Likit Olmak Ne Demek?

Likit Olmak Ne Demek?

Bir menkul kıymet, çok fazla değer kaybetmeden nakde çevrilebiliyorsa, o menkul kıymetin likit olduğu söylenir. Başka bir şekilde söylemek gerekirse her an nakde çevrilebilen ve nakde çevrildiğinde talep eksikliğiyle karşılaşılmayan, kolay alıcı bulan ürünler likit ürünlerdir. Likit kavramı iki farklı alanı ifade etmektedir. Likit bir piyasa ve likit bir varlık. Likit piyasa, piyasa da çok fazla işlem yapmak isteyen yatırımcı olduğunu ifade eder. Likit bir varlık ise kolayca nakde dönüştürülebilecek varlık anlamına gelir. Kelime anlamıyla sıvı ve akışkan anlamına gelen likit, ekonomi kültürüne de likidite olarak geçmiştir. Paraya çevrilebilen her akış likidite olarak kabul edilmektedir. Kaynakların şirket ya da özel kişilere ait olması likit olma özelliğini etkilemez. Örnek vermek gerekirse şahsa ait ev, araba gibi gayrimenkuller ya da bir şirkete ait menkul kıymetler likit ürünlerdir. Ayrıca tüzel kişiliğe sahip şirketlerde likit kavramı farklı bir şekilde olmaktadır. Bir şirketin bütün borcu ödendikten sonra elde kalan nakit seviyesi şirketin aynı zamanda likidite durumunu belirlemektedir. Ayrıca şirketin satışa çıkardığı değerlerinin nakde dönüştürülme olayı ne kadar hızlıysa kaynağın da o kadar likit olduğu söylenmektedir. Likit olmak her alanda kullanıldığı gibi kripto para dünyasında da oldukça yaygındır.

Kripto Paraların Likiditesi Ne Anlama Gelir?

Her yatırımda olduğu gibi insanlar kripto para piyasasında da aldıkları kripto paraları uzun süre beklemeden ya da fiyat kırmadan alıp satmak istemektedir. Bunun mümkün olması için işlem yapılan piyasanın likit olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle, yüksek oranlarda bir ticaret faaliyeti olmalı ve alış fiyatı, satış fiyatı arasındaki fark çok fazla olmamalıdır.

Bir satıcının bakış açısına göre örnek verecek olursak; X kişisinin herhangi kripto paradan dört tanesine sahip olduğunu düşünelim ve paraların son birkaç gündür değer kazandığını varsayalım. X kişisi bu durumdan memnundur ve elindeki paraları hızlıca satmak istemektedir. Eğer piyasa likit ise kripto paralar için talep edilen fiyatı ödemeye istekli yeterli sayıda alıcı varsa, X kişisi kripto paralarını istediği fiyattan hızlı bir şekilde satabilecektir. Kişinin işlemini yerine getirecek yeterli miktarda likidite bulunduğu için bu işlem kripto paranın fiyatını etkilemeyecektir. Eğer X kişisinin satmak istediği kripto paralar için piyasa likit değilse yada likidite yeterli miktarda değilse satış yapılması için istenilen fiyattın düşürülerek piyasanın likit bir hale gelmesi sağlanmalıdır.

Piyasanın Likit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Piyasaların likit durumda olup olmadığını anlamak için üç adet önemli durumlar bulunur. Bunlar; emir defteri derinliği, yirmi dört saatlik ticaret hacmi ve marj olarak da bilinen alış fiyatı ve satış fiyatı arasındaki farktır. Ancak otomatik olarak devreye giren stop-limit ve büyük boyutlardaki teklifler gibi belli şartlar sağlanmadan görülmeyen teklifler sebebiyle emir defteri her durumda doğruyu göstermemektedir. Bir alım satım işlemi yapılmadan önce likiditenin kontrol edilmesi büyük önemler taşımaktadır. Likidite, yukarıda da belirttiğimiz gibi kolayca bir şekilde piyasa girip çıkmak için ana faktörlerden biridir.

 

Kaynak:

https://www.cryptovantage.com/guides/what-does-liquidity-mean-for-cryptocurrency/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap