Kağıt Cüzdan Nedir?

Kağıt Cüzdan Nedir?

Bitcoinlerini güvenle saklamak isteyen her yatırımcı, bunun için genelde kağıt cüzdan kullanmayı tercih etmektedir. Kripto para sektöründe yatırımcıların kullandığı onlarca cüzdan türü bulunmaktadır. Bu cüzdanlar arasında en çok tercih edilenlerden birisi ise kağıt cüzdandır. Kağıt cüzdan, basit bir tabir ile yatırımcıların yaptığı yatırımları herhangi bir sisteme ihtiyaç duymadan güvenle saklamasına yarayan özel bir cüzdan türüdür. 

Hiçbir sisteme ihtiyaç duymadan kripto paraların güvenle saklanmasını sağlayan kağıt cüzdan, adeta bir kağıt parçasının üzerinde yazan rakamlar ile yatırımcıların kripto paralarını güvende tutmalarına yardımcı olmaktadır.

Paper Wallet olarak da tabir edilebilen kağıt cüzdan, sadece bitcoinlerin değil alt coinlerin de bir sisteme gerek duyulmadan saklanmasını sağlar. Tabii sadece saklamak değil, aynı zamanda siber saldırılar ve kötü amaçlı yazılımlardan da korumaktadır. Yani güvenlik açısından kullancıya birçok faydası olan kağıt cüzdan, bu gibi sebeplerle günümüzde en çok tercih edilen kripto para cüzdanlarından biridir. 

Bunların dışında kağıt cüzdan, sanılanın aksine aslında fiziksel bir kağıt parçasıdır. Yatırımcılar, para birimlerine ve genel anahtarlarına ulaşmak için bu fiziksel kağıt parçasını kullanmaktadır. Kağıt cüzdanın en büyük avantajı da bu noktada kendini belli ediyor; kullanıcılar sadece ceplerinde taşıdıkları bir kağıt parçası sayesinde birçok işlemi sistemsiz bir şekilde halledebiliyor. Örneğin cebinizde bir kağıt cüzdanın olması, belli tutarda bir faturanız olması ile hemen hemen aynıdır. Belirli bir miktarı temsil eden kağıt cüzdanlar, normal para birimi olarak kullanılamasa da oldukça kullanışlıdır. 

Kağıt cüzdanlar, yatırımcıların tutarlarını saklamanın en iyi yoludur çünkü bütün tutar, çevrimdışı bir cüzdanda saklanmaktadır. Yani kripto para hesabınıza ve tutarınıza erişim neredeyse imkansızdır çünkü hesabınız vb. erişime kapalı olacaktır. Bu noktada kişinin kripto paralarının çalınması, sadece fiziksel kağıt parçasının çalınması ile mümkün olacaktır ki kağıt cüzdanlar çalınsa da güvenlik, farklı yollar ile sağlanabilmektedir. 

Kağıt Cüzdan Gerçekten Gerekli mi?

Diğer dijital cüzdan türlerine göre fiziksel olan kağıt cüzdan, her geçen gün yeni kullanıcı kazanan kripto para dünyasında gittikçe popülerleşmektedir. Durum böyle olduğu için bu borsa ile sadece yatırımcılar değil kötü niyetli korsanlar da ilgilenmektedir. Dijital cüzdanlara erişim kimi zaman çok kolaydır ki bunun örneğini haberlerde sık sık görmekteyiz. Hal böyle iken son zamanlarda dijital değilde fiziksel cüzdanlar daha çok ön plana çıkıyor ve bu durum gayet doğal.

Bitcoin saklamanın en güvenli yolları arasında bulunan kağıt cüzdan, son zamanlarda artan korsan saldırılarına bakınca aslında gerçekten de gereklidir. Bir kağıt cüzdan oluşturarak kağıdın üzerinde yer alan anahtar kodlarla dijital paraları muhafaza etmek, yatırımları korumanın en iyi yollarından birisidir. 

Kağıt cüzdan, özellikle borsada fazla yatırım yapan kişiler tarafından kullanılmaktadır çünkü son zamanlarda kripto korsanları, borsalardan para çalma faaliyetlerini hızlandırmıştır. Durum böyleyken yüksek tutarları çevrimiçi bir borsada saklamaktan ise çevrimdışı, erişime kapalı bir cüzdanda saklamak daha faydalıdır. 

Kağıt Cüzdan ve Anahtarlar

Bitcoin kağıt cüzdan, genel ve özel olmak üzere 2 farklı anahtar türünden ibarettir ve bu 2 anahtar türü de kağıt cüzdan için temel yapılardandır. Genel anahtarlar, herkese açık anahtarlar olarak bilinir ve kağıt cüzdan kullanıcıları, bu anahtar sayesinde birbirlerine bitcoin ya da farklı altcoinleri gönderebilmektedir.

Özel anahtarlarda ise kağıt cüzdanda bulunan bilgiler daha korunaklı olmakla beraber bitcoin gönderme özelliği de devam edecektir. Tabii özel anahtarlarda bitcoin gönderimi, genel anahtar türüne göre çok daha detaylı ve şifreli bir işlemden sonra gerçekleşecektir. Bu sayede kötü niyetli korsanların faaliyetlerinden korunmak mümkündür.

 

Kaynak:

https://www.gemini.com/cryptopedia/paper-wallet-crypto-cold-storage

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap