White Paper Nedir?

White Paper Nedir?

Kripto dünyasının en önemli kavramlarından biri olan White Paper, yatırım yapılan kripto paraların kimlik kartı gibi bir özelliğe sahiptir. Yatırımcılar White Paper ile coinlerle ilgili tüm bilgilere erişebilmektedir. White Paper, teknik bir dökümandır ve sadece kripto dünyasında olan bir terim değildir. Genel olarak bir kuruluşun ortaya çıkardığı proje için hazırlanan teknik özellikleri hakkında yazılan bir kimlik olduğu White Paper için söylenilebilir.

White Paper’ı kripto dünyasına özel olarak anlatmak gerekirse, coinleri alıcılara satabilmek için alıcıya güven verebilecek bir çalışma oluşturabilmek için hazırlanan kapsamlı bir teknik bilgi olduğu şeklinde anlatabiliriz. İlk olarak coinler arz edildiğinde yatırımcılara projenin tüm detaylı bilgilerini veren bu belge ile yatırımcıların projeye ilgisini çekmek amaçlanmaktadır. Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin, 2008 yılında piyasaya sürülürken White Paper ile sürülmüştür. Tam olarak teknik bir dil ve akademik bir dil ile yazılan White Paper’lar, konu almış olduğu projenin piyasaya ne gibi yenilikler getirmek istediğine dair detaylar da içerebilir. Getirmek istediği yeniliklerin yanı sıra çözmeyi amaçlara da kendi bakış açısını detaylarla sunabilmektedir. Başarılı bir şekilde hazırlanan White Paper’ı usta bir mimarin eseri için hazırladığı yapın projesi gibidir. White Paper, ortalama olarak 20 – 25 sayfadan oluşur ve ikna edici, güvenilir bir dile projenin detayları aktarılır. Bu belgedeki detayların somut verilerle ve kesin olgularla da desteklenmesi gerekmektedir. 

Olasılıklardan ve tahminlerden oluşan bir dil kullanmak yerine teknik özelliklerden bahsetmek gerekir. Çünkü olasılıklar hem profesyonel bir görüntüden uzaktır hem de yatırımcı üzerinde güvensizlik yaratabilir. Proje için bir yol haritası gibi olan White Paper, belgelerini yatırımcılar inceleyerek yatırım yapacakları projeye karşısında detaylı bilgi sahibi olurlar. White Paper’ı bir kullanım kılavuzu ile karıştırmamak gerekir. Bu büyük bir yanılgı olur. White Paper, baştan sona gerçekçi verilerle ifade edilen bilgiler doğrultusunda ciddi oranlarda yatırımcıları projenize çekmenize yardımcı olacaktır. Başarılı bir yatırımın en önemli adımı etkili şekilde hazırlanmış bir White Paper’dan geçer. Başarılı şekilde hazırlanan bir White Paper ile çok büyük rakamlara sahip yatırımları projenize çekebilirsiniz. Kripto para dünyasında da bunun birçok örneğini görebiliyoruz. Etkin bir White Paper ile projesine milyon dolarlık yatırımlar çeken çalışmalara tanıklık edilmiştir. Özellikle kripto para dünyasında White Paper öylesine önemlidir ki proje içerisinde projenin hangi soruları nasıl yanıtladığı, hangi sorunları nasıl çözeceği, hangi teknolojileri ve bu teknolojileri hangi adımlarla kullandığı ince detayına kadar aktarılarak kullanılır.

White Paper’ı duyan yatırımcılar mutlaka Yellow Paper’ı da duymuşlardır. Yellow Paper’da White Paper’a göre çok daha detaylı bir belgedir diyebiliriz. Yellow Paper, teknolojinin tüm bilimsel detaylarını özlü bir şekilde anlatır. White Paper’ı sunulan ilk teklif gibiyse eğer Yellow Paper’da bu teklifin içerisindeki tüm özel ayrıntıların yer aldığı tamamlayıcı belgelerdir diyebiliriz.

Bir White Paper hazırlanırken Giriş, Feragatname, İçindekiler, Sorun ve Çözümü, Yol Haritası, Yönetim Ekibi ve Geliştiren Ekip, Toplanan Yatırımların Nasıl Kullanılacağı, Hizmetin ya da Ürünün Açıklaması ve Token Dağılımı gibi ana başlıklar oluşturulur. Bir White Paper’da ICO yönetim ekibinin yanı sıra geliştirici ekipten de mutlaka bahsedilmelidir. Akıcı, profesyonel ve akademik bir dil kullanılmalıdır. Kesinlikle özgün olunmalı ve şeffaf olduğunuzu göstermeyi başarabilmelisiniz. Resmi bir dile ile CEO mektubunun olması da faydalı olabilir. Analizler ve veriler de White Paper’ın olmazsa olmazlarındandır. Ve son olarak bir White Paper’da mutlaka uzun vadeli bir yol haritanızı yatırımcılara sunmalı ve bunu iyi bir şekilde açıklayabilmelisiniz.

 

Kaynak:

https://www.investopedia.com/terms/w/whitepaper.asp

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap