Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin Kimdir?

Kripto dünyası ile yakından ilgilenen birçok kişi Vitalik Buterin adını duymuştur. Bitcoin’in ardından kripto para piyasasının oluşumunda önemli bir payı bulunan Vitalik Buterin, Ethereum’un kurucusudur. En çok ilgi gören kripto varlıklardan biri olan Ethereum’un kurucusu olarak ciddi bir servetin de sahibidir. 

Vitalik Buterin, Rusya’nın Kolomna şehrinde dünyaya gelmiştir. Vitalik Buterin’in babası da bir bilgisayar bilimcidir. Yıllar önce ailesi daha iyi iş fırsatları bulabilmek umuduyla Kanada’ya göç etmişlerdir. Kanada’da daha henüz 3. Sınıftayken üstün zekalı çocukların eğitim gördüğü özel bir sınıfa yerleştirilmiştir. Daha çok küçük yaşlarda matematiğe, ekonomiye ve programlamaya inanılmaz bir ilgisi olduğu da söyleniyor. Vitalik Buterin’in lise çağına geldiğinde ise Toronto’da bulunan Abelard School adında özel bir okula gitmiştir. 17 yaşına geldiğinde babasının da sayesinde Bitcoin ile tanışmış ve Bitcoin’i öğrenmiştir. 2011 yılında henüz 17 yaşında olan Vitalik Buterin, Bitcoin ile ilgili birçok makale yazdı. Bitcoin forumları için de yazılar yazan Vitalik Buterin, o yaşlarda yazmış olduğu her blog için 5 Bitcoin kazanıyordu. Lise’den mezun olduktan sonra Vitalik Buterin, Waterloo Üniversitesi’nde eğitim hayatına devam etmiştir. Üniversite yılları onun artık tam olarak kendisini göstermeye başlayacağı yıllar olacaktı. Üniversite yıllarında ileri düzeyde kurslar ve özel programlar alan Vitalik Buterin, henüz okul yıllarında kriptografi uzmanı ve Tor Projesinin yaratıcısı olan, aynı zamanda Kayıt Dışı Mesajlaşma sisteminin de yaratıcısı olan Lan Goldberg’in asistanlığını yapmıştır. Vitalik Buterin’in inanılmaz işler yapabilecek potansiyele sahip olduğu artık herkes tarafından fark edilebiliyordu. 2012 yılında Uluslar arası Bilişim Olimpiyatları’nda bronz madalya kazanmayı da başardı. 2013 yılına gelindiğinde ise farklı ülkelerde kodlamaya dair merakını paylaşan geliştiricileri ziyaret etti. 2013 yılının sonunda Toronto’ya geri dönerek Ethereum için bir White Paper yayınladı. Ardından 2014 yılında yatırımcı Thiel Fellowship’den tam 100.000 USD destek almayı başararak üniversiteyi bıraktı ve tam zamanlı olarak Ethereum için kolları sıvadı. 2014 yılında Ethereum’u hayata geçirmeyi başaran Vitalik Buterin, hayal dahi edilemeyecek bir servetin de sahibi olmayı genç yaşta başardı. Ve dünya için yeni bir soluk olan kripto para dünyasının kuruluş tarihine de adını yazdırabildi. Vitalik Buterin 30 Kasım 2018 yılında Dies Academicus aracılığı ile Basel Üniversitesi’nden fahri doktor unvanını da almıştır. 

Rus asıllı bir Kanada’lı olan Vitalik Buterin, 31 Ocak 1994’de dünyaya gelen bir bilgisayar programcısıdır. 2011 yılında Bitcoin Magazine platformunun kurucu ortağı olarak ilk olarak kendisini göstermiştir. Bu şekilde kripto para dünyasına ilk adımını attıktan sonra 2014 yılında Gavin Wood ile birlikte Ethereum’u piyasaya sürmüştür. Aynı zamanda Ethereum’un ERC-20 kod sistemi sayesinde birçok kripto para biriminin de altyapısını oluşturan Vitalik Buterin, bu anlamda kripto piyasası için çok önemli bir yere sahiptir. Merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blokzincire sahip olmasıyla Ether kripto para birimini çıkarmıştır. Kripto dünyasında Bitcoin’den sonra en büyük sanal para olarak Ether gelmektedir.

 

Kaynak:

https://www.coindesk.com/layer2/2022/03/23/vitalik-buterin-cryptos-public-intellectual/

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap