.

Yönlendirme dolandırıcılığı

Birçok şirket veya madenci, kripto para birimlerini tanıtmak için kripto airdrop 2021 referans kodlarını veya ilişkilerini kullanır ve hatta özel indirimler sunar. Bu, kullanıcı sayısını ve işlem hacmini artırmak için kullanılan yaygın bir tekniktir.

Dolandırıcılar, sizi geçersiz bir kayıt formuna yönlendirerek kişisel bilgilerinizi toplamaya çalışacaklar. Daha sonra bu bilgileri sizin adınıza başka bir platformda bir tavsiye programına katılmak için kullanacaklar. Böylece gerçek olmayan bir yanlış yönlendirmenin kurbanı oluyorsunuz.

 

Kaynak:

https://www.coindesk.com/learn/what-is-a-crypto-airdrop/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap