ERC-20 Nedir?

ERC-20 Nedir?

2015 yılında Vitalik Buterin ve Fabian Vogelsteller tarafından yazılan ERC-20, Ethereum temelli tokenlar için kısmen daha basit bir format ortaya koymaktadır. Geliştiriciler bu yolu takip ettiğinde her şeye baştan başlamak zorunda kalmaz. Bunun yerine, sektör genelinde halihazırda kullanılan bir temel üzerine inşa edebilirler. Ethereum’da ERC, Ethereum Requests for Comments’in kısaltmasıdır. Bunlar, Ethereum üzerinde programlama yapabilmek için standartların ana hatlarını belirleyen teknik belgelerdir. ERC’nin, Bitcoin’in BIP’lerindeki gibi protokolün kendisine yönelik iyileştirmeler öneren Ethereum Geliştirme Önerileri ile karıştırılmaması gerekir. ERC, uygulamaların ve kontratların birbirleriyle daha kolay etkileşim kurmasını sağlamak için bir düzen yaratmayı esas alır. ERC-20 standardının bir Ethereum Geliştirme Önerileri üzerine inşa edildiğine dikkat edilmelidir. Bu gelişme, orijinal öneriden birkaç yıl sonra, geniş çaplı kullanım nedeniyle gerçekleşmiştir. Fakat yıllar sonra bile hala “ERC-20” ismi kullanılmaktadır.

ERC-20’nin Yapısı

ERC-20 standartları, zorunlu ve isteğe bağlı olmak üzere iki gruba ayrılır. Ethereum ağında bulunan ve işlevsel hale gelmesi beklenen tüm tokenlerin zorunlu standartları karşılıyor olması gerekir. Zorunlu standartlar, akıllı sözleşmelerin kaynağını oluşturur. Geliştiricilerin, söz konusu Ethereum ağı tokeninden eşit sayıda sahip olmaları gerekir ve bu eşitlik dengelendiğinde, transfer işlemi devreye girer. Akıllı sözleşmeler aracılığıyla transfer yapılacak para biriminin varlığı ve sayısı kontrol edilir. İki kullanıcı arasında transfer yapılması için de transfer form olarak adlandırılan sistem devreye girer. Tüm koşullar uygun olduğunda yapılması talep edilen işlem hayata geçer.

ERC-20 Nasıl Çalışır?

ERC-20 token’ler Ethereum ağı üzerinde faaliyet gösteriyor. Bu token’lerin tamamı Ethereum ekibi tarafından ifade edilen birtakım kurallara riayet ediyor. Ethereum blockchain’inden faydalanan bu token’ler teknik olarak da bu ağın sunduğu olanaklara sahip. Bilindiği üzere Ethereum (ETH) ağı proof of stake konsensüs algoritmasından faydalanıyor. Buna göre ERC-20 token’lerin de bu doğrultuda faaliyet verdikleri söylenebilir. Bu token tipleri ETH ağında işlev gösterir ve genellikle kendi başlarına başka ağlarda çalışmazlar. Bu token’leri transfer ederken de belirli basamakları dikkatlice izlemek gerekir. Bu konuya yönelik geliştirilmiş ve ETH ağının diğer ağlara bağlamayı kendisine amaç edinmiş birtakım kripto para projelerinin varlığını görüyoruz. Ethereum ağında faaliyet gösteren token’lerin belirli bir standardı izlemelerinin ise makul bir gerekçesi bulunuyor. Bu sayede ağdaki işlemler birbirleriyle uyumlu ve hızlı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

ERC-20 Wallet Nedir?

ERC20 wallet Ethereum ağında geliştirilen token’ları destekleyen bir tür kripto para cüzdanıdır. ERC20 cüzdan adresiniz sizin banka hesap numaranız gibidir, ERC20 cüzdanınıza para göndermek ve ödeme almak için bu cüzdan adresini kullanabilirsiniz. En popüler kripto para cüzdanlarından Trust wallet ERC20 adresi sağlar. Ethereum ağındaki transfer ücretleri sıklıkla değişebilmektedir bu nedenle sabit bir ERC20 transfer ücreti bulunmuyor. Bu kripto para ortaya koyduğu büyük ağ sayesinde birçok geliştiriciye imkanlar sunuyor. Ethereum ağındaki bütün tokenler belirli kurallara uymak zorundadır; yani, ERC20 token’i olarak kabul edilen token uygulamalarında gerekli kurallara uymalıdır. Bunlar Bitcoin, Ethereum veya Litecoin gibi alınıp satılabilen kripto varlıkları veya kripto tokenleridir, ancak token’ler kripto para birimlerinin aksine, kendilerine ait blok zincirleri bulunmaz. Ethereum’un blok zincirlerine dahil olmaktadır.

ERC-20 Tokenlerinin Avantajları Nelerdir?

ERC-20 tokenleri mübadele edilebilirdir – tüm birimler birbirlerinin yerine kullanılabilir. ERC-20 tokenleri büyük oranda kişiselleştirilebilir ve farklı birçok uygulamaya uyumlu hale getirilebilir. ERC-20’nin kripto para sektöründeki popülerliği bu standardı bir taslak olarak kullanmak için oldukça çekici bir nedendir. Yeni çıkarılan tokenler ile halihazırda uyumlu çok sayıda borsa, cüzdan ve akıllı kontrat olacaktır.

 

Kaynak:

https://academy.binance.com/en/glossary/erc-20

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap