Kripto Para Borsası Nedir?

Kripto Para Borsası Nedir?

Gelişen teknoloji ve değişen dünya ile birlikte kripto paralar oldukça popüler olmaya başladı. Hem ödeme hem de bir yatırım aracı olarak kullanılan kripto para borsası, kripto para birimlerinin yer aldığı özel bir mecradır. Bilindiği gibi kripto para birimlerine sahip olmanın farklı yolları vardır. Bitcoin ya da Ethereum gibi kripto para birimlerinin bazı alt coin türlerine madencilik yöntemi ile erişilebilirken bu durumun oluşturduğu kolaylık, madenciliğin getirdiği kazanç ve faydaları düşürmüştür. Bu noktada ise kripto para borsası devreye girmektedir. 

Madencilik dışında neredeyse bütün kripto para ve normal para birimlerini bünyesine barındıran kripto para borsası üzerinden hem yatırım hem de ödeme yapmak oldukça kolay ve pratiktir. Temelde gerçek para birimi ile satın alınan kripto paraların sergilendiği site gibi yerlere kripto para borsası denmektedir. Bu borsa üzerinden neredeyse her türlü işlem yapılabilir. 

Kripto Para Borsaları Nasıl Çalışır?

Kripto para borsaları, genel olarak bakıldığında karmaşık olarak görülse de aslında detaylı incelendiğinde kullanımının oldukça pratik olduğu fark edilmektedir. Bu borsalar hem gerçek hem de dijital para birimleri ile çalışmaktadır. Gerçek para birimlerinizi borsalar üzerinden bir kripto para birimine dönüştürebilirsiniz. Tabii aynı zamanda kripto paralarınızı da yine gerçek para birimlerine de dönüştürmeniz mümkündür. Yani kripto para borsaları, temelde para birimleri ile çalışmaktadır. 

Kripto para borsalarının geleneksel borsa sistemlerinden pek bir farkı yoktur. Tek fark olarak, kripto para borsalarında yaptığınız yatırımları aracı kurumlara ihtiyaç duymadan kendi başınıza yapabilmeniz mümkündür ki kripto para borsalarını bu denli ilgi çekici yapan en büyük özelliklerden biri de budur. Bunun dışında kripto para borsasında yapılan bütün işlemler, borsa kullanıcıları arasında da yapılabilmektedir. Örnek olarak gerçek para birimi ile yatırım ya da alışveriş yapmak isteyen bir kullanıcı, dijital para birimini gerçek para birimi ile değiştirmek isteyen kullanıcılarla değiş-tokuş yapabilmektedir. 

Son olarak bilindiği gibi kripto para birimleri, fiziksel bir karşılığa sahip olmayan sanal varlıklardır. Bu nedenle de kripto para satın alma ya da takas etme gibi işlemler sadece belli başlı internet siteleri üzerinden yapılabilmektedir. 

Kripto Para Borsalarında Nasıl İşlem Yapılabilir?

Sanılanın aksine kripto para borsalarında işlem yapmak aslında oldukça kolay ve pratiktir. Kimi zamanlarda bu borsalar üzerinde yatırım ya da ödeme yapmak kafa karıştırıcı olsa da genel olarak bakıldığında borsalarda işlem yapmak pratiktir. Kullanıcıların kripto para borsasında işlem yapabilmesi için öncelikle bir kripto para borsasına sahip internet sitesine üye olması ve bakiye yüklemesi gerekmektedir. Gerçek para birimleri ile işlem yapılabilen borsalarda gerçek para birimleri ile yükleme yapmanız gerekmektedir. 

İlgili internet sitesi üzerinden hesabınıza bakiye yüklemesi yaptıktan sonra kripto para borsalarında ödeme ya da yatırım gibi işlemleri kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca kripto para borsasında bütün işlemleri Türk Lirası ile yapmanız da mümkündür. 

Kripto Para Borsaları Arasındaki Farklılıklar

Genel olarak bakıldığında aslında kripto para borsalarının çoğu birbirine benzemektedir. Bu borsalar, sundukları vaatler, para birimleri ve işlem türlerine göre bir yatırımcı hedef kitlesine ulaşmaktadır. Gerçek para birimleri ile işlem yapılabilen borsalar olduğu gibi sadece dijital para birimleri ile işlem yapılabilen borsalar da bulunmaktadır. Tabii buna istinaden sadece takas yöntemi ile çalışan borsalar da bulunmaktadır. 

Yani borsalar arasında pek fark olmamasına rağmen temel ayrımlar yapılabilmektedir ki bu noktada kullanıcılar, kendilerine en uygun fırsatları değerlendirmekte ve bazı kriterlere göre kripto para borsalarına üye olmaktadır. 

 

Kaynak:

https://www.ig.com/en/cryptocurrency-trading/what-is-cryptocurrency-trading-how-does-it-work

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap